21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOpera Română Craiova, o nouă imagine

Opera Română Craiova, o nouă imagine

Opera Română Craiova şi-a lansat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, noul site al instituţiei, editat în limba română şi în alte patru limbi de circulaţie internaţională: italiană, engleză, franceză şi germană. „Văzând şi celelalte site-uri ale instituţiilor similare din România, credem că avem cel mai funcţional şi cel mai modern site al unei instituţii de operă din România. Meniul este complex şi eficient şi vine în sprijinul vizitatorului“, a precizat managerul Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir. Noua haină virtuală a instituţiei de cultură a scos din bugetul Operei suma de 500 de lei. „Costul construcţiei noului site s-a rezumat la plata salariilor celor care lucrează în cadrul Operei Române la departamentele care au pus umărul la realizarea lui (biroul de imagine şi programare artistică, cu cele două direcţii administrativ şi artistic – n.r.). 500 de lei a fost suma necesară, care a acoperit costurile de traducere. O parte dintre traduceri le-am făcut în urma unui parteneriat cu Universitatea Craiova. Am avut sprijinul prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, conf. univ. dr. Mădălina Cerban, conf. univ. dr. Nicoleta Călina, conf. univ. dr. Alexandru Boureanu, lect. univ. dr. Cosmin Dragoste. Traduceri pe parte de meniu, submeniuri, câteva detalii despre Concursul Internaţional de Canto postate pe site au fost făcute la un birou de traduceri autorizat şi ne-au costat 500 de lei“, a mai precizat Antoniu Zamfir.
Noua imagine nu se reduce doar la noua pagină de internet, ci şi la denumirea instituţiei de cultură, care de ceva timp poartă numele de Opera Română Craiova, renunţându-se la vechea titulatură de Teatrul Liric „Elena Teodorini“. „La Cluj, Timişoara, Iaşi, Bucureşti, oraşe cu care suntem şi în competiţia pentru titlul de capitală culturală europeană, există instituţii similare nouă care se cheamă opere: Opera Naţională Română Timişoara, Opera Naţională Română Iaşi, Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca. Eram singura instituţie din România cu această denumire de Teatrul Liric şi purtam pe frontispiciu numele celebrei interprete Elena Teodorini. Nu am încercat să o renegăm pe Elena Teodorini, să ne dezicem de ea. O vom păstra pe Elena Teodorini ca şi patron spiritual, vom păstra cele două mari proiecte ale instituţiei care îi poartă numele: Concursul Internaţional de canto «Elena Teodorini» şi Festivalul Internaţional «Elena Teodorini». După renovarea sălii de spectacole şi a scenei vom denumi sala de spectacole, Sala «Elena Teodorini». Am încercat se ne aliniem celorlalte instituţii similare. Această schimbare de denumire ne responsabilizează o dată în plus“, a precizat managerul Operei Române Craiova.

Turneu în Germania şi Elveţia

După doi ani, Opera Română Craiova va întreprinde, în perioada 5 – 25 martie, un turneu artistic în Germania şi Elveţia cu câteva titluri de operă: Aida, La Boheme, Carmen şi Voievodul Ţiganilor, pe care artiştii craioveni îl vor prezenta în limba germană, în Wolfsburg, pe 15 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS