22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBucurescu şi Râmescu, reţinuţi de procurori

Bucurescu şi Râmescu, reţinuţi de procurori

\n

Primarul comunei gorjene Slivileşti, Sorin Bucurescu, şi omul de afaceri din Motru, Mihai Râmescu, au fost reţinuţi ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Poliţiştii şi procurorii gorjeni anchetează un posibil tun imobiliar dat în comuna Slivileşti de familia afaceristului din Motru, în complicitate cu primăria din localitate, condusă de primarul Bucurescu. Ieri au avut loc percheziţii la mai multe imobile din oraşul Motru, deţinute de afacerist şi familia acestuia. Oamenii legii au căutat documente legate de exproprierea unui teren din Slivileşti, pe care era construit un imobil. Pentru că bunurile respective se aflau în calea frontului de lucru al carierei miniere din localitate, în urma negocierilor dintre fosta conducere a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi familia Râmescu s-a ajuns la plata unei despăgubiri de 600.000 de lei. Banii au fost viraţi de ex-Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în schimbul terenului pe care se afla construcţia, despre care anchetatorii susţin că ar fi fost ridicată fără autorizaţie. Clădirea împiedica efectuarea de excavări şi extracţia de lignit.  

Autorizaţia, mărul discordiei  

Primul care a ajuns ieri de dimineaţă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a fost primarul comunei gorjene Slivileşti, Sorin Bucurescu, şi o salariată a primăriei. Edilul a aşteptat însă câteva ore bune pentru a da cu subsemnatul în faţa organelor de anchetă şi a intrat la audieri după ora prânzului. Anchetatorii au decis să înceapă audierile cu Alexandra Loghin, referent în cadrul Primăriei Slivileşti. Funcţionara lucrează în cadrul biroului Urbanism şi este cercetată penal de procurori, pentru că nu ar fi aplicat nici o sancţiune pentru locuinţa fără autorizaţie de construcţie a familiei Râmescu. Cu toate că a fost ridicată fără autorizaţie, clădirea a intrat în programul de exproprieri al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Procurorii vor să stabilească legalitatea exproprierii şi dacă s-a produs un prejudiciu în ceea ce priveşte compania de lignit şi cine se face vinovat de producerea acestuia.

A aşteptat cu sufletul la gură

În cele câteva ore petrecute în curtea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, primarul din Slivileşti a stat de vorbă cu familia sa şi cu jurnaliştii aflaţi la faţa locului. Sorin Bucurescu s-a declarat nevinovat, însă a spus că ia în calcul o posibilă reţinere a sa pentru 24 de ore. Edilul a menţionat că şi-a anunţat inclusiv soţia şi copiii în legătură cu acest lucru, pentru ca şocul reţinerii să fie cât mai mic, mai ales pentru copii. „Am ştiut că mă vor lua, nu sunt vinovat, dar nu aşa merge treaba. Mă vor reţine, am sursele mele“, a declarat Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti, înainte de a intra ieri la audieri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Bucurescu a precizat că vinovaţi de afacerea imobiliară respectivă ar fi cei de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, care nu ar fi trebuit să încheie tranzacţia pentru dobândirea bunurilor imobile, dacă erau probleme la dosarul de expropriere.
Sorin Bucurescu a fost reţinut ieri, după audieri, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Alături de edil a fost reţinută şi Alexandra Loghin, referent la biroul Urbanism din cadrul Primăriei Slivileşti.

Familia Râmescu, la Parchet

Potrivit anchetatorilor, terenul care a fost expropriat de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia a fost primit în 2006, ca donaţie, de soţia lui Mihai Râmescu, Maria Râmescu, de la tatăl acesteia. Imobilul ar fi fost realizat ulterior şi ar fi fost executat fără eliberarea autorizaţiei de construire. Pentru clădire şi teren, familia Râmescu a beneficiat, de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, de o despăgubire de 600.000 de lei. Tranzacţia s-a produs în anul 2010, perioadă în care la conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia se afla Daniel Burlan. La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj s-au prezentat ieri la auderi şi soţii Maria şi Mihai Râmescu, precum şi Statie Elinescu, socrul lui Mihai Râmescu. Acesta din urmă a precizat că anchetatorii au căutat la locuinţa sa şi la firmă documente din care să rezulte schimburi între el şi SNLO. Râmescu a menţionat că despăgubirile primite de la SNLO au fost legale şi că anchetatorii au alte interese, dar nu ştie care sunt acestea. Anul trecut, omul de afaceri Mihai Râmescu a făcut greva foamei mai multe săptămâni, spunând că este hărţuit prin controale repetate de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Viorel Caragea. De asemenea, angajaţii de la firmele lui Mihai Râmescu au protestat în Motru.
În urma audierilor de ieri de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorii au dispus şi reţinerea afaceristului Mihai Râmescu, precum şi a soţiei acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS