13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşini prinse sub gheaţă

Maşini prinse sub gheaţă

http://www.youtube.com/watch?v=1BLlBK0-Hv0

\n

Autoturismele parcate pe trotuar, pe o stradă din Craiova, au fost acoperite cu gheaţă din cauza unei avarii la o conductă de apă

După ce, zilele trecute, au dat din greu la lopată să-şi scoată autoturismele de sub nămeţi, vineri dimineaţă proprietarii le-au găsit prinse sub gheaţă. Este vorba despre zeci de locuitori de pe strada Ştefan cel Mare ale căror autoturisme au fost acoperite de gheaţă, în urma unei avarii la o conductă de apă. „Catastrofa a început azi-dimineaţă, am înţeles că avaria s-a produs pe la ora 6.00, acum este în jur de 10.00 şi apa tot mai curge pe stradă. Toate maşinile care trec le stropesc pe cele staţionate. Am ajuns să sunăm şi la 112, mi-au zis că nu ţine de ei, a trecut un echipaj în cele din urmă. Nu s-a luat nici o măsură. Oamenii de la Compania de Apă au venit, au muncit din greu să oprească apa, după care au încercat să cureţe zăpada de pe carosabil ca să desfunde gurile de canal, să se scurgă apa… Oricum, ne-au nenorocit maşinile“, a povestit Gheorghe Preotu, locuitor pe strada Ştefan cel Mare.
Ghinionul oamenilor a fost că avaria s-a produs pe strada Mihai Eminescu, o stradă în pantă, care face legătura între bulevardul Carol şi strada Ştefan cel Mare. Toată apa care s-a scurs din conducta spartă a ajuns pe strada Ştefan cel Mare şi, cum carosabilul era plin de zăpadă, iar gurile de canal acoperite, a băltit aici. Faptul că afară au fost temperaturi scăzute, -15 grade Celsius, a contribuit la îngheţarea instantanee a apei aruncate de autoturismele aflate în trecere. Prin urmare, la primele ore ale dimineţii,  unii dintre locuitorii de pe strada Ştefan cel Mare nu şi-au putut mişca maşinile din loc, roţile fiind prinse ca într-o menghină de gheaţă. Nu au putut nici măcar să deschidă portierele, fiindcă maşinile erau acoperite cu un strat de gheaţă de câţiva centimetri buni. Cei care s-au încumetat să le cureţe au petrecut ore în şir ca să înlăture fiecare centimetru de gheaţă de pe capotă, uşi, parbriz, lunetă şi roţi. „Stau de două ore să dau gheaţa de pe maşină. Sunt prinse în întregime în gheaţă de la avaria asta. S-a spart o conductă pe Mihai Eminescu şi a ajuns până aici. Când au trecut maşinile cu viteză, apa a sărit în stânga şi în dreapta pe cele parcate. Sunt toate acoperite cu gheaţă. Nu a luat nimeni nici o măsură. Cei de la Apă au încercat să dea zăpada cu un utilaj, dar nu au putut de maşinile din trafic. Dacă ar fi deviat circulaţia, terminau treaba într-o jumătate de oră“, a spus Marius Gavrilescu, în timp ce înlătura gheaţa de pe uşile autoturismului.

Cu toate forţele, să scape de gheaţă

Lucrătorii de la Compania de Apă Oltenia au muncit din greu să elibereze gurile de canal acoperite cu un strat gros de zăpadă, ca apa să-şi facă loc mai repede, dar când au reuşit era prea târziu. Răul fusese deja făcut. Zeci de autoturisme stăteau prinse în gheaţă, iar proprietarii, îngheţaţi şi ei bocnă, au folosit toate soluţiile: racletă de gheaţă, spray pentru dezgheţat parbrizul, perii şi lopeţi. „De o oră, două stau să iau gheaţa de pe maşină, am folosit tot ce se putea. Eu înţeleg că se întâmplă, că este iarnă, dar chiar aşa, să nu ia nimeni nici o măsură?! Dacă strada şi trotuarul erau deszăpezite bine nu se întâmpla acest lucru. Nici şoferii nu circulă civilizat, chiar şi acum merg cu viteză, sare apa şi pe noi. Păi, până ajung să dau tot jos, unde să pun maşina, dacă locuiesc aici?! Am dat zăpada, am eliberat locul, şi acum?! Îţi faci mii de nervi. Păcat!“, a afirmat Mihai Olteanu, un alt proprietar a cărui maşină a fost prinsă în gheaţă. Şi nu era singurul care încă de la primele ore ale dimineţii nu făcea altceva decât să răzuiască gheaţa de pe propriul autoturism. Unii vecini, care se grăbeau spre locul de muncă, le-au abandonat şi au plecat cu taxi. Alţii îşi făceau griji pentru eventuale pagube, pe care nu şi le-ar fi dorit nici în ruptul capului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS