21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMariana Ardeleanca, la 17 ani, cântăreşte 28 de kilograme

Mariana Ardeleanca, la 17 ani, cântăreşte 28 de kilograme

Au trecut aproape cinci luni de când Mariana Ardeleanca, adolescenta cu malnutriţie severă aflată în plasament la o familie de când avea câteva luni, a fost preluată de Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Cei care au crescut-o 17 ani ca pe propriul lor copil suferă, însă se gândesc că mai au doar câteva luni de aşteptat până când Mariana se va putea întoarce la ei. Anul acesta, când va împlini vârsta majoratului, va fi nevoită să părăsească sistemul instituţionalizat şi va reveni acasă. 

Din nefericire, povestea prezentată în paginile Gazetei de Sud în luna iulie 2013 nu are nici până acum un sfârşit fericit. Mariana Ardeleanca are o poveste de viaţă tristă, impresionantă. Destinul ei a fost hotărât din primele zile de viaţă chiar de mama naturală, care a refuzat să o păstreze alături şi a dat-o unei familii de romi, oameni cu venituri materiale precare, care trăiesc dintr-o pensie, alocaţiile copiilor, la care se adaugă câteodată 30 de lei, plata pentru o zi de muncă. Mariana a crescut de la cinci luni într-o casă săracă din comuna Bârca, alături de încă două fete, dintre care una încadrată într-un grad de handicap şi care a devenit peste ani mamă a trei copii. Cei care au acceptat să o crească pe Mariana nu au cerut niciodată vreo recompensă materială sau indemnizaţia cuvenită, au considerat-o propriul lor copil. Mariana Ardeleanca a ajuns în atenţia noastră după ce, anul trecut, medicul de familie a „realizat“ că la 17 ani suferea de malnutriţie severă, cântărind doar 28 de kilograme. Anemie severă, malnutriţie gravă, poliartrită reumatoidă sunt doar câteva din diagnosticele puse în ultimele luni de medici, fapt pentru care a şi fost încadrată în grad de handicap. Concluziile tuturor specialiştilor au fost categorice: adolescenta avea nevoie de atenţie specială din partea medicilor şi, mai presus de orice, de o alimentaţie corespunzătoare pentru un copil aflat într-o asemenea stare. Au urmat săptămâni şi chiar luni în şir de spitalizare, atât în Craiova, cât şi în Bucureşti, analize peste analize, consiliere, ore de recuperare. Toate acestea nu au dat rezultate, în prezent adolescenta având aceeaşi greutate.
„Din luna septembrie, am decis să preluăm adolescenta din familia de plasament în care se afla. Iniţial, a fost internată la Secţia de reumatologie din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova. A avut internare aproximativ o lună. Având în vedere diagnosticele puse de medicii doljeni: anemie severă, malnutriţie gravă, poliartrită reumatoidă, dar şi faptul că adolescenta nu putea să se sprijine în picioare şi avea în continuare dureri la piciorul pe care l-a avut în ghips, în momentul externării, Mariana a primit recomandare pentru un program complex de recuperare. Am decis atunci că soluţia cea mai bună este să o trimitem la o clinică specializată pentru recuperare. Am fost acceptaţi la Centrul Naţional Medical de Recuperare Neuro-psiho-motorie pentru copii din Bucureşti. A fost luată cu targa din spital şi transportată în Capitală cu sprijinul Serviciului de Ambulanţă. Deşi medicii au dorit să o ţină internată două săptămâni, după zece zile de recuperare, şedinţe de kinetoterapie, masaj şi tratament specific, adolescenta a refuzat să mai colaboreze şi am fost nevoiţi să o externăm. Am ajuns cu ea în Craiova, în regres. Am cazat-o în unul din centrele noastre de plasament, iar în luna noiembrie a fost nevoie de o nouă internare la Spitalul «Filantropia», pentru alte investigaţii. Reuşise să ia în greutate aproximativ două kilograme, după care însă a intrat iar în regres. Refuză pur şi simplu să mănânce!“, a precizat Maria Manolache, director la DGASPC Dolj.
Lovindu-se de refuzurile categorice ale adolescentei, de lipsa de voinţă pentru a se face bine, reprezentanţii DGASPC Dolj au solicitat sprijinul specialiştilor de la Clinica LSM. Alte zece zile de evaluări psihologice, alte zile de spitalizare, iar la începutul lunii ianuarie, Mariana Ardeleanca a ajuns din nou în spital, în Clinica de Reumatologie a Spitalului Judeţean Craiova. Săptămâna aceasta, adolescenta va fi transportată la Bucureşti, pentru o nouă reevaluare solicitată de medicii Centrului Naţional de Recuperare.

„Sunt tare necăjită, nu îmi mai găsesc liniştea…“

Cei care au crescut-o pe Mariana în toţi aceşti ani sunt devastaţi. Nu se pot împăca cu gândul că adolescenta nu se simte bine şi mai stă şi departe de ei. „De cinci luni nu mai stă cu noi. Aşa au considerat cei de la Direcţie (DGASPC – n.r.), ne-au promis că o ia să o facă bine. Sunt tare necăjită, nu îmi mai găsesc liniştea… I-am întrebat pe cei de la Direcţie când o pot lua înapoi acasă şi mi-au spus că doar după ce împlineşte 18 ani. Până atunci nu. Îmi doresc din tot sufletul să o facă bine aşa cum au promis, ştiu că au dus-o pe la mulţi medici. De o lună nu mai ştiu nimic despre fata mea. Aştept să iau pensia săptămâna viitoare şi să vin la ea, să o caut, să vorbesc cu ea. Nu vreau să creadă că nu o mai iubim. Ea este copilul nostru! Am crescut-o ca şi pe ceilalţi, toţi au mâncat la fel. Nimeni nu mă poate acuza că nu am avut grijă de ea ca de copilul meu“, a povestit Antonela Păun, mama adoprivă a adolescentei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS