15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova văzută prin ochii unui student străin

Craiova văzută prin ochii unui student străin

http://www.youtube.com/watch?v=TRytBIBsGII

\n

Zeci de tineri din alte ţări au ales să studieze în centrul universitar craiovean. Oraşul nostru a devenit, chiar dacă doar pentru o perioadă de timp, a doua lor casă, locul în care învaţă, în care se formează pentru viitor, în care leagă prietenii pe viaţă. Locuri care pentru noi, craiovenii, sunt banale, lor le plac şi le stârnesc entuziasmul. Le place să se plimbe prin Parcul „Nicolae Romanescu“, nu lipsesc de la nici un meci de baschet sau volei susţinut în Sala Polivalentă, iubesc centrul Craiovei, clădirile vechi, arhitectura, sunt pasionaţi de filme, în special 3D, sunt atraşi de cultura şi tradiţia româneşti… Dar cel mai mult iubesc oamenii locului, pe care îi consideră extrem de primitori. 

I-am întâlnit la cursul de economie internaţională. Nu lipsesc niciodată, sunt dornici să afle cât mai multe.
Henry Okibe, Gabriel Ehimen Izilein, Martin Aguiti, Samed Shalabi, Fidelis Tafadzwa Chakanyuka, Zaklina Ienic, Ivana Ienic sunt doar o parte din tinerii străini care au ales să studieze la Universitatea din Craiova. Sunt veniţi de departe, din ţări precum Nigeria, Palestina, Zimbabwe, Serbia. Aşteptau în faţa sălii de curs, dornici să mai parcurgă încă o filă din economia mondială, predată în limba engleză de conf. univ. dr. George Ciobanu. Pentru a-şi atrage studenţii, acesta încearcă să transforme cursul în unul cât mai interactiv, în care implicarea studenţilor să fie simţită, să îi determine să îşi expună părerile, să fie, practic, o conversaţie permanentă şi nicidecum un banal monolog. Prin ambiţia şi determinarea lor, aceşti tineri străini îi impulsionează parcă şi mai mult pe tinerii studenţi români să vină la cursuri, să îşi expună părerile. S-a format o relaţie strânsă între studenţi. Cei străini vorbesc despre ţara lor, ai noştri le vorbesc despre români, cultură, tradiţii, locuri reprezentative. „Este extrem de important să ai colegi străini, cu care să fii nevoit să comunici doar în limba engleză şi de la care să ai multe de învăţat. Şi ei sunt foarte curioşi să afle cât mai multe despre tradiţiile noastre, sunt dornici să cunoască oameni, să vadă locuri deosebite. Am avut şansa să cunosc studenţi din Africa de Sud, Mexic, iar cei mai mulţi din ţări europene. Am fost extrem de surprins să aflu că au descoperit în Craiova un oraş minunat, pe care îl compară cu orice alt oraş din ţară şi chiar din Europa. Acest lucru spune foarte multe… Ca şi craiovean, le recomand cu drag să meargă în Parcul «Nicolae Romanescu» sau la o plimbare prin centrul oraşului, iar pentru distracţie avem cluburi extrem de frumoase“, a povestit Bogdan Mihai, anul II, Economie şi Afaceri Internaţionale.

„Aveţi un centru universitar recunoscut în Serbia, şi nu numai“

Zaklina şi Ivana Ienic sunt două tinere surori, venite la studiu din Serbia. Motivul principal pentru care au venit la Craiova a fost renumele universităţii noastre. Sunt foarte mulţi tineri sârbi care au ales, de-a lungul timpului, să studieze la noi, să urmeze cel puţin un master, pentru ca apoi, întorşi acasă, să aibă şanse mai mari de a-şi găsi un loc de muncă. Cele două surori vorbesc bine limba noastră, căci în zona de unde provin oamenii vorbesc încă româneşte. Sunt îndrăgostite de Craiova, de localnici, chiar dacă, la început, unii colegi au fost extrem de reticenţi faţă de ele. „Aveţi un centru universitar recunoscut în Serbia şi nu numai. Aveţi posibilitatea să vă specializaţi în oraşul dumneavoastră, ceea ce este mare lucru. Despre Craiova am doar gânduri frumoase. Iubesc centrul oraşului, îmi plac clădirile, fântânile. Îmi place pentru că seara sau la sfârşit de săptămână este extrem de animat. La noi nu vezi atâţia oameni în centrul oraşului, nu îi vezi bucurându-se… Îmi place, apoi, Parcul «Nicolae Romanescu», despre care am aflat că este printre cele mai mari parcuri naturale din Europa. Îmi place foarte mult şi Parcul Tineretului. Ca în orice oraş, există şi locuri mai puţin frumoase. Aş putea menţiona zona Brestei, în special zonele unde există cămine studenţeşti“, a povestit Zaklina Ienic, studentă la master.

„Dacă ar fi să menţionez trei locuri dragi mie în acest oraş, fără ezitare pe primul loc se află Sala Polivalentă“

Fidelis Tafadzwa Chakanyuka este din Zimbabwe. Se află în Craiova de aproximativ un an şi jumătate. La fel ca şi colegele sale din Serbia, a optat pentru Craiova datorită centrului universitar, despre care auzise doar cuvinte de laudă. Îi place oraşul nostru, l-ar recomanda la rândul lui cu drag şi altor tineri din ţara natală. „Este un oraş extrem de liniştit, ideal pentru cei care doresc să studieze. Până la urmă, eu am ales Craiova, nu ea m-a ales pe mine… Ca străin, a fost mai greu să intru în legătură cu oamenii, deoarece cei mai mulţi nu vorbesc limba engleză, ceea ce devine practic un obstacol major. Tinerii însă înţeleg şi vorbesc engleză. M-au acceptat fără probleme, mi-au vorbit despre aceste locuri, am devenit prieteni cu mulţi dintre ei. Dacă ar fi să menţionez trei locuri dragi mie în acest oraş, fără ezitare aş spune că pe primul loc se află Sala Polivalentă. Nu lipsesc de la nici un meci de baschet, atmosfera creată de galerie, de miile de suporteri este incendiară. Ai impresia că te afli la un meci al unei echipe internaţionale, atât de impresionant este. Pe locul doi se află Parcul «Nicolae Romanescu», unde ajung ori de câte ori îmi permite timpul. Apoi îmi place centrul oraşului, clădirile vechi“, a spus tânărul Fidelis Tafadzwa Chakanyuka.

„Îmi place tot ceea ce am aflat despre cultura şi tradiţiile româneşti“

Gabriel Izilein a venit din Nigeria să aprofundeze cunoştinţele de economie în centrul universitar craiovean. Îi plac oamenii, este dornic să descopere cultura românească. „Am ales Craiova din dorinţa de a-mi aprofunda cunoştinţele de economie internaţională. Îmi place să cred că nu există diferenţe între oameni, indiferent din ce colţ al lumii ar fi, că Dumnezeu a creat o singură fiinţă şi aceea este omul. Îmi place să descopăr permanent locuri şi oameni noi, îmi place să am prieteni, să călătoresc. Vreau să aflu cât mai multe despre tradiţiile şi cultura popoarelor. Pot să spun că îmi place tot ceea ce am aflat despre cultura şi tradiţiile româneşti. Îmi plac craiovenii, deşi la o primă vedere sunt un pic timizi din cauza barierelor lingvistice. Îmi place să merg la shopping, îmi plac mall-urile. Din nefericire, în Craiova nu am prea multe opţiuni în acest sens, iubesc să merg la cinematograf să vizionez filme, în special 3D, să merg la meciuri de baschet sau să ies cu prietenii la arenele din afara Craiovei“, a povestit tânărul nigerian. A mărturisit însă că legea nu este respectată aşa cum trebuie în ţara noastră, că şoferii nu acordă prioritate pietonilor nici măcar la trecerile de pietoni.

„Îmi place centrul oraşului, zona Universităţii, Unirii, străduţele cu case vechi, cu arhitectură atât de diferită de tot ce am văzut până acum“

Martin Aguiti este tot din Nigeria. A ales Craiova în urma recomandărilor primite de la persoane care deja au studiat în oraşul nostru. Consideră că nivelul economic al oraşului este ridicat, comparativ cu alte oraşe din lume. Însă, a mărturisit că este un oraş extrem de scump. „Îmi place centrul oraşului, zona Universităţii, Unirii, străduţele cu case vechi, cu arhitectură atât de diferită de tot ce am văzut până acum. Aveţi o sală a sporturilor foarte frumoasă. Îmi place baschetul, îmi plac performanţele echipei de baschet a oraşului, admir faptul că sunt mulţi străini în această echipă. Cel mai mult însă, o spun cu sinceritate, îmi plac oamenii. Sunt generoşi, entuziaşti, îşi susţin echipele până la capăt. A fost prima iarnă trăită de mine într-o ţară europeană, a fost foarte greu, extrem de frig. Chiar şi acum, temperaturile sunt extrem de scăzute. Craiova îmi place însă, aş recomanda acest oraş tuturor celor dornici să vină să studieze, pentru că, mai presus de toate, oraşul este un centru universitar de prestigiu!“, a spus studentul nigerian.
Şi pentru profesorii universitari craioveni şansa de a lucra cu aceşti tineri este un privilegiu, după cum mărturisesc. „A lucra cu oameni tineri, plini de entuziasm, indiferent de ţara de origine, este un privilegiu de care puţini oameni au parte în viaţă. Studenţii străini au adus un suflu nou în centrul nostru universitar, s-au integrat rapid datorită sprijinului oferit de colegii lor români. Deschiderea lor, comunicarea cu profesorii au făcut ca şi studenţii români să fie mult mai activi, mai interesaţi şi mai interactivi. Am şansa să cunosc tineri din Nigeria, Turcia, Moldova, Pakistan, Serbia, Grecia, Mexic, Maroc“, a precizat conf. univ. dr. George Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS