8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎntâlnire cu olimpicii Olteniei

Întâlnire cu olimpicii Olteniei

http://www.youtube.com/watch?v=di9gt0iX5OU

Elevii colegiilor din Oltenia care au obţinut performanţă pe plan internaţional la diferite discipline au fost sâmbătă, 1 martie, invitaţii de nota 10 de la Târgul Gaudeamus.

Călătorii printre titluri de volume au avut ocazia să-i cunoască pe acei copii minunaţi pentru care excelenţa este cuvântul de ordine. Ioana Elisabeta Militaru (Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova) – locul III la Olimpiada de limbă, literatură şi spiritualitate românească, Izabela Tiberiade (Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova) – locul I la Olimpiada internaţională de limbă romani, Ileana Gabriela Popescu (Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari“ din Râmnicu Vâlcea) – locul I la Olimpiada internaţională de limba latină şi Dumitru Călugăru (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu), care a obţinut aur la Olimpiada Europeană, au poposit preţ de câteva minute în foaierul Naţionalului craiovean pentru a arăta şi altora că munca şi valoarea sunt apreciate în România zilelor noastre.

Drumul spre succes

Au lipsit motivat de la întâlnirea olimpicilor olteni, fiind prezenţi la olimpiade, doi invitaţi de nota 10: Ioan Laurenţiu Ploscaru (Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari“ din Râmnicu Vâlcea) – aur la Olimpiada Internaţională pluridisciplinară Tuymaada din Yakutia, şi Dan Mircea Mirea (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova) – aur la Olimpiada de ştiinţe a Uniunii Europene.
Drumul spre excelenţă nu a fost uşor pentru nici unul dintre ei, deşi ascultându-i ai crede contrariul. „A fi olimpic merge mână în mână cu a munci, dar şi a-ţi plăcea. Este greu în măsura în care vezi lucrurile care îţi plac ca fiind grele. Pentru mine a fost mai mult o plăcere decât o muncă asiduă. Au fost, ce-i drept, multe săptămâni în care am citit mult, pentru că cititul este una dintre preocupările de bază pe care trebuie să le îmbrăţişezi, însă a fost şi multă pasiune“, recunoaşte zâmbind Ioana Elisabeta Militaru.
O susţine şi Ileana Gabriela Popescu, care recunoaşte că „în spatele rezultatelor stă multă abnegaţie şi pasiune, ceea ce extermină, într-un fel, denumirea de efort. Nu există efort în viaţa mea“.
În mijlocul cărţilor, o prezenţă obişnuită în viaţa lor, căci numai studiul a fost cel care le-a deschis porţile spre recunoaşterea naţională şi internaţională, olimpicii olteni au dezvălui secretul succesului.
„O mulţime de selecţii la numeroase olimpiade, faze judeţene, naţionale, loturi naţionale şi o mulţime de cărţi învăţate“, după cum a declarat olimpicul de aur, Dumitru Călugăru, la care se adaugă chemarea, pasiunea şi seriozitatea, conduc spre excelenţă.

Studenţii de mâine

Nu o dată au fost încununaţi cu laurii succesului şi, cu toate acestea, nici unul dintre elevii de aur ai Olteniei nu renunţă la competiţie. Au adus acasă medaliile, trofeele de la cele mai importante concursuri internaţionale, dar nu e suficient. Ei vor mai mult, gustul competiţiei e plăcut, iar al succesului cu atât mai mult, aşa că deseori îi regăsim pe listele participanţilor la olimpiade.
Limba şi literatura română nu este singura disciplină căreia i se dedică Ioana Elisabeta Militaru. „Aştept rezultatele de la filosofie, probă de la care vin acum“. Vrea să urmeze însă psihologia. „Am aplicat deja în Anglia şi urmează să finalizez în această săptămână aplicaţia pentru Olanda. O să-mi aleg psihologia, căci are mai multă deschidere pe piaţa muncii. Limba română va rămâne o pasiune”.
Olimpica la romani, Izabela Tiberiade, este atrasă şi de istorie. „Particip la olimpiada de istorie, etapa judeţeană, şi sper să am aceleaşi rezultate frumoase“, la fel cum e fascinată şi de poezie, pe care o compune în timpul liber.

Un pas spre altceva

Latina, acel „pas spre altceva“, după cum spunea Ileana Gabriela Popescu, a adus-o pe cea dintâi treaptă a podiumului la nivel internaţional. „Latina este un univers întreg pentru mine, este o lume nouă. Latina nu este o limbă moartă. Ea trebuie privită dintr-o altă perspectivă: este o limbă a elitelor, a vechiului continent european“. Pasiunea pentru latină se împarte cu cea pentru limba şi literatura română. „Acum două săptămâni am luat premiul al doilea la Olimpiada judeţeană de limba română“ şi ambele o conduc pe olimpică spre Facultatea de Limbi Clasice din Bucureşti, pe care vrea să o urmeze pentru a-şi construi o carieră universitară.
Performanţă stă scris şi în dreptul numelui Dumitru Călugăru. Aurul de la Olimpiada europeană de ştiinţe s-a aşezat lângă argintul de la Olimpiada internaţională de chimie de la Moscova şi de la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori din Africa de Sud, distincţii care înseamnă pentru tânărul de aur al Olteniei „împlinirea şi materializarea muncii mele de mai mult timp“, iar mulţumirea e deplină: „E foarte bine că fac ceea ce îmi place şi că fac performanţă“. Mâine va păşi spre mediul universitar şi, cine ştie, Facultatea de Chimie sau cea de Medicină, căci este încă indecis, va câştiga un student de aur.
Toţi olimpicii au vorbit de performanţă la Târgul Gaudeamus, oferind un bun exemplu celor mai tineri iubitori de cărţi.

O recunoaştere

Olimpicii Olteniei au primit din partea organizatorilor Târgului Gaudeamus, ca semn al recunoaşterii muncii şi valorii lor, premii constând în cărţi şi câte o tabletă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS