16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi pe factura la căldură

Război pe factura la căldură

http://www.youtube.com/watch?v=-U7vhyY6sxI

Asociaţiile de proprietari şi firmele de repartitoare se fac vinovate de facturile mari la căldură  pe luna decembrie pe care le plătesc cetăţenii Craiovei. Cel puţin aceasta este părerea reprezentanţilor furnizorului de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL. Directorul firmei, Mihai Neaţu, susţine că facturile tot mai mari nu se datorează preţului gigacaloriei, deoarece acesta nu a crescut.

Preţul dublu la facturile pentru căldură pe luna decembrie,  pe care le au de plătit craiovenii, a declanşat războiul între distribuitorul de agent termic din oraş, pe de o parte, şi asociaţiile de proprietari şi firmele de repartitoare, pe de altă parte. Directorul SC Termo Craiova SRL, Mihai Neaţu, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că nu-şi explică diferenţele uriaşe de plată la apartamente cu suprafaţă identică.
„Am fost asaltaţi de foarte mulţi proprietari care reclamau costul crescut al gigacaloriei şi, implicit, al facturilor la căldură. Precizez că preţul gigacaloriei a rămas neschimbat din 2012, şi anume 220,5 lei. Nu înţeleg cum s-au înregistrat discrepanţe majore între valorile la căldură între apartamente cu suprafaţă identică din acelaşi bloc sau din scări diferite şi cartiere diferite. Locatarii spun că au cerut explicaţii la asociaţiile de proprietari şi reprezentanţii acestora le-au spus că Termo a crescut preţul gigacaloriei. Nu noi facem repartiţiile de consum. Asociaţiile ne trimit citirile, noi le însumăm şi, pe baza listelor date de ei, emitem o factură totală pe asociaţie şi defalcat pe fiecare bloc. Atât“, a declarat Neaţu.
Cu toate că, iniţial, spunea că nu-şi explică diferenţele de preţ, directorul Termo Craiova a precizat că a identificat două probleme care au dus la această situaţie. „Nu toate asociaţiile sunt corecte. În ceea ce priveşte creşterea valorii la secţiunea încălzire, am descoperit două lucruri: primul – inventarierea suprafeţelor echivalentă termic. Aceasta trebuia făcută doar pe spaţiile comune, nu la cetăţeni în casă. A doua problemă – calorimetrele. Montarea, citirea şi întreţinerea lor sunt în sarcina asociaţiilor şi a firmelor private. Noi nu avem pârghiile legale să intervenim asupra acelui contract“, a spus Mihai Neaţu.
Directorul SC Termo Craiova a avertizat asociaţiile de proprietari că, împreună cu primăria, va pune tunurile pe ele.  „Vom verifica la sânge modalităţile de calcul, ce reprezintă fiecare sumă, pentru că aşa nu se mai poate“, a ameninţat Neaţu.

Asociaţiile se consideră nevinovate

Reprezentanţii firmelor de repartitoare şi cei ai asociaţiilor de proprietari nu-şi explică nici ei ce s-a întâmplat cu facturile la căldură. „În blocurile în care nu sunt montate repartitoare, costurile sunt duble, iar în cele cu repartitoare, facturile sunt mai mici“, a declarat Cătălin Popescu, reprezentantul firmei de repartitoare Techem.
Preşedintele Asociaţiei de Proprietari 5 din 1 Mai, Victor Stamin, spune că asociaţia nu are nici o vină pentru preţul mărit la căldură. „Inventarierea suprafeţei echivalente termic din apartamente a fost impusă chiar de primărie printr-un regulament. Eu la asociaţie nu fac altceva decât să repartizez pentru fiecare apartament consumul pe baza unei facturi emise de SC Termo Craiova SRL. Nu am repartitoare în asociaţie. Nu mă pot pronunţa asupra firmelor de repartitoare. Atâta timp cât eu respect cadrul legal nu văd ce vină are asociaţia de proprietari dacă acesta este consumul facturat de furnizorul de căldură“, a explicat el.

Penalităţile nu se şterg

Problemele locatarilor nu se opresc însă aici. Cei care au sperat că vor scăpa de penalităţile de întârziere odată cu absorbţia SC Termo de către Complexul Energetic Oltenia trebuie să revină cu picioarele pe pămnt. „Penalităţile nu se şterg. Chiar dacă fuzionăm, acele penalităţi şi acele datorii nu au cum să fie stinse din punct de vedere contabil. Dacă vorbim despre o stingere înseamnă, de fapt, o diminuare a profitului, înseamnă creştere de cheltuieli“, a spus directorul Termo. Datoria pe care asociaţiile de proprietari o au către furnizorul de căldură al oraşului se ridică la 122 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS