11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii au dat căldura pe mucegai

Craiovenii au dat căldura pe mucegai

Locatarii care se gândesc mai mult la costurile încălzirii decât la confortul termic al lor şi al vecinilor au ajuns să creeze probleme în întreg imobilul. Dacă un proprietar alege să închidă caloriferul din propriul apartament pentru a face economie, îşi distruge atât propriul apartament, cât şi pe cele ale vecinilor.

Mulţi proprietari au ajuns să aibă mucegai şi igrasie în apartament din vina vecinilor care au închis repartitoarele sau centralele. „Eu nu sunt împotriva repartitoarelor şi nu sunt de acord ca proprietarii să le închidă definitiv, fiindcă atunci creează disconfort. Eu văd la mine în apartament, vecinul de la apartamentul 10 ţine repartitoarele închise şi mi-a apărut mucegai pe pereţi. De la an la an se vede mai mult. Nu este corect ca unul să facă economie, iar altul să stea cu casa distrusă. Şi degradarea va continua, căci situaţia se repetă în fiecare iarnă“, a spus o locatară din blocul experimental 2, Brazda lui Novac.

Repartizarea căldurii şi punctul de rouă

Proiectanţii blocurilor fac calcule referitoare la repartizarea căldurii astfel încât să se asigure confortul termic necesar în toate apartamentele, indiferent de situarea lor în imobil.
„Când se face proiectul blocului, se face un studiu şi un calcul al repartizării căldurii pe calorifere şi pe camere, ca să se  asigure un confort termic de 20 de grade Celsius. Pentru apartamentele situate pe colţul blocului se dă mai mult, un indice mai mare, şi pentru cele de la parter şi de la ultimul etaj se dă mai mult, pentru că avem pereţi mai mulţi afară şi sunt pierderi mai mari. În momentul în care se pun repartitoare se urmăreşte ca fiecare să plătească atât cât consumă, ne gândim mai mult la consum decât la confort. Unii  închid complet căldura în unele camere şi acest circuit antecalculat se strică, iar circulaţia în interiorul condominiului va fi alta decât cea calculată iniţial şi vor apărea diferenţe la costuri, dar şi probleme cu locuinţele.
Economia la căldură provoacă pagube unora în locuinţe, iar altora avantaje în buzunar. Cei care închid complet primesc de la vecini căldură şi prin tavan, şi prin podea, şi prin pereţii laterali, deci căldura se echilibrează singură într-un condominiu. Mucegaiul şi igrasia apar când temperatura din cameră este sub o anumită valoare dată de umiditate. Un perete uscat este mult mai rezistent la transferul de căldură decât un perete umed, care este mai bun conducător de căldură şi prin el se pierde mai multă. Dacă se foloseşte şi aragazul este şi mai rău, prin ardere creşte umiditatea într-o cameră şi apare condensul. Vorbim aici de punctul de rouă, care reprezintă temperatura la care apare condensul pe pereţi. Normal ar fi ca în locuinţe să existe o temperatură constantă. În sezonul rece, pereţii au temperatura ceva mai scăzută decât aerul din încăpere şi, de aceea, aceste zone sunt predispuse la igrasie şi mucegai“, a explicat auditorul energetic Ilie Ştefan.

Şi centrala închisă produce mucegai

Premisa „că fiecare are în apartament temperatura pe care o doreşte“ nu există la bloc decât în măsura în care nu aduce atingere confortului celorlalţi proprietari. Apartamentele comuniste au fost proiectate fără un schimb de temperatură între ele. Din cauza faptului că unii proprietari ţin caloriferele închise, apar diferenţe de temperatură între apartamente, şi de aici igrasia şi mucegaiul. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul centralelor de apartament, când proprietarii îşi instalează centrală, dar nu locuiesc în apartament şi acesta nu este încălzit în perioada rece. „Eu locuiesc într-un bloc nou. Avem centrale, dar apartamentul de sub noi este nelocuit şi tot timpul podeaua este mult mai rece. Trebuie să am un consum mai mare ca să încălzesc locuinţa suficient. Probleme cu igrasia încă nu avem, pentru că imobilul este nou“, a spus un proprietar din blocul 4 din Asociaţia 1 Aristizza Romanescu.

Repartitorul are limită antiîngheţ, nu antimucegai

Repartitorul, chiar şi atunci când caloriferul este închis, tot asigură în cameră o temperatură de cel puţin şase grade. Robinetul închis mai lasă să treacă un pic de căldură, care nu se mai înregistrează, dar care, în schimb, nu permite caloriferului să îngheţe. „Fiecare proprietar setează în apartament temperatura pe care o doreşte. Robinetul are o limită antiîngheţ, la o anumită temperatură, 6 grade Celsius, porneşte. Noi nu putem să le spunem proprietarilor la cât să seteze robineţii, putem doar să-i învăţăm cum să exploateze corect repartitoarele“, a spus Cătălin Popescu, reprezentantul Techem Craiova.

Încălzirea la aragaz, şi mai dăunătoare

Metoda încălzirii locuinţelor „de la aragaz“ are efecte şi mai neplăcute. Nu numai că provoacă igrasie, ci încarcă şi facturile tuturor locatarilor. Iar igrasia duce la degradarea blocurilor şi afectează sănătatea oamenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS