10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPieleştiul stă bine la cultură

Pieleştiul stă bine la cultură

Localitatea Pieleşti face parte din Zona Metropolitană Craiova şi are multe proiecte care vizează dezvoltarea comunei.

Comuna Pieleşti, aflată la șase kilometri de Craiova, este una dintre cele mai dezvoltate din judeţ, având un număr mare de proiecte care se află în derulare. Canalizare, gaze, parc fotovoltaic sunt numai o parte din utilităţile de care se vor bucura pieleştenii. Comuna stă bine şi la capitolul cultură, având o bibliotecă bogată, şi un cămin cultural care va intra în curând în reabilitare.
Reţeaua de distribuţie a gazelor este făcută, dar încă nu s-a realizat racordarea la magistrală. „Deocamdată, nu avem gaze. Romgaz dăduse avizul şi a preluat totul Transgaz. Mai aşteptăm până se clarifică lucrurile, pentru că mai sunt câteva modificări de făcut“, a spus Iulică Velişcu, responsabil cu urbanismul.
Deşi există o reţea de distribuţie, apa furnizată în comuna Pieleşti nu este potabilă, putând fi folosită cel mult în scop menajer. În prezent, în comună se derulează un proiect pentru filtrarea apei, însă se construieşte şi o nouă staţie de apă prin care se urmăreşte mărirea volumului de apă în reţea.
„E un proiect în lucru. Va fi o staţie nouă pentru a mări capacitatea. Totul e proiectat, sunt luate avizele, urmează licitaţiile. Şi tratarea apei este tot în fază de proiect. Sper să se facă până în 1 iulie. La Câmpeni analiza apei este bună“, afirmă Iulică Velişcu.

„Au început lucrările la canalizare“

Nici canalizarea nu a fost uitată. Au început lucrările, deocamdată pentru gospodărire de pe drumul judeţean DJ 641, dar va fi canalizare şi pe străzile din comună. „Lucrările au început de la Teslui şi vor continua încă şapte kilometri, urmând ca toate locuinţele să fie racordate la reţea“, a povestit responsabilul cu urbanismul.
Funcţionarul vorbeşte şi despre proiectele care privesc modernizarea drumurilor: „Proiectul este făcut pe patru ani şi se intenţionează lărgirea drumului naţional de la kilometrul nouă până la kilometrul unsprezece“.
Alt proiect început vizează construcţia unui parc fotovoltaic, în valoare de 1.940.388 de lei, cu o putere de 320 de kilowaţi.
Comuna se mai laudă şi cu proiecte culturale din fonduri europene. Iulică Velişcu spune că s-a semnat contractul la Zona Metroplitană cu firma Prohaus SRL. Prin acest proiect se va dezvolta şi reabilita casa de cultură. „Lucrările sunt programate în martie şi sperăm că se vor finaliza într-un an“, susţine Marinela Pacurea, directoarea Căminului Cultural.
Nici biblioteca din comună nu e mai prejos, având cititori nu numai în rândul tinerilor, ci şi al oamenilor trecuţi de prima tinereţe. „La bibliotecă nu vin numai elevi, avem şi cititori mai bătrâni care sunt doritori să citească“, a afirmat bibliotecara Rodica Câtu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS