12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii, la instrucţie despre europarlamentare

Primarii, la instrucţie despre europarlamentare

http://www.youtube.com/watch?v=uOXaT_9lNgk

Primarilor şi secretarilor din judeţul Dolj li s-a reamintit, pe scurt, ce trebuie să facă pentru a pregăti cât mai bine alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 25 mai. Subprefectul judeţului Dolj, Ionel Ciobotea, a anunţat că edilii trebuie să pregătească listele electorale permanente cu cel târziu 45 de zile înaintea alegerilor. „Listele electorale permanente se întocmesc cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor – 10 aprilie 2014 – într-un singur exemplar, se semnează de primar și de secretarul unității administrativ-teritoriale și se păstrează într-un registru special. […] Locurile speciale pentru afişaj trebuie să fie stabilite în locuri publice frecventate de cetăţeni, astfel încât participanţii la alegeri să le poată folosi fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. În prealabil, primarii sunt obligaţi să asigure înlăturarea din spaţiul public a oricăror materiale de propagandă electorală rămase de la campaniile electorale precedente“, a specificat Ciobotea.
Mai mult, primarii trebuie să facă şi un inventar al materialelor existente de la alegerile precedente, pentru a se asigura că acestea sunt într-o stare bună şi pot fi refolosite pentru organizarea secţiilor de votare. În ceea ce priveşte idemnizaţiile pentru membrii birourilor electorale, preşedinţii şi locţiitorii lor vor primi 85 de lei pentru ziua de activitate, dar nu mai mult de cinci zile, iar ceilalţi membri vor fi plătiţi cu 65 de lei pe zi, dar nu mai mult de trei zile. La fel ca şi în ceilalţi ani, este interzistă comercializarea băuturilor alcoolice în ziua votării, pe raza a 500 de metri de secţia de votare.

Lucrările cadastrale, cu termen de finalizare la finele lui aprilie

Legea nr. 165/2013 privind restituirea imobilelor preluate abuziv pe vremea comunismului a fost adusă iarăşi în discuţia cu primarii. Dacă la ultima întâlnire a edililor cu prefectul existau 62 de localităţi din Dolj care nu îşi făcuseră corect lucrările cadastrale pentru această lege, vineri, numărul lor era acelaşi. Pentru a încerca să rezolve acest lucru, Marian Mirea, şeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Dolj, i-a reatenţionat pe edili că trebuie să definitiveze lucrările cadastrale corecte până la sfârşitul lunii aprilie. „Aceste centralizări trebuie finalizate întrucât, după alegerile pentru Parlamentul European și perioada de vacanță parlamentară, se vor aplica dispoziţiile Ordonanței de Urgență nr. 8/2014 care prevede, în capitolul XIX, cofinanțarea de şase lei pe hectar pentru sprijinirea unităților administrativ-teritoriale în vederea întocmirii situațiilor prevăzute de Legea nr. 165/2013“, a explicat Marian Mirea.

Măsuri pentru prevenirea pagubelor inundaţiilor

În cadrul şedinţei de vineri, inspectorul-şef al ISU „Oltenia“, col. Constantin Florea, le-a spus primarilor cum să se pregătească mai bine pentru inundaţii. În contextul fenomenelor meteorologice de acum o săptămână, ei trebuie să aibă stocuri minime de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor, dar să-şi şi instruiască membrii Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, să întreţină şanţurile şi rigolele de scurgere, să cureţe cursurile de apă, dar să-şi întocmească şi Rapoartele operative pentru a le transmite în timp util către ISU „Oltenia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS