6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMargot luptă pe role cu edilul din Bechet

Margot luptă pe role cu edilul din Bechet

http://www.youtube.com/watch?v=b5FZs09eQkw

\n

Preşedinta clubului Dunărea Bechet se plânge că nu este sprijinită de autorităţi să organizeze acţiuni sportive. Marga Glăvan, sau Margot, cum o ştiu apropiaţii, spune că este calificată în mai multe sporturi, dar că primarul preferă ca de echipa de fotbal să se ocupe „mecanici, cobzari şi pompieri“. Asta în condiţiile în care ea este prima femeie din România care a obţinut calificarea de antrenor de fotbal.

Marga Glăvan, fostă profesoară de sport, este o figură foarte cunoscută în oraşul Bechet. Margot, aşa cum o alintau colegii de liceu, poate fi văzută aproape zilnic pe role, pe strada principală sau pe drumul ce duce spre port. La 60 de ani are un corp care le-ar face invidioase pe multe tinere. Este o fire sportivă, practicând de-a lungul vremii handbal, patinaj, paraşutism, înot şi fotbal. În anii ‘70 a jucat cu echipa de fete Universitatea Craiova pe „Central“, în deschiderea meciurilor fotbaliştilor de la Ştiinţa.
Mai presus de toate, Margăi i-a plăcut să organizeze diferite acţiuni în comunitatea din care face parte. A terminat IEFS Bucureşti, cu specializarea patinaj artistic, iar în 1991 a fost prima femeie din România care a obţinut a doua specializare, cea de antrenor de fotbal.
După aceea a plecat la Timişoara, unde 25 de ani a fost profesor-antrenor, mai întâi la clubul CSS 1, la specializarea patinaj, apoi a trecut la catedră, la două licee bănăţene.
În paralel a înfiinţat primul club privat de fotbal feminin din ţară, Margot Timişoara, şi a organizat cinci ediţii ale paradei „Rotiliada“.
În 2004, după ce s-a întors în Bechetul natal, Marga a înfiinţat clubul Dunărea Bechet, cu şase secţii: patinaj-role, fotbal, gimnastică, atletism, tenis de masă şi handbal.

Înlăturată din funcţia de preşedinte, repusă în drepturi de justiţie

În 2011, Marga Glăvan s-a confruntat cu unele probleme de sănătate, iar de echipa de fotbal masculin s-au ocupat alte persoane. „La un moment dat, eu am avut ceva probleme de sănătate şi anumiţi oameni din partea primăriei au venit să îmi ceară ştampila să continue activitatea echipei de fotbal masculin“, a explicat profesoara. Ulterior, a aflat că a fost înlocuită din funcţia de preşedinte cu Ion Ţăndărică. „Ei au făcut o Adunare Generală de care eu nu ştiam, nici statutară nu era, şi m-au schimbat din funcţia de preşedinte. Imediat ce am aflat, i-am acţionat în judecată“, a spus Marga Glăvan.
A apelat la justiţie, iar în vara anului trecut a primit câştig de cauză, adică s-a anulat Adunarea Generală prin care s-a modificat conducerea clubului.
Glăvan a mai spus că din momentul în care instanţa i-a dat decizie favorabilă au mai trecut două luni până a recuperat ştampila clubului de la fosta conducere.

„Pe ce s-au cheltuit banii primăriei pentru club?“

După ce a reintrat în drepturi, Marga Glăvan a solicitat în scris la mai multe instituţii să îi fie prezentate documentele justificative pentru cheltuirea sumelor virate de primărie la clubul Dunărea Bechet. „După ce am primit ştampila, având din nou împuternicire pentru contul bancar, am solicitat extrase din perioada 2011-2013. Am văzut că s-au virat aproximativ 125.000 de lei în această perioadă, iar la sediul clubului, care se află în apartamentul meu din Bechet, nu există nici un document justificativ de cheltuiere a banilor. Am făcut cereri către primărie şi către persoanele împuternicite, dar nu am primit nici un răspuns. Am mers mai departe şi am făcut sesizări la DNA şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova“.
Marga Glăvan a adus problema sa în atenţia Gazetei de Sud, iar vinerea trecută o echipă a ziarului nostru a mers la Bechet. Primarul oraşului, Gheorghe Ionele, a acceptat să poarte un dialog cu Marga Glăvan, despre care a spus că este „vecina şi totodată cea mai bună prietenă“. În biroul primarului şi-a făcut apariţia Margot, pe role.
Vă redăm dialogul dintre cei doi, presărat cu replici savuroase.
Marga Glăvan: Vreau şi eu documentele justificative pentru banii care au fost cheltuiţi în numele clubului. Am nevoie de ele pentru că sunt din nou preşedintă şi îmi trebuie pentru bilanţul contabil.
Gheorghe Ionele: Felicitări, doamna preşedintă!
M.G.: Cam târziu mă felicitaţi! Peste câteva zile merg să autentific documentele pentru a schimba denumirea clubului în Danubius Margot. Din 52 de membri fondatori am rămas nouă, printre care şi Domnia voastră, pentru că mi-aţi dat nişte bani la constituire. Poate mai rămâneţi primar doi ani.
G.I.: Eu sper să rămân şi în mandatul viitor.
M.G.: Vom mai vedea… Eu v-am felicitat când aţi fost învestit, v-am spus că nu v-am votat pentru că aveam o obligaţie morală faţă de altă persoană, dar am spus că vă susţin. Data viitoare vă ajut dacă veţi face treabă, dar până acum…
G.I.: Şi nu v-am ajutat?
M.G.: Cu ce anume?
G.I.: Ca şi comunitate, nu pe dumneavoastră.
M.G.: Păi, nu vreau pe mine personal, ci clubul.
G.I.: De câte ori aţi apelat la mine v-am ajutat că sunteţi prietena şi vecina mea.
M.G.: Hai, domn’e, acum suntem prieteni! De ziua mea nu mi-aţi zis La Mulţi Ani, că eu v-am zis. V-am dat trei trandafiri de ziua dumneavoastră.
G.I.: Am uitat să vă spun La Mulţi Ani? Vă spun acum. Îmi cer scuze, înseamnă că chiar merit să-mi faceţi observaţie.

Marga: Actele nu trebuie să stea la Primărie, ci la sediul clubului

M.G.: De ce acele documente legate de cheltuielile echipei, dacă există, nu sunt la sediul clubului, ci la Primăria Bechet?
G.I.: Păi, sediul e la primărie, pentru că clubul este pentru Bechet şi dumneavoastră tot a Bechetului sunteţi.
M.G.: Nu are cum! Clubul e privat şi are sediul la mine în apartament. Ce treabă are primăria cu actele unui club privat?
G.I.: În legătură cu documentele cerute, avem 40 de zile la dispoziţie să vă răspundem.
M.G.: Am o grămadă de cereri către primărie fără răspuns. Dacă existau documentele mi le dădeaţi.
G.I.: Doresc să sprijin clubul în viitor. Aveţi prin protocol spre folosinţă bazele sportive.
M.G.: Nu am nici un act şi nu mă puteam duce acolo să fiu dată afară. De ce nu
mi-aţi dat sala de jocuri când am organizat un turneu cu echipe din toată ţara?
G.I.: Pentru că atunci aveam organizat un meci demonstrativ de fotbal masculin, cu foşti jucători ai Stelei şi echipe din Bulgaria.
M.G.: Nu mi-a spus nimeni asta. Când am venit cu cerere, secretara nu mi-a spus nimic. M-am dus la primarul de la Dăbuleni, mi-a semnat cererea pe loc.
G.I.: Au venit echipe de la Oreahovo şi Vratsa.
M.G.: Păi, şi de ce nu a fost nici un afiş să vadă lumea? De când sunteţi primar nu mi-aţi pus la dispoziţie baza sportivă niciodată. Nu pot să intru acolo fără ceva semnat. Toată viaţa am organizat acţiuni. Am colaborat bine cu cei din Banat şi acum nu pot face sport. Am făcut acţiuni cu bani din pensia mea, pe la Ostroveni, Călăraşi şi Dăbuleni.

Ionele: Când am venit
eu am bătut Ostroveniul

G.I.: Ce problemă aveţi cu primăria?
M.G.: Nu, cu primarul. Am pact de coabitare, dar primarul nu l-a respectat. Noi vorbim şi zice da, dar nu se ţine de cuvânt. Nu vin de zece ori aici degeaba, că îmi pierd răbdarea. Sunt calificată să fac sport, de ce umblaţi prin spatele meu să faceţi alt club avându-l pe ăsta? Văd că puteţi să colaboraţi cu Georgică, faceţi alt club şi pe mine mă înlăturaţi?
G.I.: De ce mă acuzaţi? Când nu eram primar, echipa retrograda, iar acum e pe locul cinci. A bătut vreodată Bechetul la Ostroveni înainte?
M.G.: Dar eu când am fost preşedintă a retrogradat? Primăria nu a virat un leu în club atunci, iar când am fost eu înlăturată de la conducerea clubului s-au virat bani.

„Solicitaţi mecanicul, cobzarul şi pompierul, pe mine nu“

G.I.: Vreau să mă înţeleg cu doamna Marga. E prietena mea cea mai bună şi vecina mea. Are idei foarte bune.
M.G.: De ce nu mă solicitaţi pe mine şi solicitaţi mecanicul auto, cobzarul şi pompierul din Bechet.
G.I.: Bateţi palma cu Primăria Bechet?
M.G.: În ce sens?
G.I.: Să colaborăm.
După ce vineri cei doi şi-au dat mâna şi se părea că lucrurile vor merge într-o direcţie bună, Marga Glăvan ne-a contactat zilele trecute şi a ţinut să menţioneze că nici acum nu a intrat în posesia documentelor solicitate. În discuţia avută la birou, edilul ne-a prezentat un dosar cu acte ale clubului, dar Marga Glăvan a spus că vrea să le aibă la sediul clubului pentru a le studia şi pentru a vedea dacă sumele virate de primărie în club au justificare. „Eu am puterea să mă lupt cu primarul pentru că nu depind nici de un ajutor social, având pensie de la stat, nici de vreun serviciu oferit de primărie. De aceea nu îmi este teamă să-mi prezint nemulţumirile. Mă zbat să răzbesc în domeniul în care mă pricep, printre atâţia incompetenţi. Părinţii copiilor din Bechet vor să nu facă doar dansuri populare copiii lor, ci şi diferite sporturi. Îmi ofer sprijinul benevol, nu pentru bani. Nu mă las pentru că sunt o luptătoare“, a conchis fosta profesoară.

Protocol de coabitare,
cu amenzi haioase

În dorinţa de a colabora, Marga Glăvan şi primarul Gheorghe Ionele au semnat în luna septembrie a anului trecut un fel de protocol de coabitare, în care era menţionat că ambele părţi trebuie să se respecte reciproc, să nu îşi adreseze cuvinte jignitoare sau obscene sau să se ameninţe şi trebuie să-şi respecte promisiunile. În protocol se vorbeşte şi de amenzi atunci când se încalcă regulile: „o cafea, o bere, un pachet de ţigări sau pecuniar, de la 10 la 100 de lei“. Ca sugestie,  Marga a trecut în acea hârtie oarecum neoficială că atunci când se poartă o discuţie, la primărie sau la sediul clubului, aflat în apartamentul ei, „să se ofere măcar o cafea celuilalt pentru a fi degajaţi în discuţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS