6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe culoare va avea centrul Craiovei

Ce culoare va avea centrul Craiovei

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi un proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de urbanism, care va aduce reglementări în plus în ceea ce priveşte cromatica clădirilor din centrul istoric al oraşului. Pentru tencuielile exterioare trebuie folosite culori din gamele alb, crem, ocru, gri, galben şi olive. Este interzisă folosirea de culori stridente, din gama verde, albastru, roz, roşu, violet şi negru. Faţadele spaţiilor comerciale trebuie placate cu lemn. Vor fi permise placajele din piatră naturală sau imitaţia de piatră naturală la socluri sau pentru accente, placajele din cărămidă aparentă, din travertin. De asemenea, vor fi interzise structurile de tip „perete cortină“ din sticlă sau placaje tip Bond. Orice clădire existentă asupra căreia se intervine, precum şi orice clădire nouă trebuie să respecte caracterul istoric al zonei şi să se încadreze din punct de vedere stilistic caracteristicilor arhitecturale ale fondului construit preexistent.
În ceea ce priveşte acoperişurile, se pot folosi culorile specifice pentru învelitorile din tablă sau materiale ceramice (zinc, cupru, gri antracit, siena arsă, roşu cărămiziu) şi sunt interzise culorile stridente din gama albastru, verde, roşu aprins, violet, roz, negru. Tâmplăria exterioară trebuie realizată din lemn sau imitaţie PVC de lemn, cu sau fără geam termopan, în funcţie de opţiunea beneficiarului. Inscripţiile firmelor pot fi realizate cu litere volumetrice, fixate direct pe faţa imobilului, neluminoase sau cu lumină indirectă (proiectoare sau spoturi). De asemenea, acestea mai pot fi realizate din panouri din placaj de lemn (cu înscrisuri în relief, sau stanţate/încrustate) sau din fier forjat, respectând obligatoriu stilul anilor 1900. Pe faţadele clădirilor va fi interzisă amplasarea aparatelor de aer condiţionat, antene parabolice, cabluri, contoare electrice sau de gaze. Regulamentul va intra în vigoare la 1 aprilie.

Îndemnul municipalităţii către proprietarii din Centrul Istoric: „Dacă nu vă permiteţi, puteţi să vindeţi!“

Cei care au case în Centrul Istoric al Craiova vor respecta, de acum încolo, noi reguli estetice de amenajare a spaţiului exterior al clădirii. Aceştia au fost chemaţi ieri după-amiază la primărie, pentru a discuta cu primarul Lia Olguţa Vasilescu, viceprimariul Mihai Genoiu şi arhitectul-şef al Craiovei, Gabriela Miereanu, despre ce măsuri va trebui ei să ia.
Oamenii au venit cu diverse sugestii. Unii au propus ca granitul, care urmează să fie montat începând de săptămâna viitoare, să fie pus prioritar pe anumite străzi. Totodată, proprietarii au reamintit de reabilitarea Bazarului Craiovei, care nu a fost inclusă în proiect. Acestora li s-a spus că va fi realizată o licitaţie pentru aceste lucrări. Alţii au criticat proiectul, care a inclus câte o gură de canal în faţa fiecărei case, iar câţiva au propus ca primăria să organizeze o licitaţie prin care să atribuie unei firme lucrările de refacere a tuturor faţadelor din zona istorică, urmând ca proprietarii să plătească eşalonat. La auzul acestei sugestii, Lia Olguţa Vasilescu a fost promptă: „Dacă nu vă permiteţi, puteţi să vindeţi!“.
Proprietarii au fost informaţi că se pot adresa oricând Direcţiei Urbanism din cadrul Primăriei Craiova, pentru a vorbi cu arhitectul-şef al oraşului, Gabriela Miereanu, despre cum ar vrea să arate faţada lor. Asta în caz că nu vând până atunci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS