16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnii profesori - milionari din meditaţii

Unii profesori – milionari din meditaţii

În ciuda faptului că nu e şcoală din oraş în care să nu existe cadre didactice care  să nu facă meditaţii la domiciliu cu copiii, în toată Oltenia şi-au declarat la Fisc venituri din meditaţii doar 208 profesori. Există dascăli care câştigă din meditaţii mai mult decât unii oameni de afaceri ai unor firme de top. Profesorul care câştigă cel mai mult din meditaţii încasează 90.000 de lei pe an din această activitate, deci 7.500 de lei pe lună, în medie.

Deşi aproape în fiecare şcoală din Craiova se vorbeşte despre profesori care îşi întregesc veniturile din meditaţiile pe care le acordă elevilor, puţine sunt cadrele didactice care îşi declară aceste venituri suplimentare la stat. În toate judeţele Olteniei, există doar 208 cadre didactice care îşi declară veniturile din meditaţii la stat, iar unii sunt chiar milionari, având câştiguri uriaşe din meditaţii. Cu toate că, în Dolj, de exemplu, acum trei ani erau 17 profesori înregistraţi la Fisc cu venituri din meditaţii, iar acum numărul lor este de 4,5 ori mai mare, acest sector de activitate este subestimat în continuare.

Piaţa uriaşă a meditaţiilor

Am solicitat Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova date despre veniturile declarate de profesorii care fac meditaţii cu elevii. În Dolj, sunt înregistrate la Fisc doar 78 de cadre didactice care au declarat la stat venituri din astfel de activităţi. În total, cei 78 de profesori ar fi obţinut, în 2013, venituri din meditaţii de 606.176 de lei. În medie, fiecare dascăl ar fi încasat de la părinţii copiilor pe care îi meditează circa 7.800 de lei pe an, ceea ce înseamnă în medie 650 de lei pe lună.
În Gorj, s-au declarat drept meditatori şi mai puţini profesori, în număr de 21, iar veniturile realizate de aceştia sunt de 95.370 de lei în 2013. Şi în Mehedinţi sunt puţine cadrele didactice care plătesc la stat impozit pentru veniturile suplimentare încasate din meditaţii. 23 de dascăli au declarat la Fisc venituri estimative pe 2013 de 51.675 de lei. În judeţul Olt, doar 24 de profesori îşi declară meditaţiile, în sumă totală de 45.637 de lei. Mai multe cadre didactice înregistrate la Fisc sunt în judeţul Vâlcea. Acolo, cei 62 de profesori care preferă să declare şi să plătească impozite pe meditaţii ar fi încasat anul trecut 305.114 lei. Pe toată Oltenia, cei 208 dascăli care figurează în evidenţele Fiscului au avut venituri din meditaţii de 1.103.972 de lei. În medie, conform datelor care figurează în acte, fiecare profesor din Oltenia care acordă meditaţii a încasat anul trecut aproximativ 5.307 lei. Dar aceasta este o medie. În realitate, există persoane din învăţământ care încasează mult mai mulţi bani pe lună decât media care rezultă pe Oltenia.
„În ceea ce priveşte venitul total, menţionăm că, în majoritatea judeţelor, profesorii au optat pentru determinarea venitului net anual în sistem real, pe baza datelor de contabilitate în partidă simplă, astfel încât cifrele comunicate reprezintă cifrele estimate. Veniturile totale realizate efectiv în anul 2013 vor fi declarate prin Declaraţia privind veniturile realizate din România pe anul 2013 (Formular 200), până la data de 25 mai 2014“, informează directorul general al DGRFP Craiova, Mircea Pârvuleţu. Cu alte cuvinte, pe 2013 venitul exact declarat de profesori poate fi mai mare sau mai mic decât cel estimat de Fisc şi prezentat mai sus. Estimările se fac în funcţie de veniturile reale declarate în 2012. Deci, sumele din meditaţii au la bază încasările profesorilor pe anul 2012, din care s-au scăzut anumite cheltuieli.

Venitul lunar al „profilor“ este mai mare decât al patronilor: 7.500 de lei pe lună din meditaţii

Unii profesori au ajuns milionari doar din banii câştigaţi din meditaţii. Sunt cadre didactice care declară la stat venituri uriaşe din meditaţii, sume ce depăşesc, de departe, salariile unor manageri de firme private care fac afaceri importante şi conduc o serie de companii cu sute sau mii de angajaţi. Aşadar, din evidenţele Fiscului reiese că cel mai bine plătit cadru didactic ce face meditaţii este din judeţul Vâlcea. Nu cunoaştem numele acestuia (Fiscul nu are voie să facă publice date personale ale contribuabililor), dar ştim cât a câştigat anul trecut acest profesor. Doar din banii de meditaţii, cadrul didactic din Vâlcea ar fi încasat în 2013 suma de 90.000 de lei, ceea ce înseamnă, în medie, 7.500 de lei pe lună. Dacă ne gândim că profesorul ar face meditaţii doar în zilele lucrătoare, ar însemna un câştig de 357 de lei pe zi pentru dascălul vâlcean. Dacă împărţim media zilnică la 50 de lei, cât este o şedinţă de meditaţie, la o materie căutată (limba română sau matematică), înseamnă că profesorul în cauză ar medita cam şapte copii pe zi.
Profesorul din Vâlcea este „secondat“ la un cadru didactic din Dolj, la veniturile declarate în acte la Fisc. Doljeanul şi-a declarat la Finanţe venituri anuale din meditaţii de 80.000 de lei. Şi un astfel de câştig depăşeşte salariile multor proprietari de firme private profitabile. Ba chiar depăşeşte dividendele pe care le-ar încasa într-un an de muncă mulţi patroni, cu afaceri de top. Aşadar, dascălului din Dolj i-ar intra în buzunar în fiecare lună, în medie, 6.666 de lei, ceea ce înseamnă 317 lei pe zi. Adică, profesorul respectiv face meditaţie cu cinci-şase elevi într-o singură zi, cel puţin, pentru a ajunge la veniturile declarate în acte la Finanţe.
Piaţa meditaţiilor a cuprins ca o pânză de păianjen elevi din ce în ce mai mici. Dacă cei mai mulţi dintre elevii care merg la meditaţie sunt din clasa a VIII-a şi cei care doresc să ajungă la facultate, în ultimii ani, tot mai multe cadre didactice din învăţământul preuniversitar fac meditaţii cu elevii pe care îi au la clase, indiferent dacă acei copii sunt în clasa a IV-a, a V-a sau a VI-a. Părinţii sunt cei care pot spune din ce clase îşi meditează copiii la diverse materii, în general cele de bază.

În realitate, unii dascăli câştigă şi mai mult decât declară în acte

Dar cifrele de la Fisc sunt departe de realitatea din teren. Cu siguranţă, există mult mai mulţi profesori care fac meditaţii în fiecare judeţ, iar sumele declarate la stat ar putea fi în realitate şi mai mari.
Părinţii care îşi duc copiii la meditaţie ca profesori renumiţi spun că plătesc între 40 şi 60 de lei pentru o şedinţă de două ore. Tot părinţii mai spun că în Craiova, de exemplu, există profesori care fac meditaţie cu şapte-zece copii odată şi „când pleacă unii, alţii intră, în sensul că fac mai mult de o şedinţă pe zi. O familie de profesori chiar şi-a amenajat o sală în propria locuinţă, cu mese şi scaune, ca la şcoală, iar acolo face meditaţii pe bandă rulantă cu copiii“. Unii profesori au mai multe grupuri de elevi în camere diferite: patru-cinci copii sunt într-o încăpere şi tot atâţia sunt în altă încăpere. Cu cât profesorul este mai bun şi mai renumit, cu atât mai mulţi sunt elevii care se înghesuie la meditaţii, atât de la clasa la care predă respectivul cadru didactic, cât şi de la alte clase. Un calcul matematic simplu ne arată că, dacă un astfel de profesor are 15 copii pe zi la meditaţie, la un cost mediu de 50 de lei şedinţa, acel dascăl încasează 750 de lei pe zi, adică exact cât salariul pe o lună al unui profesor debutant. Desigur, sunt doar câţiva astfel de profesori care fac meditaţii pe bandă rulantă, cu foarte mulţi elevi deodată. Prin reducere la absurd, un cadru didactic ce câştigă pe zi 750 de lei ar încasa într-o lună 15.750 de lei, iar într-un an aproximativ 189.000 de lei. Calculul este ipotetic, dar porneşte de la date reale. Sumele acestea s-au calculat la două şedinţe de meditaţii pe zi, adică profesorul respectiv atâta ar câştiga după patru ore de muncă zilnic cu elevii la meditaţie. Orice om de afaceri ar fi de-a dreptul invidios pe un astfel de câştig fabulos din meditaţii.
Prin colegiile de prestigiu ale Craiovei circulă o vorbă legată de profesorii care au foarte mulţi copii la meditaţii la domiciliul cadrelor didactice: „Domnii profesori merg la şcoală… ca să se mai odihnească după atâtea meditaţii!“.

Fiscul poate verifica profesorii care nu-şi declară veniturile la stat doar din sesizări ale cetăţenilor

Profesorii meditatori care nu plătesc la stat şi nu-şi declară veniturile din meditaţii pot fi verificaţi doar ca urmare a unor sesizări de la diverse persoane care au tangenţă cu respectivul dascăl pe care îl reclamă. Sesizările pot veni deopotrivă de la părinţi şi elevi. „Deocamdată, ne bazăm pe sesizări. Dar, în general, profesorii sunt de o anumită conduită şi îşi declară singuri veniturile. Nu am avut până acum sesizări la adresa profesorilor care nu-şi declară veniturile“, a spus Mircea Pârvuleţu, directorul DGRFP Craiova.
Finanţele au departamente care se ocupă de verificarea persoanelor fizice şi, teoretic, ar putea controla o persoană care are un salariu mic la unităţile de învăţământ la care activează, dar îşi cumpără un bolid „ultimul răcnet“ sau îşi construieşte o vilă uriaşă. Finanţiştii ar putea verifica persoanele fizice la care există diferenţe între veniturile realizate şi cheltuielile făcute, acestea din urmă fiind cu cel puţin 50.000 de euro mai mari decât veniturile.

Tabel

Tabel cu profesorii care au declarat în 2013 la Fisc că obţin venituri din meditaţii*
Judeţ                  Nr. profesori                  Sume obţinute
                                                                     din meditaţii (în total)
Dolj                         78                             606.176 de lei
Gorj                         21                             95.370 de lei
Mehedinţi              23                              51.675 de lei
Olt                           24                              45.637 de lei
Vâlcea                   62                                 305.114 lei

Total 208 1.103.972 de lei
*Date furnizate de către DGRFP Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS