14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajatele APIA judecate pentru fraude, suspendate din funcţie

Angajatele APIA judecate pentru fraude, suspendate din funcţie

Cele două salariate ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, Delia Mercioiu şi Otilia Arjocu, au fost suspendate din funcţiile pe care le ocupau în cadrul instituţiei. Fosta directoare executivă a APIA Gorj şi colega acesteia au fost trimise recent în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru implicarea în fraudarea bugetului Uniunii Europene şi al statului, din care au fost acordate subvenţii fermierilor. Decizia ca Delia Mercioiu şi Otilia Arjocu să nu mai aibă nici un fel de legătură cu activitatea APIA a fost luată de conducerea instituţiei. Pe toată perioada desfăşurării procesului, salariatele nu vor mai avea nici un fel de contact cu documentele unităţii şi activitatea de zi cu zi. Potrivit conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, cele două angajate suspendate vor putea să revină la locul de muncă, numai dacă îşi vor putea demonstra nevinovăţia în instanţa de judecată.

Mercioiu, suspendată
şi din partid

Dosarul penal pe care l-a instrumentat Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele fostei directoare executive a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, Delia Mercioiu, a avut efect şi în plan politic. Delia Mercioiu este membră a Organizaţiei Judeţene a PDL Gorj şi a beneficiat de susţinerea acestui partid când a fost numită la conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj. Potrivit preşedintelui PDL Gorj, Dan Vâlceanu, organismul de conducere al organizaţiei politice pe care o conduce va lua în discuţie suspendarea din partid a Deliei Mercioiu, ca urmare a prejudiciului de imagine pe care aceasta l-a adus Organizaţiei Judeţene. În condiţiile în care după finalizarea procesului, fosta directoare va fi găsită nevinovată, există premisele ca aceasta să fie reprimită în partid.

Şi-a ajutat ilegal tatăl să obţină fonduri europene

Fostul director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Gorj, Delia Mercioiu, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie din Târgu Jiu, întrucât şi-a ajutat tatăl să obţină ilegal fonduri europene. De asemenea, tatăl Deliei Mercioiu, Mihail Petrescu, un consilier al APIA, fostul viceprimar al comunei Padeş şi un consilier agricol din cadrul primăriei au fost trimiși în judecată. Delia Mercioiu a fost trimisă în judecată pentru comiterea următoarelor infracţiuni: instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la înşelăciune şi instigare la fals intelectual. Totodată, Otilia Arjocu, care a deţinut funcţia de consilier la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj – Centul Local Motru, este acuzată de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înşelăciune, instigare la fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

Au obţinut bani ilegal

Potrivit anchetatorilor, tatăl Deliei Mercioiu, respectiv Mihail Petrescu, a obţinut, fără drept, de la APIA, sprijin în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 de lei (din care suma de 59.721 de lei fonduri europene şi suma de 9.446 de lei plătită din bugetul naţional). Pentru recuperarea prejudiciului, în cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii de indisponibilizare a unor sume de bani din conturile inculpaților Delia Petrescu (fostă Mercioiu) și Mihail Petrescu și s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatei Arjocu și asupra unui bun mobil aparținând lui Mihail Petrescu. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Târgu Jiu. De asemenea, Otilia Arjocu a fost trimisă în judecată într-un alt dosar aflat pe rolul Judecătoriei Motru şi care are legătură tot cu fraudarea bugetului de subvenţii agricole al Uniunii Europene. Potrivit DNA, prejudiciul cauzat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură se ridică la valoarea de 73.436,43 lei, reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Gheorghe Ogrădeanu, din comuna gorjeană Padeş, în campaniile 2010-2011. De precizat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Gorj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS