6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe apă la asociaţiile de proprietari

Scandal pe apă la asociaţiile de proprietari

Pierderile şi apa de ploaie au ajuns motiv de dispută între asociaţiile de proprietari din Craiova şi firmele care au sediul la parterul blocurilor. Sunt unele asociaţii de proprietari care spun că operatorul ar încasa şi de la asociaţie, şi de la firme bani pentru apa meteorică. Suma nu este mare, dar este prilej de contradicţii între cele două părţi. La rândul său, Compania de Apă Oltenia (CAO) susţine că problema este a asociaţiilor, care trebuie să-şi clarifice situaţia cu agenţii economici. „Cu spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, cum sunt cele de pe Calea Bucureşti, sunt probleme atât cu diferenţa de apă, aşa-zisele pierderi, cât şi cu apa meteorică. Există două feluri de societăţi, cele care plătesc direct la furnizorul de apă şi cele din categoria a doua, care plătesc factura la asociaţie. Societăţile sunt trecute la diferenţa de apă cu numărul de angajaţi. Mai dificil este cu barurile şi restaurantele. Fac gălăgie atunci când trebuie să plătească pentru pierderile de apă, vorbesc de cei care au branşamentul după apometrul general. Este o problemă şi cu apa de ploaie. În factură apare o cantitate de apă pe toată asociaţia. Nu-mi apare în factură, pe fiecare bloc, ca un desfăşurător, să zicem aşa, cum este de la furnizorul de căldură. Eu trebuie apoi să împart pe fiecare bloc după suprafaţă, apoi la fiecare apartament. La societăţile care au contract cu furnizorul de apă, apare apa meteorică şi în factura lor. Apa meteorică nu trebuie separată, trebuie să fie pe bloc, iar societăţile să plătească împreună cu proprietarii“, este de părere administratorul Asociaţiei nr. 22 Calea Bucureşti, Mihail Buţescu.
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu proprietarii care s-au debranşat. „Compania facturează apa meteorică şi proprietarilor care s-au debranşat, dar şi la asociaţie, unde vine factura pe toată asociaţia. Suma aferentă se împarte pe fiecare bloc, apoi pe fiecare apartament, după suprafaţă. Plăteşte o dată asociaţia, o dată proprietarul care are contract separat cu CAO. Acelaşi lucru îl păţim cu agenţii economici care plătesc şi ei în factura lor. Nici la pierderi, agenţii economici nu vor să participe şi nu sunt legaţi la conducta de apă înainte de apometrul general. Cum face Compania? Vine înainte, citeşte contoarele societăţilor, scade consumul lor din cel al asociaţiei şi când asociaţia trebuie să distribuie pierderile, ei nu vor să participe. În concluzie, diferenţele se împart doar proprietarilor“, susţine Georgeta Matea, reprezentant firmă administrare asociaţii. Ea spune că are o astfel de problemă la Asociaţia nr. 21 Calea Bucureşti, unde blocurile au spaţii comerciale la parter.
Reprezentanţii asociaţiilor merg pe ideea că apa meteorică se facturează după suprafaţa construită a blocurilor, adică amprenta la sol, aceasta fiind echivalentă cu acoperişul. Cum acoperişul este parte comună, şi participarea la plata apei de ploaie trebuie să se facă de către toţi proprietarii, în funcţie de suprafaţa utilă a locuinţei pe care o deţin.

Problema este la asociaţii

Reprezentanţii CAO pasează problema asociaţiilor de proprietari, pentru care au toate datele legate de suprafeţele blocurilor din asociaţie şi cele ale apartamentelor şi spaţiilor comerciale şi neagă că operatorul local face o facturare dublă.
„Asociaţia are suprafeţele apartamentelor, ale blocurilor care corespund cu amprenta la sol. Când cineva se separă la un bloc, i se defalcă de la suprafaţa totală a blocului suprafaţa individuală, adică are o cotă parte din acoperiş, se trece în contract şi se scoate din asociaţie. Noi când facem contract cerem şi suprafaţa la acoperiş şi îi trecem în contract, şi trebuie scos din contractul asociaţiei. Nu este uşor să defalci o suprafaţă dacă nu ai toate datele. Amprenta la sol corespunde acoperişului, dar dacă nu vin cu datele se face o aproximare. Dacă este după contorul blocului, este la asociaţie şi nu plăteşte la noi, dacă este înaintea ceasului de bloc, noi îi facem contract. Dacă sunt separări care nu ajung la noi, stăpână este asociaţia, dar dacă nu au o relaţie contractuală este problema lor“, afirmă Dorel Grigorie, director comercial CAO.

Formulă de calcul

Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină conform prevederilor SR 1846-2:2006, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică, comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie, pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator, conform formulei: Qm = (SC x C1 + SN x C2) x K. Unde SC = suprafaţa totală construită; SN = suprafaţa totală neconstruită; C1 = 0,90 (media coeficienţilor de scurgere pentru suprafeţe construite); C2 = 0,12 (media coeficienţilor de scurgere pentru suprafeţe neconstruite); K = cantitatea specifică de apă pluvială comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie pentru luna anterioară emiterii facturii (mc/mp).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS