27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul istoric prinde viteză

Centrul istoric prinde viteză

\n

Lucrările la centrul istoric din Craiova avansează pe zi ce trece. Miercurea trecută, constructorul a început să lucreze şi pe strada Theodor Aman, din cele zece străzi aflate în proiect rămânând doar Panait Moşoiu, Fraţii Buzeşti şi Nicolăescu-Plopşor. De la începutul lunii aprilie, cele peste 5.500 de tone de granit comandate din Brazilia vor începe să fie montate pe străzi, în ordinea în care acestea au fost atacate.

Centrul istoric din Craiova începe, încet-încet, să prindă contur. 85 de angajaţi ai firmei constructoare Recon lucrează zi de zi pentru ca proiectul să se încheie mai devreme de sfârşitul anului 2014, 99% din munca întreprinsă de constructor fiind manuală, cu excepţia câtorva utilaje care nivelează sau sparg asfaltul.
De câteva zile, muncitorii au intrat şi pe strada Theodor Aman, a şaptea dintre cele zece incluse în perimetrul centrului istoric. „Miercuri am atacat strada Theodor Aman şi ne dorim ca în maximum două săptămâni să fie deja gata. Urmează să intrăm pe cele trei străzi care au rămas, adică pe Panait Moşoiu, Fraţii Buzeşti şi Nicolăescu-Plopşor. Trotuarele trebuie scoase şi ele, pentru a rămâne strada la acelaşi nivel, dar le-am lăsat aşa intenţionat, pentru că trebuie să îi înţelegem şi pe pietoni, şi pe comercianţi“, a explicat Victor Golfiţă, şef de şantier din partea constructorului Recon SA.

Peste 5.500 de tone de granit vor acoperi zona istorică

Toate străzile incluse în proiect vor deveni pietonale, însă persoanele care locuiesc în acest perimetru vor putea să intre cu maşina. Întreaga suprafaţă va fi acoperită cu granit care va fi adus tocmai din Brazilia. „În prima decadă a lunii aprilie vom începe să montăm granitul care vine din Brazilia, mai exact 5.789 de tone pentru cei 23.500 de metri pătraţi. Am comandat şi nişte maşini speciale pentru a manipula plăcile de granit, pentru că una poate ajunge şi la greutatea de 150 de kilograme“, a precizat Golfiţă. Începând cu aceeaşi lună, treptat, numărul oamenilor care lucrează zilnic la reabilitarea centrului istoric se va tripla, ajungând şi la 300 de persoane. Pe lungimea străzii Theodor Aman vor fi amplasate şi două fântâni arteziene, mai exact la intersecţia cu străzile Lipscani şi Olteţ.

Cele cinci statui, puse în piaţeta din zona Banc Post

În ceea ce priveşte faţadele, peste zece persoane dintre cele care locuiesc în zonă şi-au manifestat dorinţa de a le reabilita. Potrivit reprezentanţilor Recon, preţul ajunge undeva la 250 de lei pe metrul pătrat. Privind consolidarea, trei craioveni care locuiesc în centrul istoric au început deja să-şi facă astfel de lucrări la case. Vorbind despre partea estetică, Victor Golfiţă a precizat că se va încerca şi ascunderea elementelor suplimentare.
„O să se trateze totul punctual, şi nuanţa casei… O să luăm totul punct cu punct. Ţevile vor fi vopsite în tonalitatea caselor, iar unde se poate, cutiile de gaze o să intre în ganguri. Coşurile de gunoi vor fi schimbate şi peste tot vor fi băncuţe“, a explicat Golfiţă. În zona Banc Post va fi amenajată o piaţetă, unde vor fi amplasate cele cinci statui pe care Primăria Craiova le va cumpăra pe fonduri europene.

Panait Moşoiu, închisă peste aproximativ o lună

Craiovenii trebuie să ştie că, în jurul datei de 17 aprilie, strada Panait Moşoiu va fi închisă timp de o săptămână, pentru a putea începe şi acolo reabilitarea canalizării. Până acum, au fost atacate străzile Dreptăţii, Olteţ, Romain Rolland, Traian Demetrescu, România Muncitoare, Lipscani şi Theodor Aman, următoarele pe listă fiind Panait Moşoiu, Fraţii Buzeşti şi Nicolăescu-Plopşor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS