10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul Marlorex zguduie Antifrauda

Scandalul Marlorex zguduie Antifrauda

http://www.youtube.com/watch?v=xRc9oPv99Zw

\n

Un inspector antifraudă îl acuză de abuzuri pe şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Târgu Jiu, Paul Voicu, susţinând că angajaţii trimişi în control la Centrul Comercial Marlorex din Craiova sunt supuşi unui tratament inuman, fiind obligaţi să muncească şi 16 ore pe zi. Angajatul ANAF mai spune că sunt obligaţi de Voicu să comită abuzuri josnice şi inumane. Declaraţia a aprins spiritele şi aşa încinse ale comercianţilor de la Marlorex, care ieri au ieşit la atac, protestând împotriva lui Voicu şi a premierului Victor Ponta, despre care afirmă că vor să termine centrul comercial din Craiova.

Un inspector antifraudă din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă nr. 4 Târgu Jiu îl acuză pe şeful instituţiei de abuzuri la adresa salariaţilor. Ion Durlă face publice abuzurile respective prin intermediul unei înregistrări video. Paul Voicu, şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Târgu Jiu, este acuzat de Ion Durlă că i-a „deportat“ la Centrul Comercial Marlorex, unde se află în control din 5 decembrie anul trecut. Inspectorul susţine că a muncit şi peste 16 ore pe zi, iar viaţa îi este pusă în pericol. „Vreau să fac public tratamentul inuman la care suntem supuşi de către şeful nostru direct Adrian Paul Voicu, la Regionala nr. 4 Târgu Jiu. Noi suntem deportaţi la Centrul Comercial Marlorex Craiova din 5 decembrie anul trecut şi până în prezent. Aflându-ne la limita disperării, zilnic îl pomenim pe şeful nostru, Voicu Paul Adrian, care ne-a pus şi ne pune viaţa în pericol, forţându-ne să facem zilnic drumuri de la Târgu Jiu la Craiova, indiferent de starea vremii, ruta pe care o parcurgem pe timpul nopţii. Dimineaţa ne trezim la ora 3.00, ca la ora 4.00 să plecăm din Târgu Jiu, iar seara ne întoarcem la ora 20.00. După 16 ore de lucru – uneori am fost nevoiţi să ne întoarcem la Târgu Jiu după ora 12.00 noaptea. Numai în epoca sclavagistă se muncea 16 ore. Modul de lucru ne pune nouă viaţa în pericol… Am avut de foarte multe ori noroc să nu facem accidente“, povesteşte inspectorul Ion Durlă.

„Tot ce ni se întâmplă este o bătaie de joc“

Ion Durlă susţine că este supus la presiuni din partea conducerii Direcţiei pentru a verifica anumite firme, iar în timpul controalelor inspectorii au fost puşi în situaţia de a confisca: galoşi, mături, sifoane, chiloţi sau un sac de fasole. „Neluându-ne în seamă cererile şi rugăminţile noastre, şeful nostru direct, Voicu Paul Adrian, ne dă de înţeles că el face numai ce vrea, că este numit la nivel înalt, că are o relaţie foarte apropiată cu premierul şi cu familia acestuia. Tot ce ni se întâmplă în timpul activităţilor zilnice este o bătaie de joc. Am primit ordin să verific toate firmele. Am fost obligaţi să confiscăm de la oameni amărâţi diverse produse, cum ar fi galoşi, mături, sifoane, chiloţi, un sac de fasole etc. Iar, dacă ne dăm seama că ce facem este un abuz josnic şi inuman, oamenii îşi dau seama şi ei şi ne strigă că suntem mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. În nici un caz, această metodă nu combate marea evaziune fiscală sau marea fraudă. Colegii mei au primit ordin să verifice toate firmele care au cumpărat mărfuri de la SC Samandan SRL, iar pe administratorii acestor firme i-au obligat să declare neadevăruri împotriva acestei firme, în caz contrar o să aibă mari probleme… Prin modul în care se comportă şi cum ne comportăm noi facem un grav abuz pentru că suntem obligaţi de şeful nostru Voicu Paul Adrian să facem aceste lucruri. Relaţia noastră cu şeful se desfăşoară sub mare tensiune. În cazul în care comentăm sau avem altă părere suntem terorizaţi şi se iau imediat măsuri aspre, represive împotriva noastră“, susţine angajatul Direcţiei Regionale Antifraudă Târgu Jiu, care este de părere că verificările au conotaţii politice.
Ion Durlă declară că are 60 de ani şi este operat pe coloană. Inspectorul ar fi cerut o zi liberă pentru a merge cu soţia la spital, dar a fost refuzat de conducerea Direcţiei. Angajatul susţine că menirea Direcţiei Antifraudă este de a depista marea evaziune fiscală şi nu de a face controale la oamenii amărâţi. Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a luat partea angajaţilor ANAF, anunţând că va sesiza Inspecţia Muncii pentru a verifica dacă aceştia lucrează în condiţiile dezvăluite de Ion Durlă. „Vreau să-i îndemn pe toţi funcţionarii să sesizeze organele abilitate şi presa atunci când se confruntă cu abuzuri din partea conducerii sau cu presiuni politice. Dacă lucrează în aceste condiţii, vom sesiza Inspecţia Muncii pentru că, din cauza surmenării, pot apărea accidente de muncă. Aşa cum prin controale li se cere agenţilor economici să respecte legea, la fel trebuie să fie şi în cazul conducerii instituţiilor, şi ele trebuie să respecte legea“, a spus Sebastian Oprescu, pentru GdS.

„Vor fi audiaţi toţi cei implicaţi“

Contactat telefonic, Paul Voicu, şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Târgu Jiu, a refuzat să comenteze declaraţiile subalternului său şi a spus că numai instituţia centrală poate oferi detalii în acest sens. Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Antifraudă, a precizat că cele făcute publice de inspectorul de la Târgu Jiu vor fi verificate în cadrul unei anchete administrative şi vor fi audiaţi toţi cei implicaţi, inclusiv Paul Voicu: „Nu am mai avut sesizări similare de la alte direcţii regionale din ţară, în legătură cu programul de lucru sau alte aspecte. Salariaţii sunt la dispoziţia serviciului. Vedem ce o să se stabilească în urma verificărilor, în legătură cu abuzurile sesizate. În Complexul respectiv se face o verificare pasivă, la intrare. Au fost acuzaţii că se fac verificări numai la Complexul Marlorex, dar verificările se fac la toate pieţele şi târgurile, şi nu numai acolo. Se poate vedea din activitatea din ultima perioadă. Nu pot să estimez când va fi gata verificarea celor sesizate prin intermediul înregistrării video“, a precizat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Antifraudă. Surse din mediul politic local susţin că Paul Voicu, prin duritatea controalelor pe care le dispune, ar urmări să se facă remarcat în ochii şefilor de la Bucureşti.

Protestele de la Craiova i-au vizat pe Voicu şi Ponta

Declaraţiile făcute de Ion Durlă, inspectorul antifraudă din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă nr. 4 Târgu Jiu, au ajuns repede la urechile comercianţilor din Centrul Comercial Marlorex Craiova şi nu au făcut decât să încingă şi mai mult spiritele. Câteva zeci de comercianţi, dar şi angajaţi ai Marlorex, au protestat ieri împotriva conducerii Direcţiei Regionale Antifraudă Târgu Jiu, acuzând că interesul principal nu este stoparea fraudei, ci distrugerea centrului comercial. Comercianţii nu s-au declarat împotriva controalelor, ci a faptului că, prin prezenţa permanentă a angajaţilor ANAF în poarta centrului, din data de 5 decembrie 2013, clienţii sunt intimidaţi, firmele pleacă una câte una, iar oamenii rămân fără locuri de muncă. „Săptămâna aceasta, luni, marţi şi miercuri, nu au mai venit şi am crezut că am scăpat de teroarea în care stăm de trei luni, pentru că ei (angajaţii Antifraudă – n.r.) vin în poartă la ora şase dimineaţa şi pleacă la şase seara. Pe 5 martie se fac trei luni de când stăm în teroarea asta. Am înţeles din nişte declaraţii că domnul Voicu, şeful ANAF pe Oltenia, este chitit pe Marlorex şi că Antifrauda nu va pleca de aici până nu termină acest complex comercial. Sunt salariaţi de-ai dumnealui care au cerut o zi liberă în weekend şi nu au primit-o, pentru că trebuie să stea aici şi să termine Marlorexul. Nu suntem împotriva controalelor, să nu se înţeleagă greşit, dar nu se întâmplă nicăieri în România se ce întâmplă la Marlorex. Să se facă controale, dar cum spune legea, nu abuziv şi împotriva oamenilor, pentru că până acum au plecat zece firme din Marlorex, sunt sute de oameni care şi-au pierdut locul de muncă“, a spus Liviu Stroe, un comerciant.
Protestatarii au afişat pe gardul complexului bannere cu chipul premierului Victor Ponta, al soţiei acestuia, Daciana Sârbu, şi cu cel al directorului ANAF Târgu Jiu, Paul Voicu, comercianţii îmbrăcând, totodată, veste asemănătoare inspectorilor ANAF pe care scria „Demisia Voicu!“. „Adrian Paul Voicu PSD, numit de către Ponta şef Antifraudă Târgu Jiu. Împreună până la capăt pentru a distruge mii de locuri de muncă ale românilor din Complexul Marlorex Craiova“ şi „Demisia lui Adrian Paul Voicu PSD pentru abuzuri grave asupra Complexului Comercial Marlorex Craiova“, au fost mesajele afişate pe gardul Marlorex.

Incendiu alimentat cu cartofi şi baxuri de suc

În timpul protestelor a fost incendiată şi o cabină de tir, comercianţii alimentând focul cu cartofi şi baxuri de suc şi scandând „Jos Voicu!“ şi „Jos guvernul Ponta!“. A fost nevoie de intervenţia pompierilor, cu o autospecială cu apă şi spumă, pentru ca incendiul să fie stins, dar şi de cea a ambulanţei, pentru a acorda îngrijiri unei tinere care leşinase. „Să vină Voicu aici, să vadă că ne-a lăsat fără pâine“, strigau unii comercianţi. „Din 5 decembrie ne-au terorizat cu prezenţa lor. Nu ne opunem controalelor, dar să meargă pe firmele respective la care au reclamaţii, să le dea amendă, să le confişte marfa, să le închidă, treaba lor ce fac, dar nu să stea de trei luni aici, pe o proprietate privată. Stau precum paznicii la stadioane. Ce locuri de muncă au creat Ponta şi Olguţa în Craiova, ce facilităţi? Vor doar să ne extermine. Este o dedicaţie dată de Voicu, Ponta şi Olguţa să termine Marlorexul“, a spus alt comerciant. „Chiar din toată ţara Marlorex este singurul loc unde se face cea mai mare fraudă? Demisia lui Voicu ar fi cea mai bună soluţie, pentru că aici sunt reglări de conturi, nicidecum controale. Să intre pe standuri să verifice, nu să stea în poartă să monitorizeze şi să omoare lumea încet. Cred că asta e şi ideea, să distrugă târgul. Deja s-au dat oameni afară şi se vor mai da, în condiţiile astea“, a spus alt comerciant de la Marlorex.

Sesizare împortiva ANAF, pentru abuz în serviciu

La Secţia nr. 5 de Poliţie Craiova a fost depusă în aceste zile şi o sesizare împotriva ANAF, instituţia fiind acuzată de abuz în serviciu. „Sesizarea se înregistrează la Parchet, urmând să se facă cercetări pentru a se stabili dacă există elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu“, a precizat inspectorul principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS