27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeul Olteniei adună roadele investiţiilor

Muzeul Olteniei adună roadele investiţiilor

Muzeul Olteniei s-a aflat din 2004, de când a început restaurarea şi consolidarea imobilului care găzduieşte Secţia de Etnografie (Casa Băniei), într-un amplu proces investiţional. Atragerea de fonduri pentru cultură a fost o preocupare constantă pentru Consiliul Judeţean Dolj (CJD). Pentru restaurarea şi consolidarea clădirii, pentru refacerea expoziţiei permanente de etnografie de la Casa Băniei s-au alocat aproximativ un milion de euro (de la bugetul CJD);  pentru restaurarea şi consolidarea clădirii Secţiei Istorie-Arheologie, aproape şapte milioane de euro din fonduri europene; pentru extinderea Secţiei Istorie-Arheologie, 2,5 milioane de euro de la bugetul CJD; pentru Secţia Ştiinţele Naturii – 1,2 milioane de euro, dintre care 100.000 de euro fonduri de preaderare PHARE şi 1,1 milioane de euro de la bugetul CJD.
„În 2009, în baza unei investiţii realizate de Consiliul Judeţean s-a ridicat un nou imobil, care se numeşte oficial extinderea Secţiei Istorie-Arheologie. Investiţii în România, în muzee, s-au mai făcut, în reabilitări într-o măsură mai mare sau mai mică, dar niciodată în România, după 1989, nu a existat o investiţie în ridicarea unei clădiri noi, care să fie destinată unui muzeu. În 2009, a fost recepţionată şi inaugurată această extindere a Secţiei de Istorie-Arheologie, în care se află şi modernul Laborator de restaurare-conservare. În anul 2010, cu tot cu investiţii realizate de Consiliul Judeţean Dolj, acest laborator a fost dotat cu cea mai modernă aparatură existentă în domeniul restaurării, în paralel cu o mai bună specializare a celor care lucrează în acest laborator.
Investiţia s-a făcut în 2010 şi acum, în 2014, vom beneficia indirect de rezultatele acestor investiţii. Cea mai importantă manifestare din agenda culturală a Muzeului pe 2014 se va desfăşura în cursul lunii octombrie. Este vorba de ICOMGLASS (ICOM este organizaţia internaţională a muzeelor, o organizaţie de aceeaşi importanţă ca şi UNESCO -n.r.). Datorită saloanelor naţionale de restaurare pe care le-am găzduit din doi în doi ani şi a celor internaţionale de restaurare, găzduite intercalat tot din doi în doi ani cu cele naţionale, singurele manifestări ştiinţifice de acest gen organizate în România, am atras atenţia Organizaţiei Internaţionale a Muzeelor. În cadrul unei reuniuni care a avut loc la Londra, anul trecut, România a fost aleasă să găzduiască unul dintre comitetele care constituie această organizaţie internaţională a muzeelor: Comitetul specialiştilor în restaurarea sticlei, care la Craiova va aniversa şi 55 de ani de la înfiinţare. Vor fi prezenţi la această manifestare specialişti din 35 de ţări. Reuniunea comitetului va fi însoţită şi de organizarea a trei expoziţii: de sticlă arheologică, sticlă contemporană şi icoane pe sticlă, piese care vor fi aduse la Craiova din toată ţara.
La dosarul de candidatură al României pentru găzduirea acestei manifestări au contat foarte mult investiţiile făcute la laboratorul de restaurare-conservare, autorizat de Ministerul Culturii, noi realizând aici restaurări nu numai pentru piesele Muzeului Olteniei, dar şi pentru multe alte muzee.
De asemenea, laboratorul este atestat să specializeze restauratori ai altor muzee, un rezultat al investiţiilor în pregătirea personalului şi în dotări“, a precizat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Standarde europene

Rezultatele acestor investiţii sunt astăzi un câştig, nu numai pentru muzeu, dar şi pentru vizitatori, care pot descoperi spaţii expoziţionale la standarde europene, cu cele mai interesante piese.
„Efectele acestor investiţii făcute în cursul anilor de Consiliul Judeţean se văd acum. Şi pot da un exemplu statistic: dacă în cursul anului 2012, înainte de inaugurarea spaţiilor expoziţionale ale Secţiei de Ştiinţele Naturii, aveam în medie cam 16 vizitatori pe zi, la o estimare făcută în cursul lunii februarie 2013, numărul se apropia uşor de 200 de vizitatori pe zi. Investiţia pentru Planetariu, cel mai modern din ţară, a generat un flux mare de vizitatori, şi acest lucru ne-a determinat să creăm un alt fel de program de vizitare a muzeului foarte asemănător celor din cinematografe. În timpul săptămânii vin foarte multe grupuri de elevi, de vizitatori, dar nu a trebuit să neglijăm nici vizitatorii individuali şi, ca atare, am făcut un program special de vizionare a filmelor la Planetariu, sâmbăta şi duminica, pentru ei. Pentru cinci lei biletul întreg de intrare la muzeu şi 2,5 lei, redus, pentru copii şi pentru grupuri, pot fi vizionate expoziţii permanente şi filmele de la Planetariu“, a spus directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.  
Investiţiile au vizat, pe lângă restaurări şi amenajări de spaţii expoziţionale, şi sistemele moderne de conservare a pieselor de patrimoniu expuse, sistemele electronice de monitorizare a stării de conservare a pieselor atât în camerele în care sunt depozitate, cât şi în vitrinele în care sunt expuse. În plus, Secţia de Istorie-Arheologie, ca şi extinderea sa, şi Muzeul de Artă sunt singurele din Craiova care au sistem de stingere a incendiilor pe bază de gaz inert. De asemenea, Muzeul dispune şi de sisteme de purificare a aerului, în ideea de protejare a patrimoniului.
Cei care trec pragul Secţiei de Etnografie sau Ştiinţele Naturii au la dispoziţie ghiduri audio, care conţin textul de gidaj atât în limba română, cât şi în franceză şi engleză.
Muzeul Olteniei se poate ridica, graţie acestor investiţii, la standardele unui adevărat muzeu european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS