10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegume mai scumpe în piaţă

Legume mai scumpe în piaţă

Legumele din piaţă s-au scumpit în ultimul timp. În comparaţie cu ultima lună din 2013, în ianuarie şi februarie 2014 preţurile legumelor au crescut cu şase la sută. Oamenii se plâng că abia îşi mai pot cumpăra strictul necesar pentru că acum sunt împovăraţi şi de facturile mari la întreţinere.

Craiovenii se plâng că preţurile la legume au crescut în ultima perioadă. Aşa că am mers în Piaţa Mare din Craiova să vedem cât costă legumele la noi în oraş. Prin urmare, dacă în luna decembrie a anului trecut un kilogram de cartofi costa în medie 1,6 lei, în prezent, acesta se vinde cu 2 şi 2,20 lei.
Şi preţul la ardei a crescut în ultimul timp. Acum, un kilogram de ardei se vinde în Piaţa Mare cu preţuri cuprinse între 10 şi 12 lei, în funcţie de calitate. Maria Nicolae mărturiseşte că vine des la cumpărături în Piaţa Mare şi a observat că preţurile legumelor sunt mai mari: „Le-au scumpit iar. După ce că acum avem şi noi mai mult de plătit la întreţinere şi pensiile sunt şi aşa mici, şi legumele sunt mai scumpe. Ne descurcăm foarte greu. Am cumpărat un sac de cartofi în decembrie şi atunci era 1,7 lei kilogramul, acum am văzut că este doi lei“. Şi Ion Preda spune că preţurile au crescut la unele legume: „S-au scumpit, dar ce să facem, trebuie să mâncăm. E foarte rău că preţurile cresc de la o lună la alta şi mereu ne dau peste cap. Au apărut roşiile, castraveţii, dar nici nu putem să ne atigem de ele la cât de scumpe sunt“.
Printre tarabele doldora de legume şi fructe îl găsim şi pe Mihai Lungu, care a venit în piaţă să îşi cumpere legume pentru o salată, însă banii nu i-au ajuns decât pentru jumătate din ceea ce dorea să ia. „Sunt scumpe toate legumele. Aveam şi eu poftă să îmi fac o salată, dar trebuie să îmi pun pofta în cui cu preţurile care sunt acum. Un kilogram de ardei e 12 lei, şi unul de castraveţi e zece lei. Cine îşi mai permite să cumpere?“.

„S-au scumpit cartofii“

Pe de altă parte, comercianţii spun că preţurile nu sunt chiar aşa de mari în comparaţie cu munca pe care o depun. Recunosc şi ei că preţurile au mai crescut, dar spun că în toată ţara legumele  s-au scumpit în ultimele luni. Ioana Vicu, comerciantă în Piaţa Mare, spune: „De exemplu, s-au scumpit cartofii, cu 30-40 de bani. Toată lumea spune că sunt scumpe, dar la banii pe care noi îi băgăm în recolte nu se gândeşte nimeni. Oricum, nu vindem mare lucru pentru că oamenii nu au bani şi nu cumpără sau cumpără puţin“.
Aneta Marin abia se mai vede dintre maldărele de cartofi şi ceapă. Spune că a scumpit kilogramul de cartofi cu câţiva bani pentru că „aşa merge piaţa“. Femeia venită cu legume de la Teasc mărturiseşte că vânzarea merge foarte prost, iar motivul este acelaşi: „lumea nu are bani“. Aneta îşi înţelege clienţi: „Oamenii zic că sunt scumpe, noi zice că nu sunt scumpe la cât muncim şi la câţi bani băgăm să le producem. Dar ce să facem? Eu sunt bătrână şi îmi sar ochii poate la câte o roşie sau la castraveţi, dar nu îmi permit să îmi iau. Am pensie de trei milioane şi cumpăr medicamente de jumătate din pensie. Nu îmi mai rămân bani aproape pentru nimic“.

Inflaţia influenţează preţul legumelor

Creșterea preţurilor la produsele alimentare și nealimentare este legată în mod direct de rata inflației.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), mărfurile alimentare s-au scumpit în ianuarie 2014 faţă de luna precedentă cu 0,87%, cele nealimentare cu 0,92%, în timp ce preţurile serviciilor au crescut cu 0,66%. În ianuarie 2014, comparativ cu decembrie 2013, din categoria mărfurilor alimentare, cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele de legume, cu 7,87%, cartofii – cu 4,73%, fructele proaspete – cu 3,11%, fasolea boabe şi alte leguminoase – cu 1,95%, fructele şi conservele din fructe – cu 1,57%.

Preţuri orientative:

Roşii:    5 lei kg
Castraveţi:    10 lei kg
Varză:    1,5 lei kg
Salată:    4 lei kg
Ardei capia:    10 lei kg
Ardei gras:    12 lei kg
Vinete:    10 lei kg
Morcovi:    1,5 lei kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS