16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnde ducem animalele de la Zoo?

Unde ducem animalele de la Zoo?

http://www.youtube.com/watch?v=fcvCAj5G85o

\n

Deşi lucrările de reamenajare a grădinii zoologice din Craiova sunt pe cale să înceapă, animalelor nu li s-a găsit încă un loc de cazare. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj cunoaşte faptul că RAADPFL a înaintat cereri la peste 20 de grădini zoologice din ţară, însă răspunsurile au început să sosească şi sunt negative. Lucrări similare de reabilitare, dar şi de mărire a grădinii zoo au fost derulate şi la Galaţi, însă acolo animalele au fost nevoite să se adăpostească chiar lângă şantier.

Lucrările la grădina zoologică din Craiova sunt pe cale să înceapă. Cu toate acestea, animalelor nu li s-a găsit încă un loc de cazare temporar pentru lunile în care grădina zoologică va fi supusă procesului de reamenajare.
Conform datelor DSVSA Dolj, RAADPFL, instituţia care are în subordine grădina zoologică, a înaintat cereri către mai multe grădini zoologice din ţară pentru relocarea tigrilor, leilor şi a jaguarilor, însă răspunsurile primite până acum sunt negative. „Din informaţiile pe care le am de la dumnealor, au depus la peste 20 de grădini zoologice adrese de relocare a animalelor sau de închiriere a animalelor pe o perioadă, până când se termină modernizarea. Deja au început să primească răspunsuri. Au primit, mi se pare, de la Sibiu şi de la Târgu Mureş, cred că şi de la Galaţi. Nu au spaţii de primire a animalelor în chirie sau pentru relocare. Cred că dumnealor ar fi în măsură să spună ce se întâmplă cu animalele“, a explicat Costică Retea, directorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj. Cererile făcute către grădinile zoologice se referă la o perioadă de cazare de şase luni, între 15 martie şi 15 septembrie.

Primele mutări care ar trebui făcute: felinele şi urşii

După ce sunt găsite spaţiile necesare, DSVSA trebuie notificată pentru a le verifica. „După ce le găsesc, trebuie să ne consulte, pentru a vedea dacă se respectă regulile de protecţie şi bunăstare a animalelor, chiar dacă ele, pentru o anumită perioadă, nu vor mai putea fi vizionate de public. Să spunem că o să găsească o construcţie, dar trebuie amenajată, că leul nu poate fi mutat în orice loc. Să sperăm că sunt şi binevoitori de la anumite grădini zoologice, pentru că, momentan, aşteaptă răspunsuri. Dumnealor au speranţa că vor găsi, fiindcă trebuie să mute aceste animale, mai ales leii, tigrii şi urşii“, a conchis Retea.
Pentru că instituţiile subordonate primăriei nu oferă puncte de vedere Gazetei de Sud decât în scris, cotidianul nostru a făcut o solicitare către RAADPFL pentru a cere informaţii legate de ceea ce se va întâmpla în cazul în care nu vor fi găsite spaţii de cazare. În momentul în care instituţia va răspunde, GdS vă va informa cu privire la soarta animalelor din grădina zoologică.

La Galaţi s-a lucrat cu animalele lângă şantier

O situaţie asemănătoare a avut loc şi la Galaţi, în urmă cu un an şi jumătate. Şi acolo, grădina zoologică a fost reamenajată, însă, din cauza vârstei animalelor, acestea nu au putut fi mutate. „Nu se poate să le scoţi de acolo. Sunt prea bătrâne pentru a fi mutate şi nu pot suporta acest stres“, declara, în 2012, Camelia Burluc, managerul Complexului Muzeal de Științele Naturii din Galaţi, pentru cotidianul Viaţa Liberă (www.viata-libera.ro). Exemplarele din diferite specii au rămas în grădină, fiind mutate dintr-o parte în alta pe măsură ce lucrările avansau. Au avut loc şi incidente mai  puţin plăcute, pentru că unul dintre lei s-a înecat cu resturi de la materialele de construcţii şi a fost supus unei intervenţii chirurghicale pentru a fi salvat. Grădina zoologică din Galaţi avea, însă, o suprafaţă de şapte hectare, fiind mărită la 14 hectare. Cea din Craiova este printre cele mai mici din ţară, având o suprafaţă ce depăşeşte cu puţin un hectar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS