14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorul CEO, audiat la DNA

Directorul CEO, audiat la DNA

Directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel (foto), a fost chemat ieri, la audieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din Bucureşti. Alături de Ciurel au fost prezenţi şi alţi directori din CEO, care s-au ocupat de licitaţia pentru transportul cărbunelui. Laurenţiu Ciurel are calitatea de martor în dosar, iar procurorii anticorupţie au dorit să afle dacă el are vreo legătură cu licitaţia de 100 de milioane de euro pentru transportul cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia.
În dosar a fost arestat omul de afaceri Gruia Stoica, patronul GFR, care ar fi dat o mită de trei milioane de euro pentru a afla preţul oferit de concurenţii de la CFR Marfă. Cel care ar fi trebuit să afle informaţia de la managerii CFR Marfă este avocatul Doru Boştină, care ar fi intermediat întreaga afacere. Procurorii DNA vor să afle dacă a fost modificat în vreun fel caietul de sarcini la licitaţie, astfel încât să fie avantajat unul dintre competitori sau ca şi alte firme interesate să poată să participe.

Ciurel a semnat documentele pentru licitaţie

La intrarea în sediul DNA, managerul privat al CEO a declarat că a fost citat ca martor la audieri, întrucât este cel care a semnat documentaţia în baza căreia a fost organizată licitaţia pentru transportul cărbunelui de la cariere la patru dintre sucursalele Complexului Energetic Oltenia, unde se produce energie electrică. Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, licitaţia nu a fost influenţată de nimeni. De altfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ridicat ofertele depuse de CFR Marfă şi GFR chiar înainte ca acestea să fie deschise şi să fie prezentat numele câştigătorului. „Am fost chemați toți directorii care am semnat documentele în legătură cu licitația. Licitaţia nu a fost influenţată. Nu s-a modificat în nici un fel caietul de sarcini, a fost la fel de la început. Nu ştiu dacă s-au dat aceşti bani sau doar s-a vorbit. Nu ştiu despre această poveste mai mult decât am citit în presă“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Şpagă pentru un preţ mai mic

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şpaga de trei milioane de euro ar fi urmat să fie plătită în rate, timp de trei ani. Gruia Stoica ar fi dat mita respectivă pentru a afla preţul oferit de CFR Marfă, astfel încât Grupul Feroviar Român să prezinte la licitaţie un preţ mai mic. Pe de altă parte, una din stenograme arată că GFR nu îndeplinea condiţiile de participare la licitaţie.
Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condiţiile.
Boştină Doru-Cătălin: Aha.
Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.
Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles. Da, da, da.
Stoica Gruia: Iar dacă le îndeplineşte, vreau să ştie. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa… controlăm cum trebuie… trei beţe. FENECHIU şi cu ăştia nu mai…
Boştină Doru-Cătălin: Nu mai sunt în…“.
Managerul CEO a ieşit din sediul DNA Bucureşti în jurul orei 16.30. Laurenţiu Ciurel a declarat că cel mai mult a aşteptat pe hol, să intre la audierile care au durat o oră. „Avem toţi directorii calitatea de martori. A fost o chestiune de procedură pentru că am semnat pentru documentaţia respectivă. Au fost toţi directorii comerciali de la sucursale care au semnat pentru necesarul de cărbune“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS