10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLumi şi eroi din teatru

Lumi şi eroi din teatru

http://www.youtube.com/watch?v=KjnEQKiRxk4

\n

Săptămâna Teatrului s-a deschis, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“, cu vernisajul expoziţiei de scenografie a artiştilor din Serbia. Slobodan Markovic, directorul Festivalului Internaţional al Teatrelor pentru Copii din Subotica, şi Zomir Maksimovic, directorul Muzeului Teatrului Voivodinei din Novi Sad, Serbia, au adus în Cetatea Băniei operele creatorilor de păpuşi, creionând o frumoasă imagine din culisele unui teatru pentru copii.
Ansamblul în sine reunit în Sala Studio a Teatrului „Colibri“ nu cunoaște limite cronologice și nici selecții ale materialelor, încurajând creativitatea şi curajul făuritorilor.
Exponatele, care au mai fost prezentate în Slovenia, Croația și în Serbia, reunesc eroi din lumi şi vremuri diferite: „Poveste în albastru“ din 1978, „Cenuşăreasa“ din 1996, „Împăratul şi privighetoarea“ din 1998, „Copilul stea“ din 1999, „Hainele cele noi ale împăratului în Ţara Minunilor“ din 2002, „Micul prinţ“ din 2004, „Pinocchio“ din 2007, dar şi un grup de păpuşi dintr-un spectacol regizat de Silviu Purcărete, după o scenografie semnată de Eustaţiu Gregorian în 1991. Porţile magiei se deschid graţie lor.
Păpușile, costumele, schițele și fotografiile expuse de artiști din Serbia sunt dovada vie a producțiilor dramatice, inspirate din literatura pentru copii, basme și moșteniri folclorice de pretutindeni.
„Expoziţia «Lumi şi eroi», organizată de Festivalul Internațional al Teatrelor pentru Copii și Otvoreni Univerzitet din Subotica, împreună cu Muzeul Teatrului Vojevodinei din Novi Sad, cu Academia Comisiei Europene de Păpuși și Mini Teater Ljubljana – Slovenia, este un proiect al păpuşilor nomade, al Academiei nomade de păpuşi. Este prima expoziţie de acest gen din România. Fiecare se poate regăsi în costumele şi păpuşile de aici, poate să-şi găsească reprezentarea unui erou. Costumele, păpuşile şi obiectele de scenografie înglobează istoria teatrului de păpuşi din Serbia“, a precizat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri“.
Teatrul, cheia care deschide uşa propriei imaginaţii, îşi arată încă o dată puterea, căci prin mijloacele sale păpuşile, decorurile insuflă curaj copilului care crede că şi el ar putea spune mâine o poveste, dar dă şi adultului dreptul la amintire, reînviind lumi pline de eroi fascinanţi. Expoziţia „Lumi şi eroi“, locul în care magia basmului coboară din bagheta zânei poveştilor cu fiecare marionetă ce este aşezată în micul ei decor, poate fi vizitată până pe 27 martie, între orele 10.00 şi 16.00.

Călătoria continuă

Incursiunea în lumea teatrului continuă la „Colibri“ în Săptămâna Teatrului, sâmbătă, 22 martie, de la ora 18.00, şi duminică, 23 martie, de la ora 11.00, cu un popas în lumea poveştilor lui Ion Creangă. Regizorul Valentin Dobrescu aduce în faţa publicului, la braţul actorilor păpuşari Ionica Dobrescu, Mugur Prisăcaru, Daniel Mirea, Adriana Ioncu, Alla Cebotari şi Emanuel Popescu, spectacolul în premieră „Ursul păcălit de vulpe“. Puteţi continua periplul în cadrul manifestării Zilelor Porţilor Deschise de la Teatrul „Colibri“ sau puteţi participa la repetiţiile cu public ale celui mai nou spectacol de la teatrul de păpuşi craiovean, „Eu sunt Shakespeare“, de joi, 27 martie, de la ora 11.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS