13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a dublat factura la căldură

S-a dublat factura la căldură

Temperaturile ridicate din luna decembrie nu i-au ajutat pe craioveni să aibă costuri mai mici la căldură. Dimpotrivă, comparativ cu luna noiembrie, facturile la căldură din prima lună de iarnă s-au dublat. Costurile sunt „mai subţirele“ pentru apartamentele cu repartitoare care au închis robinetul la calorifer şi au ars gazul plătit la comun. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că aceste costuri ridicate s-ar datora şi furnizorului de căldură care a dat agent termic numai bun de aruncat pe fereastră. Adică proprietarii au avut temperaturi aşa de ridicate în locuinţe, încât au stat cu ferestrele deschise. „Facturile la căldură în luna decembrie, cele pe care le plătim acum,  s-au dublat faţă de luna noiembrie, deşi temperaturile au fost destul de ridicate. Termo trebuia să mai regleze presiunea, temperatura. Apartamentele cu repartitoare au costuri mai scăzute, proprietarii au făcut economie, dar probabil au mai deschis aragazul, că se facturează la pauşal. Am văzut acest lucru în factura de la gaze. Avem la două camere costuri între 150-200 de lei, la cei cu repartitoare. La pauşal avem 270 de lei, 290 de lei, dar au avut căldură nonstop. La trei camere, şi vorbim de costuri de mijloc, nu extreme foarte mici sau foarte mari, avem 366 de lei“, a arătat Constantin Stăvaru, preşedintele Asociaţiei nr. 6 Calea Bucureşti.
La alte asociaţii, creşterile au fost mai mult decât dublul lunii anterioare, dacă raportarea se face la facturile şi consumul din luna noiembrie. „Este clar că au crescut şi trebuie să ţinem seama şi de ajutorul de încălzire. Am calculat facturile la căldură şi urmează să afişăm listele de plată. Pauşalul a ieşit mai ieftin decât apartamentele cu repartitoare, şi mă refer la apartamentele care au consumat normal căldură. Avem la două camere 300 de lei căldura la pauşal, în timp ce cu repartitoare costurile sunt de 290-320 de lei. Proprietarii care au o locuinţă cu trei camere au de plătit între 361 şi 416 lei, vorbim aici de cei fără contorizare. În schimb, unde sunt repartitoare, sunt facturi în valoare de 343-349 de lei. Probabil că au mai făcut economie, dar este un consum real“, a explicat administratoarea Asociaţiei nr. 101 Calea Bucureşti, Daniela Stancu.

Şi mai scump

Alţi proprietari au fost arşi rău la buzunar de facturile la căldură. Spre exemplu, un proprietar din blocul E9, din cartierul craiovean Rovine, are la căldură o factură de 595 de lei pentru un apartament cu două camere. La factura încărcată a contribuit şi faptul că este singurul apartament din bloc necontorizat. „Din câte văd calculul facturilor, cei de la pauşal stau mai bine, costurile sunt mai scumpe la apartamentele cu repartitoare. Vă dau câteva exemple, un apartament cu două camere la pauşal are de plătit 246 de lei, un altul, 227 de lei. În schimb, la cei cu repartitoare, facturile sunt mai scumpe: 308 lei, 328 de lei, 335 de lei. Sunt şi extreme: 594 de lei, dar şi 150 de lei. Pentru apartamentele cu trei camere, factura la căldură este de 332 de lei la pauşal, iar cu repartitoare – 316 lei, 362 de lei, apartamente cu o suprafaţă de 53 mp. Per total, costurile cu căldura pentru luna decembrie sunt mai mari decât în noiembrie, deşi temperaturile exterioare au fost similare“, a afirmat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 7 Rovine, Doru Viziru.

Se întâmplă şi la alţii

Mii de locatari din Drobeta Turnu Severin au privit uimiţi facturile la energia termică pentru luna decembrie, constatând că acestea sunt duble faţă de noiembrie. De altfel, deşi temperaturile au fost chiar şi cu zece grade mai mari faţă de luna decembrie a anului 2012, căldura din apartamentele severinenilor pe decembrie 2013 a costat aproape la fel de mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS