16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInima Clinicii de cardiologie riscă să se oprească

Inima Clinicii de cardiologie riscă să se oprească

\n

Unitatea de coronarieni, acolo unde ajung anual peste o mie de pacienţi în stare gravă (majoritatea cu infarct miocardic acut), dintre cei peste trei mii care se internează în Clinica de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, este în pragul infarctului. Secţia în care se salvează vieţile pacienţilor are nevoie, la rândul ei, de o intervenţie salvatoare.

De aproape 13 ani, pacienţii din toată Oltenia, care au avut probleme cardiovasculare, au găsit în Centrul de Cardiologie din Craiova un ajutor. Pe aici au trecut, în tot acest timp, zeci de mii de bolnavi, mulţi în stare foarte gravă, care au necesitat intervenţii de urgenţă. Circa o treime dintre toţi aceşti pacienţi au fost trataţi în Secţia de terapie intensivă de aici, „centrul nervos“ al Clinicii, aşa cum numesc medicii cardiologi Unitatea de Supraveghere Terapie Intensivă Coronarieni (USTIC). Mii de inimi au început din nou să bată aici, graţie intervenţiei prompte a medicilor şi a aparaturii din dotarea secţiei, pentru că, în majoritatea cazurilor, boala coronariană s-a manifestat prin forma sa cea mai gravă, infarctul miocardic acut.
Din martie 2013, Centrul de Cardiologie a redevenit secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, dar activitatea a continuat în acelaşi ritm. Eforturile cadrelor medicale de aici sunt însă din ce în ce mai dificile, pentru că aparatura din USTIC nu mai corespunde cerinţelor actuale, având o vechime de peste zece ani. Electrocardiograful, ecograful, monitoarele de risc vital sunt depăşite moral, unele chiar nu mai funcţionează, în timp ce în Unitatea de Supraveghere Terapie Intensivă Coronarieni este un rulaj continuu de pacienţi, pe cele zece paturi. Lucru explicabil, dacă ne gândim că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, iar în Dolj sunt peste 100.000 de oameni, din evidenţele medicilor, care suferă de boli ale inimii. Iar toţi aceşti oameni, ca şi pacienţii din restul Olteniei cu boli cardiovasculare, au dreptul la tratament performant prin care viaţa să le fie salvată, la nevoie.

„Forțele Craiovei să ia atitudine, altfel rămânem la nivelul spitalelor orășenești“

Medicii din cadrul Clinicii de Cardiologie a SJU au tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei în care se află Secţia de terapie intensivă, care are nevoie urgentă de aparatură nouă. „Avem nevoie de reînnoirea aparaturii, ca să upgradăm și noi nivelul de îngrijire al bolnavului. Altfel, vom rămâne la nivelul spitalelor orășenești. Zona Craiovei, ca şi centru universitar, trebuie să se dezvolte și să ajungă deasupra spitalelor din celelalte orașe din județ și din Oltenia. Degeaba vine pacientul de la Segarcea sau de la Filiași la mine, dacă eu sunt tot la nivelul lor. Am dori ca toate forțele Craiovei să ia atitudine, iar forurile locale şi centrale să înțeleagă faptul că bolile cardiovasculare sunt pe primul loc la decese în toată lumea. Vrem să ne comportăm ca un centru universitar, să putem rezolva 80% din patologia gravă a Doljului și a județelor limitrofe. Dar cum? Un spital nou nu avem, secții suplimentare de cardiologie nu sunt, aparatura este veche. Cum se poate face ceva în acest sens la Constanța, la Brașov, la Sibiu, iar la Craiova nu?“, susţine conf. univ. dr. Rodica Muşetescu, şefa Clinicii de Cardiologie a SJU Craiova.
La rândul său, dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă, a ţinut să scoată în evidenţă importanţa acestei secţii de terapie intensivă pentru cardiologie. „În România, ca și în restul Europei, principala cauză de deces este boala coronariană, cardiopatia ischemică, prin forma sa cea mai gravă, infarctul miocardic acut. Pentru a se rezolva această problemă, în urmă cu aproximativ 25-30 de ani s-a hotărât înființarea unor unități speciale, în care pacienții cu infarct miocardic să fie tratați, monitorizați, supravegheați cu aparatură specială pentru astfel de situații și cu un personal special antrenat să facă față unor situații de urgență, unor complicații ale infarctului miocardic acut. Așa s-a înființat unitatea de supraveghere terapie intensivă coronarieni, USTIC sau USTAC, cum sunt denumite acum. În Craiova, există acest tip de unitate de aproape 13 ani, organizată, cu personal antrenat special, cu cursuri de electrocardiogramă, cu cursuri de resuscitare, iar înființarea ei a avut ca urmare o scădere a mortalității prin infarct miocardic acut. Pentru că s-a primit terapia într-un mediu în care existau toate condițiile ca pacienţii să fie supravegheați, monitorizați și să se intervină dacă apărea vreo complicație amenințătoare de viață“, a spus dr. Constantin Militaru.

Aparatura necesară în USTIC ar costa 80.000 de euro

Trei medici și 11 asistente lucrează de aproape 13 ani în unitatea de supraveghere terapie intensivă coronarieni a SJU, poarta principală de primire a pacienților în Clinica de cardiologie. „Numai anul trecut, din 3.322 de internări la cardiologie, 1.136 au fost în USTIC. Vă dați seama, o treime dintre pacienți au fost aici, iar asta înseamnă o mare epuizare pentru personal, un consum de materiale și, în același timp, o uzură a aparatelor“, a precizat dr. Constantin Militaru. „Este nevoie de electrocardiografe, cu ajutorul cărora pacienții sunt mereu urmăriți, de ecograf pentru monitorizarea bolnavului, pentru că oricând se poate produce o ruptură cardiacă și asta nu se vede decât ecografic. De asemenea, o parte din monitoarele pacienților nu mai funcționează și trebuie schimbate. Pentru a reintra în normal, ar fi nevoie de circa 80.000 de euro, bani care ne-ar ajuta să luăm un electrocardiogaf, câteva monitoare şi un ecograf. Acestea ar fi prioritățile. Ministerul Sănătăţii, care poate să doteze spitalele cu aparatură, nu ne-a ajutat cu nimic în aceşti ani, aşa că singura noastră şansă ar rămâne donaţiile“, a adăugat reputatul cardiolog craiovean.
Situaţia de la Cardiologie este cunoscută de managerul Spitalului Judeţean. Dr. Bogdan Fănuță susţine însă că unitatea nu poate cumpăra aparatură, ci doar să repare ceea ce este stricat. În acelaşi timp, vor fi făcute demersuri către minister, pentru a se găsi o soluţie în privinţa USTIC. „Am fost în clinică și am discutat cu medicii. Angiograful are aproape 13 ani și este depășit din punct de vedere moral. El funcționează, dar noile tratamente, noile aparate implantabile necesită aparatură mult mai performantă decât avem acum. Vom încerca anul acesta, în funcție de relația contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, ca tot ce înseamnă monitoare la Terapie Intensivă, Urgență, USTIC şi ATI Neonatologie să intre în service și tot ce e stricat să fie reparat. Încercăm, totodată, să facem demersuri și către Ministerul Sănătăţii, pe partea de aparatură medicală, pentru că noi nu putem cumpăra aşa ceva din banii de la CAS“, a precizat managerul Bogdan Fănuță.
Dacă nu se va găsi repede o soluţie, „inima“ Clinicii de Cardiologie din Craiova riscă să se oprească, iar cadrele medicale de aici, specializate în a salva vieţi, nu o vor putea face să bată din nou. Pentru că acest lucru nu mai stă în puterea lor…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS