6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţii cu datorii zero şi plata în avans

Asociaţii cu datorii zero şi plata în avans

În Craiova există asociaţii de proprietari care plătesc furnizorii de utilităţi în avans. Până şi cu plata facturilor către furnizorul de căldură sunt la zi, fără restanţe, fără penalizări, în timp ce alte asociaţii au restanţe de ordinul milioanelor de lei.

Plata facturilor către furnizorii de utilităţi nu este pentru toate asociaţiile de proprietari din Craiova o piatră de moară. Unele dintre ele plătesc în avans serviciile de care beneficiază proprietarii, chiar dacă întâmpină uneori greutăţi cu încasările. Acestea sunt cu plata la zi până şi la furnizorul de căldură, SC Termo SRL, unde este cunoscut faptul că cele mai multe asociaţii au restanţe de ordinul sutelor de mii de lei.
Una dintre asociaţiile de proprietari care lună de lună plăteşte la timp furnizorii de utilităţi, şi uneori chiar în avans, este Asociaţia nr. 7 Horia Nanterre. Aceasta figurează la capitolul „solduri şi plăţi“ de la Termo cu un debit de zero lei şi 3,17 lei penalizări. Întrebat cum reuşeşte acest lucru, administratorul asociaţiei spune că este o obişnuinţă să plătească facturile la zi, iar luna aceasta au plătit serviciul de salubritate în avans. Curios este faptul că asociaţia nu este mică, numără 25 de scări. „Asociaţia noastră nu are nici o datorie. Suntem cu plata facturilor la zi şi la unii dintre operatori chiar în avans. În această lună ne-am plătit factura la Salubritate în avans. Noi colaborăm cu proprietarii, nu ne certăm, nu-i repezim. Mergem şi la uşa proprietarilor pentru a-i avertiza. Le lăsăm notificări, iar dacă nu se poate mergem şi în instanţă. Totuşi, şi proprietarii sunt conştiincioşi şi plătesc. Avem o asociaţie bună, dar ne dăm şi interesul“, spune Elena Bătăiosu, administratoarea Asociaţiei nr. 7 Horia Nanterre.
O altă asociaţie care demonstrează că se poate plăti la timp factura către furnizori este Asociaţia nr. 49 Craioviţa Nouă, formată din două scări dintr-un bloc-turn. „Stăm bine cu plata furnizorilor, suntem la zi. Eu, când fac încasări merg din uşă în uşă. Nu mă deranjează dacă oamenii vin la mine la uşă. Dacă au doar o sută de lei, îi iau şi tai chitanţă. Acum am plătit ultima factură la Termo, pentru luna ianuarie, 3.000 de lei, iar penalizări nu avem“, afirmă Nicolae Vulpescu, administratorul Asociaţiei nr. 49 Craioviţa.

Asociaţii conştiincioase

Lista asociaţiilor care sunt cu plata facturilor la zi către furnizorii de utilităţi este mult mai mare. Între acestea, 43 Craioviţa Nouă, care a avut către SC Termo Craiova ultima factură de plată de 18.903 lei şi penalităţi de 20,22 lei; 16 Mântuleasa, cu un sold de 3.279 de lei şi penalizări de doar 14,60 lei către acelaşi furnizor. Se înscriu aici şi asociaţiile „Mihai Viteazul“, cu ultima factură la furnizorul de căldură de 6.999 de lei şi penalizări zero; 18 Calea Bucureşti, cu o factură curentă de 12.468 de lei; dar şi Asociaţia nr. 2-3 Unirii, cu un debit către furnizorul de căldură de 5.284 de lei.

Lista neagră

Asociaţiile rău-platnice au datorii de ordinul milioanelor, cu restanţe către furnizori din anul 2009-2010. Ele sunt mult trase în jos pe lista restanţierilor fie din cauza faptului că proprietarii îşi plătesc cu greu întreţinerea, fie a faptului că unii dintre angajaţii şi reprezentanţii acestora au băgat mâna până la cot în banii proveniţi din încasări sau le-au schimbat destinaţia. Cea mai îndatorată asociaţie de proprietari din Craiova este Asociaţia nr. 14 – 1 Mai. Aceasta figurează în datele SC Termo cu un debit de 1.611.101 lei şi penalizări de 681.510 lei, restanţe din 2010. Într-o situaţie similară se află şi Asociaţia nr. 7 – 1 Mai, cu o datorie către acelaşi furnizor de 1.322.149 de lei şi penalizări în valoare de 650.728 de lei. Asociaţia nr. 3 Nicolae Titulescu are, la rândul ei, către SC Termo, o datorie de 930.950 de lei şi penalizări de 378.987 de lei. În acest caz, actualul preşedinte consideră că vina o poartă predecesorii săi şi slabele posibilităţi financiare ale proprietarilor. „Oamenii au sărăcit. Craiova nu mai este ce a fost din punct de vedere financiar-economic. Mulţi proprietari câştigă puţin, abia îşi plătesc facturile. Degeaba îi somăm, îi dăm în judecată, dacă omul nu are de unde să plătească, ce să-i fac eu?! În plus, în asociaţia noastră au fost nişte delapidări. Fostul preşedinte şi gaşca lui au deja dosare penale. Aici sunt datoriile cu care apare asociaţia încărcată la furnizori“. Lista poate fi completată cu Asociaţia nr. 10 Rovine, 21 Gorunului, 23 Calea Bucureşti, 9 Constantin Brâncoveanu, 6 – 1Mai.

Şi la apă plătesc

Şi la Compania de Apă Oltenia, un alt furnizor de utilităţi, sunt asociaţii care îşi onorează facturile la zi. Între acestea, Asociaţia 2 Rovine, 12 Brazda lui Novac, 2 Brazda lui Novac, 4 George Enescu, 1 Amaradia, 13 – 1 Mai, 2 Iancu Jianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS