6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOferta CEZ: 19 ore în beznă

Oferta CEZ: 19 ore în beznă

http://www.youtube.com/watch?v=xv1JIrkZJ9o

\n

Mai multe familii din Craiova trec, în aceste zile, printr-un adevărat calvar. Din cauza penelor de curent care durează, uneori, şi 19 ore, copiii şi bătrânii laolaltă stau în casă îngheţaţi de frig, cu boilerele îngheţate, şi aşteaptă o reacţie din partea oricui: a CEZ-ului sau a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC). Reacţiile nu vin, iar oamenii aşteaptă o minune. Ei s-au adresat Gazetei de Sud ca ultimă soluţie, sperând că firma va înceta să-i lase să îngheţe de frig în case. Între timp, şeful CJPC reacţionează atunci când i se cere un punct de vedere: „Le dau eu acuma nişte morţi pe pâine la CEZ…“.

Locuitorii de pe străzile Brestei, Fermierului sau Eliza Opran trăiesc, de câteva luni, momente care le reamintesc de vremea comunismului. Curentul se ia în fiecare seară şi, uneori, penele durează mai mult de 12 ore. Aşa s-a întâmplat şi duminică seară, când lumina s-a stins la ora 20.20 şi a venit de abia luni, la ora 15.20, după 19 ore. Oamenii sunt obligaţi să stea înfofoliţi în case, pentru că unii au centrale care merg cu energie electrică, iar copiii şi nepoţii lor îndură un frig greu de suportat.

„Ne-au spus să avem răbdare. Câtă răbdare să avem?“

Pe strada Fermierului e gălăgie mare. Oamenii au ieşit în drum să vorbească, pentru că nu ştiu ce să mai facă. „Suntem marginalizaţi în privinţa alimentării cu curent electric, şi la organizarea pe care o avem pe stradă, şi la nivel administrativ. Nu îi interesează nici amenajarea străzii, deşi taxe şi impozite plătim. Cred că sunt trei faze de curent, când avem noi, nu au vecinii. Când au vecinii, nu avem noi şi suntem planificaţi să avem aceeaşi soartă unii o dată, unii altă dată. Pana din 31 decembrie nu a durat decât o oră. Se poate întinde şi pe o durată de peste 12 ore, deşi vremea nu ar fi atât de prielnică pentru întreruperi, dar parcă e ceva planificat. Ne-au spus să avem răbdare, nu ne-au dat explicaţii. Câtă răbdare să avem?“, a povestit Ion Lăzurcă, unul dintre locatarii afectaţi.
Pe stradă, afară, este lumină, pentru că e zi şi e zăpadă. O uşă a unei case stă crăpată, să intre lumina. Din când în când, oamenii o mai închid, pentru că se face prea frig. Iar centralele nu merg, fiindcă nu e curent de peste 14 ore. „Încă nu avem curent, am făcut nenumărate solicitări către CEZ, însă nu se ia nici o măsură. Ni se spune că se va remedia în scurt timp, dar avem peste 14 ore şi încă nu s-a remediat defecţiunea. Asta se întâmplă zilnic, avem şi dovezi, nenumărate e-mail-uri trimise către CEZ, către OPC, nu se ia nici o măsură. În fiecare an, iarna, întâmpinăm aceleaşi dificultăţi. Facturile le avem achitate la zi“, povesteşte Ionuţ Băloi în timp ce apasă, fără succes însă, un întrerupător. În jurul său şi al vecinilor stau copilaşi înfofoliţi bine, ca să nu răcească.

CEZ luminează oamenii: O pană de ore întregi a durat doar… două minute

Fără curent, lumea lor parcă s-a oprit. „Nu avem de aseară, toţi suntem la fel, apa a îngheţat în boiler, nu avem căldură. Un televizor s-a ars, calculatoarele nu pornesc seara, că e tensiunea foarte slabă, reţea slabă. De aseară, tremurăm de frig. Problema e pe toată strada, două familii au, două nu au. Ne iau pe sărite. Astă-seară nu avem noi, mâine seară nu au ei“, a povestit doamna Elena. O vecină a ei, Florica Martin, face faţă situaţiei aproape în fiecare seară, pentru că, în timp, a învăţat cum se ia curentul şi e prevăzătoare.
„Păi, se ia la Stanciu, se ia la nepotu-meu şi apoi la noi. Se ia când la ei, când la noi. Aseară şi azi-dimineaţă se mai luă iar o oră. E foarte rău, stăm în casă, în geci, avem şi copii mici. Au răcit, vă daţi seama“, a spus femeia, deja celebră la dispeceratul CEZ. „Cred că sunt acolo unicat! Când aud de Fermierului 85… Vă daţi seama că suntem luaţi în vedere. Ne spun că se remediază, să aşteptăm. A fost o noapte şi o zi în care noi am stat fără curent, îmbrăcaţi în casă…“, a povestit doamna Florica.
Cetăţenii au făcut nenumărate solicitări la CEZ, însă răspunsurile primite au fost date, cum obişnuieşte compania, în bătaie de joc. În urma unei pene de curent de durată, unul dintre oameni a făcut o sesizare, la care a şi primit un răspuns: „[…] întreruperile de tensiune s-au datorat racordărilor frauduloase ce provoacă depăşirea capacităţii […]. În perioada 1.11.2013 – 31.12.2013, pe linia electrică aeriană de 20kV Breasta L10, linie din care este alimentat cu energie electrică locul dumneavoastră de consum, s-a înregistrat un eveniment accidental pe partea de medie tensiune, cu o durată de întrerupere de două minute“. Mai mult, la altă petiţie, clientului i s-a răspuns că un nou transformator va fi construit, „termenul de finalizare fiind 30.06.2014“. Oamenii au rămas şocaţi la auzul acestor răspunsuri şi consideră că nu este vina lor că alţii fură curent şi nici că ar trebui să rezolve ei această problemă. Locuitorii au sesizat şi CJPC săptămâna trecută, dar până acum nu au primit nici un răspuns.
„Atunci când nu plăteşti la timp factura, îşi fac datoria la fix. Plăteşti debranşare, rebranşare. Pentru ei îşi rezolvă problemele, dar când e vorba de noi… Nici măcar nu îşi recunosc vina. Dau doar răspuns că a durat atât. Păi noi nu ştim?“, se întreabă, pe bună dreptate, alt „păgubit“, Ion Băloi.

Marinescu (CJPC): „Le dau eu acuma nişte morţi pe pâine la CEZ…“

Contactat de GdS, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj, Nicolae Marinescu, a spus că „pe mine nu m-a sunat nimeni, au făcut sesizări, dar ştii cum e, ăştia răspund în 30 de zile. Să le dau eu acuma nişte morţi pe pâine la CEZ… […] O să îi cert, că altceva nu am ce să să le fac. Amendă… Le dau amendă şi tot aia e. Le dau amendă, plătesc. O contestă, că au jurişti, au ăştia… […] Uite acuma îi execut eu, da?!“, a spus şeful responsabil de protecţia consumatorului pe Dolj.
Oamenii din zona afectată au spus că vor face o cerere la primărie prin care să ceară o autorizaţie de protest. Ei nu consideră că este normal ceea ce se întâmplă şi vor să atragă atenţia asupra problemei lor şi în alte feluri, dacă nu se pot înţelege cu reprezentanţii CEZ sau cu cei ai CJPC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS