9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratori condamnaţi pentru furt din banii locatarilor

Administratori condamnaţi pentru furt din banii locatarilor

O fostă administratoare a Asociaţiilor de Proprietari IJK şi Unirea, condamnată definitiv la cinci ani de închisoare pentru delapidare, este căutată de poliţişti pentru a fi dusă în penitenciar. Miercuri, altă fostă administratoare, cea a Asociaţiei de Proprietari 2 A – 1 Mai, a fost condamnată definitiv pentru că a „uşurat“ bugetul asociaţiei cu peste 40.000 de lei.

Două foste administratoare de asociaţii de proprietari din Craiova au fost condamnate definitiv şi obligate de instanţă să înapoieze locatarilor banii furaţi.
Este vorba de Mihaela Oprică, fosta administratoare a Asociaţiilor de Proprietari IJK+49 apartamente şi Unirea, care a fost condamnată la cinci ani de închisoare pe 30 ianuarie pentru delapidarea primei asociaţii. Dosarul privind delapidarea Asociaţiei de Proprietari Unirea, în care Mihaela Oprică a primit alţi trei ani de puşcărie, este pe rolul Curţii de Apel Craiova. În schimb, fosta administratoare de la Asociaţia Unirea, Tanţa Mirela Damian, a recunoscut că a furat banii locatarilor şi a fost condamnată definitiv la un an şi jumătate de închisoare, însă cu suspendare.

124.000 de lei furaţi numai de la o asociaţie

Neregulile făcute de fosta administratoare a Asociaţiei IJK +49 apartamente Craiova, Mihaela Oprică, au fost descoperite în anul 2009 de cenzorii Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (U.J.A.L.P) Dolj. Ce a atras atenţia cenzorilor a fost faptul că, la numai o lună după ce s-a angajat ca administratoare, în aprilie 2008, penalizările percepute de furnizori au crescut vertiginos.
În urma verificărilor s-a stabilit că Mihaela Oprică, care se ocupa şi cu încasările, înregistra fictiv plăţile către furnizori, iar banii achitaţi de proprietari îi băga în buzunar, prejudiciul total fiind stabilit la 124.000 de lei. „Aceasta încasa banii de la proprietari, însă sumele nu mai ajungeau la furnizorii de servicii, dar ea trecea în registru numărul şi seria unor chitanţe fictive. În perioada aceea, ei au renunţat şi la cenzorat, prin urmare nu avea cine să supervizeze activitatea administratoarei. Aceasta mai este judecată tot pentru delapidare şi la Asociaţia de Proprietari Unirea, dar acolo suma este mai mică. Pe noi nu ne încălzeşte dacă o condamnă. Pe noi ne interesează să ne recuperăm banii, pentru că avem restanţe din cauza ei la furnizori şi au curs penalităţile. Proprietarii au fost de bună-credinţă şi şi-au plătit întreţinerea“, a declarat pentru GdS Rodica Simulescu, actuala preşedintă al Asociaţiei de Proprietari IJK.
Mihaela Oprică a fost deferită justiţiei în august 2012, iar în iunie, anul trecut, a fost condamnată la cinci ani de închisoare. În plus, femeia a fost obligată de instanţă să achite 124.010 lei despăgubiri civile Asociaţiei de Proprietari IJK. Inculpata a făcut recurs împotriva hotărârii instanţei, care i-a fost respins pe 30 ianuarie de Curtea de Apel Craiova. Ulterior, pe numele condamnatei a fost emis un mandat de executare a pedepsei de cinci ani de închisoare, însă poliţiştii nu i-au dat de urmă până acum. Mihaela Oprică a fost dată în urmărire naţională.
Potrivit unor martori audiaţi în alt dosar de delapidare în care este judecată Mihaela Oprică, femeia a plecat în Moldova la sfârşitul anului 2009, după ce s-a descoperit că a furat banii a două asociaţii de proprietari. Şi-a angajat însă un avocat care a reprezentat-o în ambele procese.

Trei ani de puşcărie în alt dosar

În decembrie 2012, aceeaşi Mihaela Oprică era trimisă în judecată şi pentru furtul sumai de aproape 22.000 de lei din bugetul Asociaţiei de Proprietari Unirea, unde a fost angajată ca administrator pe 1 martie 2008.
În noiembrie 2009, în urma unor verificări, s-a constatat că administratoarea Mihaela Oprică băgase mâna în banii locatarilor. Paguba nu a fost prea mare în comparaţie cu cea de la Asociaţia IJK, însă procurorii au stabilit că femeia s-a apucat de furat imediat după ce s-a angajat. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii craioveni, „în perioada martie 2008 – noiembrie 2009, inculpata, în calitate de administrator, în mod repetat şi în baza aceleiași rezoluții infracționale, în cadrul atribuțiilor de serviciu, și-a însușit suma de 21.656,07 lei după ce, în prealabil, a falsificat mai multe documente contabile pentru a justifica însușirea banilor din gestiune. În perioada octombrie-noiembrie 2009, în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a omis înregistrarea în contabilitate a mai multor chitanțe care atestau încasarea unor sume de bani de la locatari, având drept consecință denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum și a elementelor de activ și de pasiv, pentru a justifica însușirea banilor din gestiune“.
Pentru furturile comise în dauna locatarilor Asociaţiei Unirea, Mihaela Oprică a fost deferită justiţiei în decembrie 2012, iar în decembrie, anul trecut, a fost condamnată la trei ani de închisoare şi obligată să înapoieze banii furaţi. În prezent, acest dosar este pe rolul Curţii de Apel Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 24 martie.

A recunoscut şi a fost condamnată cu suspendare

Miercuri, 12 februarie, Tanţa Mirela Damian, fosta administratoare a Asociaţiei 2 A – 1 Mai, a fost condamnată definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. În plus, inculpata este obligată să restituie suma de 43.919 lei asociaţiei la care a lucrat ca administratoare, dar şi să achite cheltuielile de judecată în valoare totală de 3.000 de lei.
Neregulile de la Asociaţia 2A din cartierul craiovean 1 Mai au ieşit la iveală în urma unui control efectuat de primărie la sfârşitul anului 2010. Inspectorii au descoperit atunci că în activitatea de casierie şi contabilitate erau mari deficienţe. S-au găsit multe chitanţe anulate sau nefolosite şi altele care nu erau înregistrate în registrul de casă în ziua şi luna în care fuseseră emise. Soldul la registrul de casă era efectuat pe mai multe zile, nerespectându-se prevederile legale. În plus, la asociaţie nu a existat niciodată un centralizator pentru încasări şi plăţi lunare. De asemenea, registrul cu încasările de la proprietari şi subvenţiile era plin de ştersături şi modificări. Cenzorul asociaţiei, care doar se făcea că verifică activitatea administratoarei, a fost amendat cu ocazia controlului cu 1.500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS