12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBelşug la RAADPFL: Panseluţe de 450.000 de euro

Belşug la RAADPFL: Panseluţe de 450.000 de euro

http://www.youtube.com/watch?v=jsIOnRL0QiM

\n

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova a scos la licitaţie zilele trecute contractul „Achiziţie plante şi arbori 2014“. Regia subordonată primăriei vrea să cumpere lavandă, panseluţe, bănuţei, petunii, gazon, platani şi magnolii în valoare de peste 2.000.000 de lei, adică 20 de miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, în urmă cu doi ani, fostul director al RAADPFL spunea că era nevoie de exact aceeaşi sumă de bani pentru modernizarea serelor, astfel încât plantele necesare să fie produse în regie proprie.

În urmă cu câteva zile, RAADPFL Craiova a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) un contract pentru achiziţia de plante şi arbori pentru anul 2014, pe cinci loturi. Regia vrea să cumpere maximum 420.000 de bucăţi de lavandă, 70.000 de panseluţe, 50.000 de bănuţei, 60.000 de petunii, 12.000 de metri pătraţi de gazon, 700 de platani şi 1.000 de magnolii, toate acestea ridicându-se la suma de două milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 450.000 de euro. Între RAADPFL şi firma care va câştiga se va face un acord-cadru pe o perioadă de zece luni.

Scoatem la licitaţie în timp ce inventariem!

Pentru a afla de ce este nevoie de cumpărarea acestor plante atâta vreme cât regia amintită are în subordine serele din Parcul „Romanescu“, am încercat să vedem care mai este starea acestora. La faţa locului, ne-a întâmpinat o doamnă inginer, care a spus că regia are un purtător de cuvânt şi că ar fi mai bine să mergem la sediu: „Noi avem un purtător de cuvânt la regie, cu dânsul discutaţi, nu cu noi“. La sera din parc există flori şi copăcei plantaţi, însă nu am putut afla în ce cantitate.
Ulterior, la sediul RAADPFL, Alexandra Horăscu, purtătorul de cuvânt, a explicat că, în prezent, se face inventarul pentru a vedea de ce anume este nevoie: „Se inventariază, să vedem zonele în care vor fi puse, se pregăteşte terenul pentru plantare. Tot ce avem noi în sere se va planta, tocmai de aceea se face inventarul, să vedem zonele care necesită plantări şi… “. Întrebată dacă nu era logic să se scoată la licitaţie necesităţile după terminarea inventarierii, purtătorul de cuvânt a spus că oricum nu sunt suficiente plante: „Cu siguranţă, nu avem plante, ca să acoperim toate zonele verzi din Craiova“.

Fosta conducere avea în plan renovarea serelor cu aceiaşi bani

În urmă cu doi ani, o parte a serelor din Parcul „Romanescu“ au fost puse la pământ pentru extinderea cimitirului Ungureni. Tot acum doi ani, fostul director al RAADPFL, Ion Petre, declara pentru Gazeta de Sud, vorbind despre serele rămase, că acestea ar fi urmat să fie modernizate cam cu aceeaşi sumă cu care actuala conducere vrea să cumpere plante şi arbori. „În câţiva ani vom putea să modernizăm serele, pe care le vom înlocui cu solarii. Vor fi sere încălzite cu turbosuflante. Costă foarte mult, 450.000 de euro, dar nu am avut bani. Şi atunci nu vom mai cumpăra. De exemplu, plantele bienale pentru anul viitor o să le producem noi“, spunea Ion Petre. Între timp, însă, s-a schimbat conducerea, iar în prezent, plantele bienale vor fi tot cumpărate, cu suma maximă estimată de regie la 138.900 de lei. „Campioana“ dintre toate cele cinci loturi este, însă, lavanda, pentru care RAADPFL este pregătită să scoată din buget 1.680.000 de lei.

Preda, 2012: „Din aceste flori se fac coroane“

La sfârşitul anului 2012, actualul director al RAT Craiova, Radu Preda, pe atunci director al RAADPFL, declara, pentru o publicaţie online din Craiova, că florile aflate în serele din Parcul „Romanescu“ servesc drept materie primă pentru coroane şi buchete de flori. „În prezent, avem în sere crizanteme şi streliţia, iar din luna decembrie vom cultiva cale şi frezii. Din aceste flori se fac coroane pentru diferite evenimente sau buchete de flori, pentru care noi primim bani. Preţurile sunt mai mici decât la florărie pentru că sunt din producţia proprie. În viitor urmărim să ne extindem, pentru ca lumea să ne solicite pentru diferite aranjamente florale“, declara Preda.

Florin Lungu a refuzat să vorbească

Gazeta de Sud şi Alege TV au vrut să afle şi de la directorul RAADPFL, Florin Lungu, ce se întâmplă cu serele aflate în administrarea regiei şi dacă este neapărată nevoie de a cumpăra plante şi arbori de o asemenea valoare. Lungu a refuzat să ofere un punct de vedere, invocând Legea nr. 544/2001, vechea placă pusă de primărie şi de directorii din subordine. „Ştim şi noi cum e cu Alege TV! Dacă aveţi o solicitare şi vreţi să o faceţi către noi, faceţi pe Legea nr. 544. Am şi eu o regie de condus şi mai multe nu vă mai spun“, a declarat, scurt, Florin Lungu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS