11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCălătorie de vacanţă în lumea basmelor

Călătorie de vacanţă în lumea basmelor

Cei mici au început ieri vacanţa în lumea basmelor, alături de actorii păpuşari, la Teatrul „Colibri“ din Craiova. „Cheiţa fermecată“, spectacol-atelier realizat de Rodica Prisăcaru în colaborare cu actorul Mugur Prisăcaru, le-a deschis copiilor poarta spre universul magic al păpușilor care dau grai poveștilor la teatru.
În Sala Studio a instituţiei de cultură, încă de la ora 11.00, scăunelele i-au găzduit pe iubitorii poveştilor, care au ales să-şi înceapă vacanţa în compania păpuşilor. Rând pe rând, ele şi-au făcut intrarea în scenă, mânuite de actriţa Rodica Prisăcaru. Şi pentru că statul într-un loc dă de obicei bătăi de cap prichindeilor, şi la această reprezentaţie, ce deschide seria spectacolelor de vacanţă de la „Colibri“, cei mai neastâmpăraţi micuţi nu au rezistat tentaţiei de a participa la spectacol. „Pot să pun şi eu un pic mâna pe ea?“, întreabă un băieţel, în vreme ce Dorothy îşi face intrarea în scenă, nu înainte de a se informa unde este vrăjitorul spre care pornise personajul din povestea „Vrăjitorul din Oz“.
După ce mânuţele sale ating păpuşa, se aşază din nou pe scăunel, pentru a se ridica din nou atunci când, „Copilul din stele“ iese din spatele paravanului. Nu-şi poate reţine alt comentariu: „E frumoasă prinţesa aia!“, spune întorcându-se spre vecina de scăunel. Ascultă povestea spusă de fermecătoarea păpuşă care deţine „Cheiţa fermecată“, cea pe care o purtăm „adânc în sufletele noastre“ şi care poate „deschide cele mai frumoase porţi ale celui mai minunat tărâm, tărâmul visului, al inimii“. Cheiţa este „mai uşoară decât o frunză de mesteacăn purtată de vânt, mai uşoară decât foaia unui pai aruncat în foc“, este „comoară de preţ, ce poate deschide toate încuietorile poveştilor“. Şi odată porţile deschise, personajele din basm coboară în mijlocul copiilor. Îşi fac intrarea în scenă un moş şi o babă şi din nou copilul întreabă: „Ce poveste ne mai spui acum?“. Şi, odată cu păpuşile, actorul îi conduce în lumea altor poveşti: „Fata babei şi fata moşului“, „Povestea porcului“ şi mai apoi „Punguţa cu doi bani“.

Povestea merge mai departe

Incursiunea în lumea basmelor continuă şi astăzi, ca-n fiecare zi a vacanţei, de la ora 11.00, în Sala Studio, cu „Prietenii Motanului Încălţat“, o propunere de interpretare a cunoscutei povești venite din partea actriței Iulia Cârstea. Alături de colegii de scenă Daniel Mirea, Oana Stancu, Alis Ianoș, Emanuel Popescu și Eugen Nicola, ea este transformată într-un spectacol ce prezintă isprăvile unei trupe amatoare de teatru de păpuși și admiratoare a vestitului motan, hotărâtă să cucerească publicul de la oraș.
Miercuri, 5 februarie, şi joi, 6 februarie, copiii vor fi poftiţi „La joacă prin lumea poveștilor“. Adriana Ioncu împreună cu Oana Stancu, Alis Ianoș, Emanuel Popescu și Eugen Nicola îi vor învăţa pe cei mici cuvintele magice numai de ei știute ca să ajungă aproape de Cenușăreasa, de istețul cocoș și a lui Punguță cu doi bani, de Albă ca Zăpada și vrăjitoarea cea rea. Vineri, 7 februarie, va intra în scenă „Miorlau“, un spectacol-atelier de și cu Rodica Prisăcaru și Oana Stancu.
Şi după-amiaza aparţine copiilor, pe timpul vacanţei, astfel că, de la ora 16.00, în fiecare zi, ei sunt poftiţi în cadrul „Fabricii de povești“, tot în Sala Studio, pentru a asculta poveşti, pe care să le redea în desene, ce se vor reuni, mai apoi, într-o expoziţie.
Preţul unui bilet la spectacol şi la „Fabrica de poveşti“ este de cinci lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS