14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlimbi câinele fără carnet, iei amendă

Plimbi câinele fără carnet, iei amendă

http://www.youtube.com/watch?v=dn4E5yHS-GE

\n

Proprietarii care îşi scot câinii la plimbare sau cărora le fuge câinele din curte fără ca patrupedul să fie microcipat, înregistrat şi, în cazul câinilor fără pedigree, sterilizat, pot primi amenzi de până la 10.000 de lei. Amendă poate primi şi proprietarul care nu are asupra sa carnetul de sănătate al câinelui în momentul în care îl plimbă în spaţii publice. Toate acestea sunt posibile în urma ordinului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare care a intrat în vigoare din 15 martie. Proprietarii au termen până la finalul anului să intre în legalitate, cu condiţia să nu scoată câinele în spaţii publice. În concluzie, proprietarul ori respectă noul cadru legal şi îşi poate plimba liniştit câinele în spaţii publice, ori aşteaptă până la sfârşitul anului, dar ţine câinele în casă sau în curte.  

Identificarea prin microcipare şi înregistrarea câinilor cu stăpân în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS)  este de acum obligatorie, fie că patrupedul este de rasă sau nu. Cei care au câini din rasa comună sau metişii (corciturile) acestora trebuie să-i sterilizeze. Obligativitatea este impusă începând cu 15 martie, de când a intrat în  vigoare Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Proprietarii animalelor au posibilitatea identificării şi înregistrării lor în RECS până la 1 ianuarie 2015, dată de la care pot fi amendaţi dacă nu respectă ordinul ANSVA.
„Legislaţia prevede ca toţi proprietarii de câini din România să aibă câinii pe care îi deţin în proprietate identificaţi, microcipaţi şi înregistraţi. Datele legate de proprietar şi câinele pe care îl deţine se vor trece într-un registru, într-o bază de date, gestionată la nivel naţional de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) din România. Următorul pas este sterilizarea, iar acest lucru se poate face la orice cabinet veterinar care este înregistrat şi autorizat în RECS. Numai câinii din rasă comună şi metişii acestora vor fi sterilizaţi, există aici şi excepţii. Cabinetul medical veterinar care poate face înregistrarea, microciparea şi sterilizarea câinilor cu stăpân trebuie să îndeplinească anumite condiţii, cum ar fi să aibă conexiune la internet, să fie dotat cu un cititor de microcipuri, să aibă microcipuri specificate conform standardelor ISO cu 15 caractere, cu codul de ţară. Costurile acestor proceduri ţin de fiecare cabinet. Microciparea costă în jur de 50 de lei. În mediul rural vor fi mai multe probleme din punct de vedere al preţurilor. La nivel naţional sunt discuţii pentru implicarea unor ONG-uri şi chiar a autorităţilor locale în funcţie de bugetele de care dispun. Proprietarului i se va elibera un carnet de sănătate pentru câinele pe care îl deţine. Cei care nu vor urma aceşti paşi riscă amenzi“, explică medicul veterinar Vicenţiu-Stelian Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean al CMV.

Cum procedează proprietarul unui câine?

Orice deţinător de câini, fie că fac parte din rasa comună sau au pedigree, trebuie să meargă la un cabinet veterinar şi să se intereseze dacă acesta este operator RECS. Aici patrupedul va fi înregistrat şi microcipat. Pentru proprietarii care au deja câinii microcipaţi, medicul veterinar verifică dacă acesta este conform cu normele europene şi poate fi citit. În situaţia în care acesta nu corespunde va fi înlocuit. Următorul pas este sterilizarea, unde situaţiile sunt diferite în funcţie de rasa din care face patrupedul. Obligatoriu vor fi sterilizaţi câinii din rasa comună şi metişii acestora, fiind exceptaţi totuşi câinii utilitari, cei de vânătoare, cei cu boli cronice şi cei foarte bătrâni, care nu ar putea suporta această intervenţie şi, bineînţeles, cei cu pedigree. În cazul celor din urmă, nu scapă de castrare dacă au defecte genetice.
„Noi suntem pregătiţi să începem microciparea. Avem microcipuri, cititor de microcipuri, paşapoarte, ne mai trebuie carnetele de sănătate care sunt înseriate. Când facem microciparea şi înregistrarea, trebuie să avem carnetele şi să le trecem în Registru. Oameni se interesează, ştiu despre ce este vorba. Toţi câinii indiferent de vârstă, sex trebuie identificaţi şi microcipaţi, iar de sterilizat numai anumite categorii sunt exceptate; de exemplu, câinii bătrâni, care sunt trecuţi de vârsta de şapte, opt ani. Sau câinii care au probleme de sănătate, cardiace, diabet. În cazul lor se face o consultaţie şi medicul eliberează o adeverinţă şi un astfel de câine nu va fi sterilizat. Mai sunt exceptaţi câinii de vânătoare, utilitari şi nu mai vorbim de cei de rasă. Sterilizarea începe de la suma de 100 de lei pentru un mascul şi 150 pentru o femelă. Tratamentele, consultaţia cad tot în sarcina deţinătorului“, a spus Cristian Bichea, medic veterinar.
După microcipare, înregistrare şi sterilizare fiecare câine va primi un carnet şi un paşaport. Când iese cu căţelul la plimbare, proprietarul este obligat să ia cu el şi carnetul de sănătate, iar pentru ieşirile în străinătate este necesar paşaportul animalului, aşa cum se specifică în Anexa 3 din Ordinul nr. 1/2014.
În plus, proprietarul trebuie să anunţe medicul veterinar utilizator al RECS, în termen de şapte zile, dacă patrupedul pe care-l deţine s-a pierdut, a fost vândut, donat, furat sau a murit.
Identificarea şi înregistrarea câinilor din adăposturile publice cade în sarcina acestora, chiar şi a câinilor adoptaţi la distanţă. „Personalul adăpostului canin Breasta a fost instruit conform prevederilor Ordinului 1/2014 al ANSVSA şi SC Salubritate Craiova SRL va achiziţiona microcipuri, carnete de sănătate şi paşapoarte de la una din firmele agreate de ANSVSA la nivel naţional (conform listei publicate pe site). Facem precizarea că vor fi microcipaţi doar câinii care părăsesc adăpostul în urma adoptării. Adăpostul canin Breasta beneficiază de tehnica necesară microcipării patrupedelor adoptate, de dispozitiv pentru citirea microcipurilor (cititior) şi respectă prevederile ordinului mai sus-menţionat“, a precizat Mihai Sorin Saizu, responsabil relaţii publice SC Salubritate Craiova SRL.
La adăposturile private, identificarea şi înregistrarea câinilor se vor face în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului şi în cinci zile de la aducerea unui nou câine în adăpost.

Amenzi între 2.000 de lei şi 10.000 de lei

Proprietarii care nu-şi vor microcipa şi înregistra câinii riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei, cei care nu sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001. Articolul 13^3 din Legea nr. 258/2013 prevede: „Proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice şi ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care dau spre revendicare şi adopţie câini au obligaţia să îi înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân“.
În art.14, litera a din lege se arată că neîndeplinirea acestor obligaţii constituie contravenţii: „Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 13^3 se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei“. De asemenea, tot în art. 14, lit. b, se specifică: „Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 13^2 se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei“. În condiţiile în care art. 13^2  spune: „Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune, metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special“.
Constatarea acestor contravenţii şi aplicarea sancţiunilor se face de persoane abilitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi Poliţia Locală şi angajaţi ai Internelor. „În cadrul Direcţiei se va înfiinţa un compartiment, acea poliţie a animalelor, care va avea cel mult trei angajaţi. Ei vor fi abilitaţi să constate contravenţiile şi să dea sancţiuni. Trebuie specificat că sancţiunile prevăzute în lege se vor aplica abia după 31 decembrie 2014. Mai au atribuţii în acest sens cei din cadrul Poliţiei Locale şi chiar angajaţi MAI“, a explicat Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.

Craiovenii sunt reticenţi

Cu toate că legea este clară, iar amenzile sunt usturătoare, craiovenii consideră că noile reglementări nu sunt binevenite. Proprietarii de câini sunt reticenţi în privinţa aplicării sancţiunilor.
„Am auzit că s-a dat o lege pentru sterilizare, dar eu sunt pensionară, nu am posibilităţi de plată. Câinii mei nu fac mizerie, nu ies afară. Cei care îi ţin în curte nu au nevoie de carnet. Iei măsuri să nu muşte lumea, e suficient“, este de părere Marcela Barbu. Alţi proprietări de câini nu sunt la curent cu noile regelementări.
„Nu ştiam şi pot să spun că nu sunt de acord cu sterilizarea. Rămâne la latitudinea proprietarului dacă alege să-şi sterilizeze câinele sau nu. Eu nu l-aş steriliza. Cu carnetul de sănătate sunt de acord să-l poarte proprietarul când iese cu câinele pe domeniul public“, a afirmat Andreea Pârşu.
Există şi craioveni care au sterilizat deja căţeii pe care îi au, dar nu privesc cu ochi buni noile reglementări. „Ştiu legislaţia în privinţa câinilor. Câinii mei sunt sterilizaţi, au carnet, au vaccinul la zi. Nu văd cu ce deranjează comunitatea câinele pe care eu îl ţin în curte. Amenzile trecute în lege sunt prea mari. Eu nu cred că va avea cineva tupeul să aplice aceste amenzi“, spune Victor Ştefănescu.

Termene de identificare şi înregistrare

Câinii cu proprietar se vor identifica şi înregistra în următoarele termene: câinii nou-născuţi – în maximum 90 de zile de la fătare, dar înainte de vânzare, donare sau scoaterea în spaţii publice. Câinii adulţi trebuie să fie microcipaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015, dar înainte de vânzare, donare, scoatere în spaţii publice şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei. Dacă este vorba de câini adoptaţi din adăposturile publice identificarea şi înregistrarea se face înainte de a părăsi adăpostul, în momentul adopţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS