10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJurnal de turneu al unui principe valah

Jurnal de turneu al unui principe valah

După ce, pe 7 martie, a prezentat la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe“ din Izbiceni (judeţul Olt) premiera noului său spectacol „Lecţia“, maestrul Tudor Gheorghe l-a susţinut apoi în Republica Moldova, iar de zilele trecute continuă concertele cu „Lecţia“ în România până la sfârşitul lunii iulie. Însemnările din acest maraton de concerte vor face obiectul unei cărţi semnate de acest principe valah al spiritului, Tudor Gheorghe, jurnalul turneului din Moldova de peste Prut şi România 2014. În 2011, a apărut un volum de interviuri: „Tudor Gheorghe. În umbra menestrelului“, de Mircea Pospai.

Noul proiect din 2014 al maestrului Tudor Gheorghe este un spectacol denumit simplu, „Lecţia“. Premiera a avut loc în Oltenia lui dragă, la unicul Centru Cultural „Tudor Gheorghe“ din România, cel de la Izbiceni, judeţul Olt. Acolo fiinţează de mai mulţi ani un adevărat muzeu dedicat bardului de la Podari şi de fiecare dată Tudor Gheorghe porneşte la drum cu spectacolele sale cu o avanpremieră la Izbiceni.
El a prefaţat astfel acest nou spectacol, „Lecţia“: „Dicţionarul explicativ al limbii române dă cinci definiţii pentru cuvântul «lecţie». Departe de a cădea în didacticism, spectacolul meu «Lecţia» are câte ceva din toate cele cinci definiţii. De la pledoaria pentru păstrarea curăţeniei limbii române, la redescoperirea primelor manifestări literare prezentate cu umor, unele sub formula «ştiaţi că?», de la candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, până la cea mai frumoasă poezie de dragoste şi până la cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre ce n-ar trebui să uităm: să iubim. Iată câteva dintre temele pe care le vom dezbate în spectacolul «Lecţia»“.
După spectacolul de la Izbiceni, Tudor Gheorghe a întreprins un turneu în Republica Moldova, concertând în orăşele precum Cahul, Orhei, Soroca, Bălţi, Călăraşi, Criuleni şi altele, ajungând, într-un final, şi la Chişinău. El nu s-a aflat pentru prima oară în Republica Moldova.

„Amintirea lui Grigore Vieru e încă vie…“

Despre acest turneu din 2014, Tudor Gheorghe a spus pentru GdS: „Spectacolul meu de acum, «Lecţia», a avut, se înţelege, o audienţă extraordinară în Moldova noastră de peste Prut. Sălile au fost arhipline, aşa cum sunt şi în România la spectacolele mele. Iniţial, am vrut să merg doar în unele localităţi mai mici, care au fost ocolite. Aşa am făcut, dar în final am concertat şi la Chişinău, la insistenţele publicului şi admiratorilor mei. Turneul din Republica Moldova l-am încheiat la Răşeni, o localitate cu 23.000 de locuitori… Acum, la ora acestui dialog, mă aflu în turneul din Moldova noastră. După ce am fost la Botoşani, zilele astea am în program spectacole la Rădăuţi, Târgu Neamţ ş.a.m.d.
«Lecţia» mea din Moldova de peste Prut a cuprins multe poezii. De la George Sion şi Mihai Duţescu până la Adrian Păunescu şi Grigore Vieru… Cum am regăsit Moldova lui Vieru fără… Grigore Vieru? Am avut o relaţie specială de prietenie cu Grigore Vieru, i-am dedicat un spectacol, «Vremea Nemâniei». Ce să răspund la această întrebare? Of… Amintirea lui este încă vie, dar viaţa merge înainte şi fără Grigore Vieru, şi fără alţi mari oameni dispăruţi… Există acum un public tânăr, avid de muzică şi poezie, iar aplauzele lor te fac să mergi înainte…“.

„Generaţia de acum este generaţia… EBA!“

Maestrul Tudor Gheorghe, acest principe valah al spiritului, a adăugat: „Spectacolul «Lecţia», pe care îl prezint acum în acest lung turneu prin România, l-am schimbat puţintel, din mers, cum s-ar spune… Făcând o analiză a poeziei de dragoste, vorbesc în spectacol, la un moment dat, de poezia lui Arghezi «De-abia plecaseşi», cu acel final «De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?». Vă reamintesc că această poezie a lui Arghezi a fost dată la bacalaureatul din 2013 (elevilor li s-a cerut să scrie, pe foaia de examen, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe, cu privire la textul poeziei lui Arghezi «De-abia plecaseşi» – n.a.). Prin acest subiect, s-a putut demonstra cum s-ar putea distruge, prin nişte aberaţii absolut pline de umor ale unor elevi din ziua de astăzi, o poezie de dragoste admirabilă. Elevii au fost puşi să analizeze această poezie… Şi eu în spectacolul «Lecţia» am citat şi din spusele profesorilor, cum au văzut ei rezolvarea acestui subiect de bac, cum analizează ei poezia de dragoste… Dacă asculţi analiza domnilor profesori, nici dracu’ nu mai citeşte poezia de dragoste. Fug de ea! Apoi, felul de a vorbi al nostru, mai ales al generaţiei actuale, este alt subiect de analizat. Eu am numit generaţia actuală, generaţia «EBA» (referire la fata cea mică a preşedintelui Băsescu – n.r.)… Copiii de acum vorbesc fără vocale! Ar fi multe de vorbit… De ce nu prezint acest spectacol la Bucureşti, la Craiova? Ideea mea a fost ca acest spectacol să-l prezint numai în oraşe mici. Am vrut să merg în oraşe gen Vânju Mare, Strehaia…, dar nu toate oraşele mici au săli de spectacole pentru audienţa pe care o au recitalurile mele“.

Carte de Tudor Gheorghe: Jurnal de turneu

Tudor Gheorghe a adăugat că turneul din România pe care l-a început zilele trecute cu un spectacol la Botoşani continuă până la sfârşitul lunii iulie, cu o pauză în perioada Paştelui, când va fi alături de familie, în Craiova. El a adăugat că turneul nu este foarte obositor: „Spectacolul este foarte special, nu sunt stresat, am timp şi de odihnă… Şi ceea ce mă bucură mult este faptul că scriu, am timp de scris! Am notat totul într-un jurnal, iar când voi încheia turneul acesta voi publica o carte cu istoria acestor spectacole din 2014. Va fi un «Jurnal de turneu» (2014). Să vadă lumea cam ce face un artist într-un turneu…“.
În 2011, scriitorul Mircea Pospai a publicat un volum de interviuri cu bardul de la Podari, intitulat „Tudor Gheorghe. În umbra menestrelului“. O biografie de excepţie, în 115 interviuri, Editura „Scrisul Românesc“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS