8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalClinica Oncofort: Campanie în sprijinul craiovenilor cu afecţiuni tiroidiene

Clinica Oncofort: Campanie în sprijinul craiovenilor cu afecţiuni tiroidiene

În perioada 1-28 februarie 2014, operatorul de servicii medicale Gral Medical se implică activ în depistarea precoce a bolilor glandei tiroide. Beneficiind de o dotare de foarte bună calitate şi de personal medical specializat, clinica Oncofort şi laboratorul de analize medicale din Craiova oferă pacienţilor săi, pe tot parcursul lunii februarie, ecografii de tiroidă cu interpretare de specialitate la costul de doar 40 de lei, dar şi posibilitatea de a efectua analize medicale pentru aprecierea activităţii tiroidiene într-un sistem foarte avantajos, cu o reducere de 30% la cea de-a două analiză recomandată. Această asociere de servicii clinice şi paraclinice fac din oferta Clinicii Oncofort Gral Medical un instrument deosebit de eficient în diagnosticarea oricărei afecţiuni tiroidiene şi, implicit, o şansă de instituire a unui tratament adecvat încă de la primele simptome!
Programările pentru această campanie se pot face zilnic, în intervalul orar 8.00-20.00, în clinica Gral Medical Oncofort Craiova din strada Brestei, nr. 3 (vizavi de CEZ Oltenia) sau la telefoanele 0351.442419 şi 0771.520636.

Despre glanda tiroidă

Tiroida este o mică glandă sub formă unui fluture situată în partea anterioară a gâtului, care controlează procesele metabolice. Tiroida produce şi secretă hormoni tiroidieni care sunt transportaţi, prin circulaţia sângelui, în toate organele, intervenind în menţinerea temperaturii normale a corpului uman, impulsionarea dezvoltării fizice şi intelectuale, în reglarea metabolismului, întreţinerea funcţiilor organelor importante etc. Hormonii tiroidieni sunt astfel necesari pentru creşterea şi dezvoltarea normală a organismului şi exercită influenţe asupra metabolismelor protidic, lipidic, glucidic, contribuind la desfăşurarea în condiţii optime a funcţiilor organismului uman. În ultimii ani, numărul cazurilor de boli tiroidiene raportate pe plan mondial a crescut vizibil, peste 300 de milioane de persoane suferă de bolile tiroidiene, numărul femeilor afectate fiind de nouă ori mai mare decât cel al bărbaţilor. În ţara noastră, afecţiunile tiroidiene sunt cele mai frecvente boli endocrine, a crescut incidenţa afecţiunilor tiroidiene autoimune, reprezentate în principal de tiroidita cronică autoimună şi boala Graves-Basedow. Nu este de neglijat nici frecvenţa în creştere a cancerelor tiroidiene în formă diferenţiată, formă accesibilă tratamentelor eficiente.
Afecţiunile tiroidiene manifestă o anumită tendinţă ereditară, însă nu sunt boli ereditare. Chiar şi persoanele fără un istoric familial se pot îmbolnăvi de tiroidă. În afară de starea psihică (principalul motiv al hipertiroidismului şi un important factor care determină agravarea bolilor tiroidiene), printre motivele acestor boli amintim şi calitatea fizică, mediul înconjurător, disfuncţiile imunitare. Dacă apar în perioada copilăriei, afecţiunile tiroidiene au consecinţe uneori grave asupra creşterii şi dezvoltării somatice, precum şi asupra dezvoltării intelectuale. Dacă apar în perioada adultă, au implicaţii în special în patologia cardiovasculară.
Excesul sau deficitul hormonilor tiroidieni din circulaţia sanguină produc modificări la nivelul tuturor ţesuturilor şi organelor: piele, unghii, păr, muşchi, oase, cord, vase, tractul gastrointestinal, sistemul nervos, hematopoietic, funcţia de reproducere.
Hipertiroidismul semnifică funcţia în exces a glandei tiroide. Pacienţii pot acuza subiectiv simptome variate: palpitaţii, nervozitate, emotivitate, insomnii, pierdere în greutate, transpiraţii, tremurături, căderea părului, scaune frecvente, depresii. În plus, pacienţii cu hipertiroidism sunt sensibili la temperaturile ridicate şi sunt frecvent subponderali. Tiroidita cronică are ca şi etiologie un proces autoimun, are caracter familial şi genetic şi reprezintă una din principalele cauze de hipotiroidism.
Hipotiroidismul, deficienţa de secreţie a glandei tiroide, poate determina apariţia unor simptome precum: edeme, astenie fizică, somnolenţă, tulburări de memorie, vorbire lentă, gestică lentă, precordalgii, balonări, meteorism, constipaţie.
În ambele afecţiuni pot să apară tulburări de ciclu menstrual la femei şi tulburări de dinamică sexuală la bărbaţi, scăderea fertilităţii, atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Principala metodă de apreciere morfologică a tiroidei este ecografia. Aceasta furnizează date despre dimensiunile glandei tiroide, volumul acesteia, prezenţa formaţiunilor nodulare, aspectul şi dimensiunile lor. Este o metodă noninvazivă, care se poate utiliza în mod repetat, fără nici un risc, nu presupune o pregătire anterioară, nu este dureroasă, durează puţin. Pentru funcţia tiroidiană există teste de apreciere directă, acestea fiind determinările hormonilor tiroidieni, în principal FT4 şi FT3, precum şi teste de apreciere indirectă, TSH, glicemie, colesterol, hemoleucogramă, EKG, ATPO, Anticorpi antitiroglobulina, TRAB, vârsta osoasă, DEXA etc.
Tratamentul este individualizat în funcţie de valorile hormonilor tiroidieni şi ale TSH-ului, de vârstă, patologia asociată sau cauza afecţiunii.

Dr. Lucreţiu Radu – manager clinică Oncofort Craiova
Dr. Tătaru Abagiu Mihaela – medic primar endocrinolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS