21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgul Municipal face bani pe spinarea craiovenilor

Târgul Municipal face bani pe spinarea craiovenilor

http://www.youtube.com/watch?v=YEgnGNtP_cA

\n

Anul nou a venit în Târgul Municipal Craiova cu o nouă scumpire: taxa de acces în incintă al autovehiculelor a crescut de la un leu la trei lei. Comercianţii – cei care nu se feresc să vorbească – spun că asta le va goni clienţii, iar unii dintre ei susţin că plătesc chiar şi ei această taxă. Conform unor calcule simple, la fluxul mediu de 200 de maşini pe zi, Târgul Municipal ar face, anual, 216.000 de lei numai din această taxă.

De la 1 ianuarie, când intri în Târgul Municipal Craiova, te întâmpină un afiş pe care scrie „Taxă acces Târg Municipal – trei lei“. Anul trecut, taxa era de un leu pentru o jumătate de oră, dar nimeni nu venea să verifice cât stăteai şi când plecai, fiindcă pe o parte se intră în târg, iar pe alta se iese. Iar la ieşire, rareori vedeai pe cineva.
Acum, chiar dacă târgul de pe strada Caracal a început să se schimbe încet-încet, încă nu are condiţiile necesare pentru desfăşurarea decentă a activităţii comerciale. Tocmai din această cauză, comercianţii consideră că nu e un lucru corect să se mărească taxa de acces. „Nu vedeţi ce-i aici, pentru ce plăteşti trei lei?“, strigă un client. „Ne-au spus că se măreşte, că aşa trebuie. Da, plătim. Intri de zece ori, de zece ori plăteşti. Nu ne-au dat nici un motiv. Cine îţi dă motive aici? Comentezi ceva, te dă afară. Aici te pune doar să plăteşti“, a spus unul dintre comercianţii curajoşi despre taxa care, spun cei de la intrare, ar fi valabilă pentru o zi.

„Eu când am venit nu am plătit, că nu era nimeni“

Nu este prima dată când Gazeta de Sud merge în târg pentru a sta de vorbă cu cei care vând aici, iar ei se risipesc pe unde apucă atunci când văd o cameră de filmat. În spatele unei tarabe, şase bărbaţi stau de vorbă, dar când văd microfonul, o iau la fugă: „Ce să zicem, nu zicem nimic… Dacă plecară băieţii, plec şi eu“, spune un bărbat, care se alătură şi el grupului celor care au fugit din faţa camerei. Altul, mai curajos, punctează: „De la un leu la trei lei, asta e părerea lor. Spre exemplu, eu când am venit nu am plătit, că nu era nimeni, dar cei care vin de acum încolo plătesc, eu ştiu. Normal, ne afectează şi pe noi, că omul când vede că e trei lei intrarea, ce face? Se duce înapoi la piaţă, nu mai ia zece kilograme de varză“, spune vânzătorul.

„Nu mă filmaţi, că sunt luat în colimator“

În altă parte, un alt bărbat scoate verze dintr-o dubiţă. Atunci când ne apropiem, îşi pleacă privirea şi pare să ne ignore: „E mare taxa, dar nu vreau să comentez chestia asta“. Altuia îi scapă „porumbelul“: „Nu mă filmaţi, că sunt luat în colimator“. Oamenii ar vorbi, dar nu în faţa camerei, pentru că le e frică. Un domn care mătură pe jos descrie ceea ce trăieşte zi de zi în târg, oarecum ironic: „N-auzişi să nu-l filmezi pe om, că e luat în colimator? Cu alte cuvinte, îi este frică. Suntem în democraţie şi ne este frică să vorbim. Îmi este şi mie, cum să nu-mi fie, cu viaţa asta aşa necăjită cum este. Vii să mănânci şi tu o pâine şi te călăresc toată ziua, toţi din toate direcţiile, te jupoaie. Nu mă mai filmaţi, că mă văd ăia diseară la televizor şi vin detectivii peste mine, vin detectivii şi mă împuşcă“, spune bărbatul.
Un alt comerciant, aflat la volan, susţine că nu e adevărat ce spun colegii lui şi că oamenii care vin să cumpere trebuie taxaţi pentru că sunt… comozi. „Noi suntem societăţi şi noi nu plătim, colegii mei mint. Dau bani numai cei care vin să cumpere, atâta. E necesar să dea bani, că vin cu maşina să ia două kile de mere de aici. În loc să vină cu plasa, ei vin cu maşina pentru două kilograme de mere. A crescut euro, cresc şi dânşii taxa, asta este“, consideră bărbatul.

Pieţe şi Târguri: Taxa, doar pentru clienţi

Conform reprezentanţilor SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, taxa de acces în Târgul Municipal Craiova a fost stabilită la trei lei/zi prin hotărâre de consiliu local (nr. 785 din 19.12.2013), la propunerea unităţii. „Ca urmare a deselor conflicte pe care casierii-încasatori ai SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL le aveau cu clienţii Târgului Municipal Craiova, din cauza faptului că aceştia din urmă refuzau să achite, la ieşirea din târg, diferenţa de plată pentru timpul stat în plus faţă de perioada plătită la intrarea în târg, s-a ajuns la concluzia că ar fi mai potrivită stabilirea unui tarif pe zi, în locul unuia pe jumătate de oră sau pe oră. Taxa de trei lei/zi este percepută clienţilor Târgului Municipal Craiova, comercianţii din acest târg care au contracte de închiriere semnate cu unitatea primind abonamente care le permit să intre gratuit“, se arată în răspunsul instituţiei care are în subordine pieţele şi târgurile craiovene.

216.000 de lei pe an numai din taxa de acces

Reprezentanţii Pieţe şi Târguri susţin că au fost făcute verificări din care a rezultat că timpul mediu de staţionare a unui client depăşeşte două ore, şi ar fi mai avantajos pentru client să plătească trei lei şi să stea cât vrea. „Unitatea noastră ar face, la rândul ei, o economie, în sensul că n-ar mai folosi doi casieri-încasatori (unul la intrarea în târg, iar altul la ieşire), ci doar unul. În plus, ar fi evitate toate discuţiile contradictorii pe care angajaţii noştri le aveau până acum cu clienţii târgului, pentru a-i determina să achite la ieşire diferenţa de taxă pentru timpul cât au staţionat în Târgul Municipal Craiova“, susţin reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri. Ciudat este că aceşti casieri-încasatori de la ieşire au fost văzuţi foarte rar sau deloc de când s-a deschis târgul de pe Caracal.
Totodată, cifrele date de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL spun că, în medie, 200 de maşini trec prin târg zilnic. La un calcul simplu, societatea subordonată Primăriei Craiova face, doar din colectarea acestei taxe de acces, suma de 18.000 de lei pe lună. Pe an, suma ar ajunge la 216.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS