17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISU Dolj promovează voluntariatul în situaţii de urgenţă

ISU Dolj promovează voluntariatul în situaţii de urgenţă

\n

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al judeţului Dolj încurajează voluntariatul, activitate ce are un rol strategic pentru depăşirea situaţiilor de criză şi care se dovedeşte a fi un element din ce în ce mai important pentru dezvoltarea societăţii civile şi al vieţii democratice. Voluntarul este orice persoană care decide să acţioneze, într-o manieră liberă, autonomă şi coordonată, pentru îmbogăţirea, prezervarea şi valorificarea bunurilor comune şi pentru atingerea şi desăvârşirea binelui comun. Voluntarul este acela care, pus în faţa unei persoane care este în dificultate sau în faţa unei situaţii delicate, decide să intervină pentru a schimba radical acea situaţie, starea acelei persoane, dând astfel, prin propria-i acţiune, alt curs acelei situaţii. Cadrele ISU Dolj sunt un exemplu bun de urmat în acest sens, voluntariatul făcând parte, într-un fel sau altul, din activitatea zilnică a salvatorilor.

Potrivit unei statistici realizate de ISU, în ţara noastră peste şase milioane de oameni locuiesc în zone cu risic crescut la dezastre. Evenimentele generatoare de situaţii de urgenţă nu pot fi evitate, însă, uneori, acestea pot fi gestionate iar efectele lor pot fi reduse. Deşi în creştere, capacitatea de răspuns a instituţiilor specializate s-a dovedit a fi depăşită, ceea ce a impus constituirea, la nivelul consiliilor locale, a unor servicii publice voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit unui comunicat al ISU Dolj, principiile care stau la baza exercitării voluntariatului în situaţii de urgenţă sunt: implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii, selecţionarea voluntarilor, fără discriminări, pe baza egalităţii de şanse, participarea ca voluntar numai pe baza consimţământului scris, exprimat prin semnarea contractului de voluntariat, încadrarea şi promovarea voluntarului conform pregătirii şi, respectiv, rezultatelor obtinute în cadrul serviciului de urgenţă voluntar, asumarea liber consimţită de către voluntar a suportării riscurilor pe care le presupune activitatea în serviciul de urgenţă voluntar. Activitatea de voluntariat desfăşurată în cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă se desfăşoară într-o manieră coordonată, organizată, liberă şi autonomă, pentru că doar o activitate care se desfăşoară printr-o strânsă colaborare cu toate motoarele societăţii va contribui la dezvoltarea acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS