12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAeroportul Craiova, încununarea muncii Consiliului Judeţean Dolj

Aeroportul Craiova, încununarea muncii Consiliului Judeţean Dolj

Aeroportul Craiova a devenit, în doar câţiva ani, una dintre cele mai importante investiţii ale Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Anul trecut, 40.000 de pasageri au venit şi au plecat de pe Aeroportul din Bănie, iar autorităţile speră ca anul acesta, după deschiderea bazei operaţionale Wizz Air şi introducerea zborurilor către Dortmund, Barcelona, Roma (Ciampino) şi Bologna, numărul pasagerilor să depăşească 100.000. În perioada următoare, infrastructura de mişcare va fi reabilitată cu 24 de milioane de euro, Aeroportul Craiova devenind, începând de anul viitor, aeroport-rezervă pentru Otopeni.

Cel mai recent proiect dedicat Aeroportului Craiova, cel pentru reabilitarea infrastructurii de mişcare, are o valoare de 24,4 milioane de euro din fonduri europene şi reprezintă un pas important, care întregeşte strategia autorităţii judeţene pentru Aeroportul Craiova. „Am pornit de la zero, într-un moment în care, practic, de la Craiova nu se zbura, iar noi ne doream să ajungem la 10.000 de pasageri pe an. Suntem, iată, în punctul în care estimăm că, în anul 2014, vom înregistra 100.000 de călători. Acum, când putem zbura către Milano și Londra, când știm că vom avea, din vară, noi curse directe către Roma, Bologna, Barcelona și Dortmund, când ne așteptăm să fie lansate și alte rute, deoarece Craiova va deveni bază de operare pentru compania Wizz Air și va avea în permanență la dispoziție un avion, putem spune că trăim o schimbare de proporţii în viața noastră“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Aeroportul Craiova, rezervă pentru Otopeni

Reabilitarea infrastructurii de mişcare a aeroportului, preconizată să se încheie cel târziu în mai 2015, va face posibil ca acesta să devină aeroport-rezervă pentru Otopeni. „Din tabloul modernizării ne mai lipsea doar o piesă: această investiție deosebită, prin care extindem platforma de îmbarcare-debarcare de la două la opt locuri pentru avioane, reabilităm cei 2,5 kilometri de pistă şi modernizăm sistemul de balizaj, pentru mai multă siguranţă la aterizare şi decolare. Prin această realizare, Aeroportul Craiova devine, începând de anul viitor, aeroport-rezervă pentru Otopeni, întrucât nu credem că, pe o rază de 300 de kilometri, va exista altul mai bine echipat“, a mai precizat Prioteasa. Şi vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a reamintit ce însemna aeroportul în trecut şi ce a devenit între timp, cu ajutorul acestor investiţii. „Dacă, în urmă cu câțiva ani, de pe Aeroportul Craiova se zbura către o singură destinație și doar câteva sute de persoane aveau acces la aceste zboruri, în prezent vedem că numărul pasagerilor crește notabil și sperăm că la finele lui 2014 vom depăși pragul de 100.000 de călători“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristian Iovan.
Lucrările vor avea ca rezultat creșterea gradului de siguranță la decolarea și aterizarea aeronavelor, dar și a capacității de operare a Aeroportului Craiova. Astfel, se va contribui la atragerea unor noi companii aeriene și la dezvoltarea gamei de servicii de transport oferite locuitorilor din zona de sud-vest a României, dar şi celor din nord-vestul Bulgariei.

Bază operaţională Wizz Air, din iulie

În prezent, de pe Aeroportul Craiova se derulează curse regulate de la şi către Londra şi Milano. Odată cu introducerea zborurilor către cele patru noi destinaţii, începând cu 23 iulie 2014, Aeroportul Craiova va deveni bază operaţională Wizz Air. Asta înseamnă că operatorul aerian investeşte 40 de milioane de euro într-o aeronavă care va rămâne numai în această zonă, un Airbus A320, cu 180 de locuri. Totodată, stabilirea companiei la Craiova înseamnă crearea a 36 de locuri de muncă (stewardese şi stewarzi, piloţi şi copiloţi), dar şi angrenarea altor companii care vor face angajări pentru mentenanţă, bagaje şi asigurarea securităţii aeroportuare. „Vorbim, așadar, despre apariţia a aproximativ 100 de noi locuri de muncă la unităţile de pe platforma aeroportului, dar şi despre dezvoltarea unor servicii pe care le oferă operatorii de taximetrie, cei din domeniul hotelier, restaurantele, alte componente ale economiei locale, iar acest lucru ne bucură foarte mult“, a mai menţionat Ion Prioteasa.

O mulţime de schimbări în doar câţiva ani

Investiţia care a dat startul renaşterii Aeroportului Craiova a fost reabilitarea făcută de Consiliului Judeţean Dolj, care s-a încheiat în decembrie 2012: construirea noului turn de control şi toate utilităţile necesare primirii rangului de aeroport internaţional. Valoarea investiţiei s-a ridicat la zece milioane de euro şi s-a desfăşurat în două etape.
Prima cursă a operatorului Wizz Air de pe Aeroportul Craiova a avut loc în mai 2013, atunci când pasagerii au decolat către Bergamo (Milano). Ulterior, prima cursă către Londra, efectuată de acelaşi operator, a avut loc în octombrie 2013. În câteva luni, odată cu introducerea noilor rute, de pe Aeroportul Craiova vor fi operate şase rute, cu 16 zboruri săptămânale. Asta înseamnă că Bănia va avea un aeroport deschis nonstop, şapte zile din şapte, mereu la dispoziţia craiovenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS