17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia culturală iese la înaintare cu prazul ecologic

Oltenia culturală iese la înaintare cu prazul ecologic

http://www.youtube.com/watch?v=t3AFbu–7Hg

Reprezentanţi ai judeţelor din regiunea Oltenia au semnat ieri, la Craiova, un protocol de colaborare pentru proiectul Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021. Aceştia au vorbit despre obiectivele cu care pot contribui la promovarea culturii şi a turismului în zonă şi au primit, cu această ocazie, şi mascota campaniei: un personaj care întruchipează un praz, „o plantă ecologică, verde“, după cum a numit-o primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Autorităţile din judeţele componente ale regiunii Oltenia s-au reunit ieri la Primăria din Bănie pentru a semna un protocol de colaborare pentru proiectul Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că regiunile înscrise în competiţie vor primi un punctaj mai mare.
„Cred că suntem singura regiune participantă la această competiţie. Până acum, toate celelalte oraşe s-au înscris singure. Alături de mine sunt preşedinţii celor patru consilii judeţene (CJ) plus doamna Carmen Alexandrescu, care este împuternicită de domnul preşedinte al CJ Vâlcea să semneze acest protocol. A apărut şi ghidul de la Uniunea Europeană, vor primi punctaj mai mare regiunile angrenate în această competiţie, iar Craiova va merge în această competiţie împreună cu cele cinci judeţe ale Olteniei“.

Colaborare pe toate fronturile

Toţi preşedinţii de consilii judeţene şi-au arătat susţinerea faţă de acest proiect, la care vor contribui cu tot ce au mai bun zonele pe care le conduc. „În Gorj, avem operele lui Brâncuşi, iar specificul judeţului, în diversitatea sa, are alte variante de turism decât cele clasice. Gorjul este judeţul cu cele mai multe peşteri din ţară, deci avem şi turismul speologic şi cel de sporturi extreme“, a explicat preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu. Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a explicat că instituţia pe care o conduce „participă fără rezervă la acest mare proiect din care Craiova şi regiunea Oltenia pot să iasă foarte bine şi să obţină peste 500 de milioane de euro“, Prioteasa reamintind, totodată, şi de instituţiile de cultură reabilitate pe fonduri europene şi Aeroportul Internaţional Craiova, care va ajuta turiştii să ajungă mai uşor în zonă. Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt, a promis că „fiecare judeţ va veni cu absolut tot patrimoniul. Vom contribui la maximum la acest proiect, pentru că nu este un proiect numai pentru Craiova, ci pentru întreaga regiune“. Ioan Adrian Duicu, şeful judeţului Mehedinţi, a ţinut să reamintească de faptul că oltenii sunt catalogaţi ca oameni ambiţioşi şi determinaţi şi că vor face tot ceea ce pot pentru a câştiga. Împuternicitul preşedintelui CJ Vâlcea, Carmen Alexandrescu, a specificat că Vâlcea este „singurul judeţ din ţară care are cinci staţiuni turistice de interes naţional atestate prin lege, dintre care trei balneo-climaterice“, reamintind aici şi staţiunea de interes local Horezu, dar şi staţiunea turistică montană Voineasa, cu domeniul său schiabil încă nefinalizat.
Preşedintele Asociaţiei „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021“, Vlad Drăgulescu, a spus că este un moment istoric pentru cultura din Oltenia, precizând că „asociaţiei noastre nu îi revine decât să strângă mâna fiecăruia dintre partenerii prezenţi astăzi aici şi să culeagă împreună cu ei toate informaţiile necesare pentru a alcătui, pentru prima oară în România, o politică culturală coerentă la nivel de regiune“.

„O plantă ecologică, verde, pentru care suntem cunoscuţi în întreaga Românie“

La evenimentul de semnare a protocolului au mai fost prezenţi primarii din Târgu Jiu – Florin Cârciumaru, Slatina – Minel Prina, Râmnicu Vâlcea – Emilian Frâncu şi viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin – Marius Screciu. După ce s-au iscălit pe protocol, promiţând să dea tot ce au mai bun în această bătălie, primarul Craiovei i-a recompensat pe şefii judeţelor cu mascota regiunii Oltenia în bătălia pentru Capitală Culturală, aleasă după o decizie foarte grea. „Domnii preşedinţi de consilii judeţene vor primi câte o mascotă. Ne-am tot gândit ce să fie mai reprezentativ pentru Oltenia şi, până la urmă, am ajuns la concluzia că tot prazul este cel mai reprezentativ. Veţi vedea şi mascota noastră“, a spus primarul, oferind autorităţilor judeţene din Oltenia câte un personaj care întruchipează un praz. „Este o plantă ecologică, verde, pentru care suntem cunoscuţi în întreaga Românie“, a descris Olguţa prazul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS