22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpălarea Porţii Sărutului, la expertiză

Spălarea Porţii Sărutului, la expertiză

\n

Comisia internaţională de experţi a sosit ieri la Târgu Jiu pentru a analiza operele din piatră realizate de Constantin Brâncuşi. Comisia este condusă de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi este formată din Joost Vander Auwera, conservator-şef al Departamentului Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist în piatră şi metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena şi specialist în piatră şi metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe lângă Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societăţii de restaurare Andre. De asemenea, din Comisie mai fac parte Roxana Radvan, şef al Departamentului metode şi tehnici optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, şi Iulian Olteanu, director general al întreprinderii de restaurare DUCT. Membrii Comisiei au sosit în Parcul Central în jurul orei 10.00, unde au fost aşteptaţi de directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, precum şi de şeful Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“.

Au audiat contestatarii

Delegaţia de specialişti internaţionali a fost însoţită de viceprimarul Iulia Vână, responsabilă cu domeniul culturii în Primăria Târgu Jiu. Secretarul de stat Radu Boroianu le-a fost ghid experţilor din comisie şi le-a oferit detalii în legătură cu operele de la Târgu Jiu. Iniţial, Boroianu a fost reticent în ceea ce priveşte prezenţa presei locale şi le-a cerut în repetate rânduri jurnaliştilor să-i lase pe experţi să lucreze. Radu Boroianu a anunţat că va organiza astăzi o conferinţă de presă la Primăria Târgu Jiu, în care va anunţa rezultatele analizei. În cele din urmă, reprezentantul Ministerului Culturii a făcut câteva declaraţii în legătură cu misiunea Comisiei de experţi, înfiinţată la iniţiativa guvernului, pentru a elucida modul în care a fost restaurată Poarta Sărutului. Monumentul a fost spălat anul trecut cu jet de apă la presiune mare, lucru ce a afectat structura interioară executată din metal. Apa a afectat metalul care a început să ruginească, iar pe suprafaţa exterioară a Porţii Sărutului au apărut pete galbene. Spălarea Porţii Sărutului a avut loc înainte de restaurarea monumentului şi de înlocuirea acoperământului din plumb. Spălarea cu jet de apă a fost realizată cu finanţare din partea autorităţilor locale, iar restaurarea cu bani de la Ministerul Culturii. Cel care a semnalat îngălbenirea Porţii Sărutului a fost proiectantul Dorin Dănilă care a acuzat că nu au fost respectate procedurile şi tehnologiile specifice în ceea ce priveşte monumentele de artă. De aici a izbucnit un adevărat scandal, la Târgu Jiu fiind prezent şi premierul Victor Ponta care a anunţat că guvernul va înfiinţa o comisie formată din experţi internaţionali care să se pronunţe în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, pentru a se putea debloca fonduri şi pentru reabilitarea Coloanei Infinitului.

Au făcut deja primele audieri

Preşedintele Comisiei internaţionale de experţi, secretarul de stat Radu Boroianu, a precizat că presiunea mare a apei a făcut rău pietrei. „Nu apa a făcut rău, ci presiunea apei. Cel care folosea jetul de apă era un lucrător oarecare care nu mai făcuse asta niciodată şi nu-şi dădea seama că în anumite mortare care erau puse acolo a produs unele mici dezastre. Nu s-a produs dezastrul despre care s-a vorbit, în nici un fel, deci felul în care s-a vorbit exagerat după aceea arată că aceia care il iubesc pe Brâncuşi nu întotdeauna ştiu foarte bine care e esenţa pietrei. E un studiu petrografic făcut încă din 2003, care e de o precizie extraordinară, care arată cum această piatră îşi schimbă culoarea. Comisia trebuie să analizeze şi să propună soluţii de intervenţie asupra pietrei, să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat. Prima intervenţie nu s-a produs conform expertului. Expertul a spus una, iar societatea a produs altceva. Sigur că este cel mai bine să fie cât mai puţine restaurări şi intervenţii, dar cele care se fac să respecte anumite proceduri şi metode pe care le va propune comisia“, a precizat Radu Boroianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS