10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFalsificatori de lei şi euro, condamnaţi definitiv

Falsificatori de lei şi euro, condamnaţi definitiv

Doi craioveni şi un bărbat din Drobeta Turnu Severin au fost condamnaţi definitiv la cinci, respectiv cinci ani şi jumătate de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de falsificare de monedă. Cei trei au fost acuzaţi că, împreună cu alţi cinci inculpaţi, au falsificat şi pus în circulaţie aproximativ 13.000 de lei şi 27.000 de euro.

La sfârşitul anului 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, care au lucrat sub coordonarea unui procuror DIICOT, au aflat că în judeţul Dolj acţionează un grup care se ocupă cu falsificarea de monedă, lei şi euro. După o perioadă de filaj şi după ce au aflat că în unul dintre „palatele“ de pe strada Râului din Craiova se falsifică bancnote, pe 1 februarie 2011, oamenii legii au efectuat descinderi simultane la mai multe adrese de pe strada respectivă. În urma descinderilor au fost ridicaţi Florin Radu, Victor Sîrbu, Radu Zaharia, zis Tohari, Mihai Tomică, zis Tomil, toţi din Craiova, dar şi Vasile Petcu, din Drobeta Turnu Severin. Pe lângă un calculator, un scaner şi o imprimantă performantă, anchetatorii au găsit 20 de bancnote contrafăcute din cupiurile de 100 de lei, 500 de lei, 200 de euro şi 500 de euro. În urma cercetărilor efectuate în acest dosar, procurorii DIICOT au stabilit că întreaga „afacere“ a fost pusă la cale de Sîrbu, care l-a racolat şi i-a propus lui Florin Radu să se ocupe de partea tehnică. Fabrica de bani falşi funcţiona în casa lui Marian Mihai, unde Florin Radu a reuşit să imprime bancnote în sumă totală de 12.900 de lei şi 27.000 de euro. Banii falşi erau puşi în circulaţie de mai multe persoane, printre care şi Victor Sîrbu.

Inculpaţii, judecaţi
în două dosare

La sfârşitul lunii aprilie 2011, procurorii au trimis în judecată în total opt inculpaţi, toţi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi falsificare de monedă. Pe 21 iunie 2011, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe trei dintre inculpaţi – Florin Radu, Mihai Tomică şi Vasile Petcu, care au recunoscut în faţa judecătorilor infracţiunile comise pentru a se alege cu o reducere cu o treime a pedepselor. Cei trei s-au ales cu pedepse între cinci ani şi cinci ani şi şase luni de puşcărie. În aceeaşi şedinţă de judecată, Tribunalul Dolj a dispus disjungerea cauzei şi judecarea într-un dosar separat a celor cinci inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele, iar pe 8 decembrie 2011, instanţa s-a pronunţat şi faţă de aceştia. Deşi nu îşi recunoscuseră vinovăţia, cei cinci inculpaţi au primit pedepse identice cu cei care au beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor pedepselor. Astfel, Victor Sîrbu, Zaharia Radu şi Marian Mihai au fost condamnaţi la câte cinci ani şi şase luni de închisoare, în timp ce Mihai Dan Podaru şi Ionuţ Logoviceanu au primit câte cinci ani de puşcărie. Pedepsele primite de cei cinci inculpaţi au rămas definitive în februarie, anul trecut, printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În final, Sîrbu, Zaharia, Mihai şi Podaru au fost condamnaţi la câte cinci ani de puşcărie, iar Logoviceanu la trei ani cu suspendare.
Între timp, şi Radu, Tomică şi Petcu au făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, în cazul lor judecătorii Curţii de Apel Craiova pronunţându-se pe 9 februarie, anul trecut, când au respins apelurile celor trei inculpaţi.
A urmat recursul, care s-a judecat la Curtea Supremă până la sfârşitul săptămânii trecute. Instanţa a respins recursurile inculpaţilor, astfel că cei trei urmează să execute pedepsele date de Tribunalul Dolj.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în cursul zilei de vineri, Tomică şi Radu au fost prinşi şi duşi în arestul IPJ Dolj, urmând să fie transferaţi în penitenciar. Mandatul de excutare a pedepsei emis pe numele lui Petcu a fost trimis la IPJ Mehedinţi.

Confiscări

Instanţa a dispus confiscarea unui număr de 20 de bancnote falsificate de inculpaţi şi găsite în urma percheziţiilor. Este vorba de patru bancnote din cupiura de 500 de lei, toate cu seria 031A0000000, trei bancnote din cupiura de 100 de lei, toate cu seria 058A0235649, două bancnote din cupiura de 200 de lei, ambele cu seria 064C0106717, şapte bancnote din cupiura de 500 de euro, toate cu seria X01574273351, o bancnotă din cupiura de 200 de euro, cu seria S00160242775, şi trei bancnote din cupiura de 100 de lei cu seria 000A0000000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS