10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEmil Boroghină, la zi aniversară

Emil Boroghină, la zi aniversară

Astăzi este ziua de naştere a Emil Boroghină, cunoscutul actor şi manager de teatru împlinind 74 de ani. S-a născut pe 23 ianuarie 1940 în oraşul Corabia, judeţul Olt. În 1963 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia Actorie, fiind repartizat la Teatrul Naţional Craiova. Actor şi regizor, în februarie 1988 a fost numit director al acestui teatru pe care l-a condus până în anul 2000, când şi-a depus cerere de eliberare din funcţie în vederea pensionării. De-a lungul directoratului său, Teatrul Naţional Craiova a participat la 97 de festivaluri internaţionale în peste 35 de ţări de pe toate continentele. În tot acest timp, Naţionalul din Bănie a fost răsplătit cu peste 100 de premii naţionale şi 12 premii internaţionale de mare prestigiu, câteva din ele fiind considerate dintre cele mai importante obţinute vreodată de teatrul românesc.
În prezent, Emil Boroghină este directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, pentru care a primit în 2007 Premiul de Excelenţă al UNITER. A mai fost onorat cu premiul Academiei Române, pentru cel mai bun manager de teatru acordat de British Council şi premiul „Omul anului 1995” acordat de American Biographical Institute. Este cetăţean de Onoare al oraşelor Craiova şi Corabia şi a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.
În acest an se vor împlini 20 de ani de când a debutat la Craiova, în 1994, Festivalul Shakespeare, fondat cu dorinţa de a organiza în România o manifestare culturală de indiscutabilă valoare, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele de la Edinburgh, Tokyo, Ierusalim, Montreal, Viena, Amsterdam, Munchen, Melbourne, Sao Paolo ş.a., la care Teatrul Naţional din Bănie a fost invitat să-şi prezinte excepţionalele sale spectacole, „Ubu – Rex cu scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, „Phaedra”. Aceste spectacole au purtat semnătura unui creator care, după montările de la Craiova, avea să devină unul dintre cei mai străluciţi regizori ai lumii, Silviu Purcărete. Prin acest festival s-a dorit să se introducă Craiova într-un circuit al capitalelor teatrului mondial. Manifestarea, care a fost organizată de Teatrul Naţional din Craiova şi Fundaţia Shakespeare, sub egida Ministerului Culturii, îl are ca mentor pe Emil Boroghină (director fondator al festivalului, vicepreşedinte al Fundaţiei Shakespeare), numit, între timp, şi vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare.
Festivalul a devenit unul dintre cele mai importante din lume, ajungând, în 2014, la cea de-a IX-a ediţie, programată între 23 aprilie şi 4 mai. Probabil că unul dintre cele mai laudative şi măgulitoare comentarii despre festival rămâne cel apărut sub titlul ” Înalta definiţie sau Hamlet aprofundat” în prestigioasa revistă canadiană „Jeu”, sub semnătura cunoscutului om de teatru Michel Vais, secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (A.I.C.T.), care defineşte astfel Festivalul Shakespeare de la Craiova: „Este fără îndoială cel mai important festival din lume de acest fel, consacrat bardului englez într-o ţară non-aglofonă”.


Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS