21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcolile nu au bani suficienţi pentru navetă şi salarii

Şcolile nu au bani suficienţi pentru navetă şi salarii

Decontarea navetei personalului didactic, dar şi achitarea salariilor rămân în continuare cheltuieli ce nu pot fi acoperite din bugetul alocat de Ministerul Educaţiei.

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar doljean susţin că se aşteptau ca aceste aspecte să fie reglementate prin ordonanţa de urgenţă dată de guvern pentru modificarea Legii educaţiei. „Au fost modificate doar câteva aspecte, cum ar fi trecerea clasei a IX-a la liceu, pentru că legea prevedea să fie la gimnaziu. De asemenea, a fost prevăzut ca un candidat care a obţinut nota 7 la concursul naţional de titularizare să poată folosi acest rezultat timp de şase ani şi nu doar trei ani, cum era până acum. Dar pe partea de finanţare, decontarea cheltuielilor de transport rămâne tot la mâna primăriilor, din finanţarea complementară, ceea ce înseamnă că dacă nu au buget suficient, profesorii trebuie să-şi achite din buzunar deplasarea. În prezent, în Dolj sunt cel puţin 20 de localităţi care nu decontează cheltuielile de transport ale cadrelor didactice“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. De altfel, probleme sunt şi cu acoperirea cheltuielilor cu salariile personalului didactic. „S-a păstrat finanţarea per capita, care nu asigură banii de salarii pe un an nici în cazul unităţilor de învăţământ cu mulţi elevi. Nici la colegiile craiovene care au efective foarte mari, ce depăşesc limita maximă, nu se pot acoperi aceste cheltuieli. E nevoie de rectificare bugetară. Ceea ce s-a făcut prin această ordonanţă de urgenţă este că dă dreptul autorităţilor locale să vină cu sume de bani pentru finanţarea de bază, în condiţiile în care se ocupau decât de finanţarea complementară. Chestiunea este destul de complicată pentru că nu ştiu cum se vor descurca primăriile cu bugete mici“, a explicat preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“.

Pensionarii nu mai pot fi plătiţi la cumul

De altfel, prin Ordonanţa nr. 117/2013 de modificare a Legii educaţiei naţionale se prevede ca dascălii care sunt la pensie, dar care mai desfăşoară activitate la catedră să nu mai fie plătiţi la cumul. Ei trebuie să aleagă între a fi salariaţi sau pensionari. De altfel, tot la capitolul drepturi salariale, nici în acest an personalul didactic auxiliar, categorie din care fac parte secretarele unităţilor de învăţământ, contabilii, administratorii, bibliotecarele, nu va beneficia de gradaţie de merit, care însemna un spor de 25% la salariu timp de cinci ani. Sporul se acordă anual pentru 16% din angajaţi. La nivelul judeţului Dolj se dădeau anual 30 de astfel de gradaţii, iar la nivel naţional, 1.000 de gradaţii de merit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS