21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea elevului care şi-a expus picturile la Ateneul Român

Povestea elevului care şi-a expus picturile la Ateneul Român

Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova are sub cupola sa sute de artişti. În atelierele unităţii de învăţământ, aceştia fac adevărate minuni: dau viaţă lemnului, pictează dumnezeieşte sau cântă. Printre ei se află şi Alin Velişcu, un tânăr dedicat picturii, care şi-a expus operele pentru prima dată la Ateneul Român, anul trecut, reprezentând Craiova în competiţia pentru titlul de capitală europeană. A fost prima expoziţie personală pentru publicul larg, pe care o vede ca pe un premiu.

Pentru Alin Velişcu (foto), pasiunea pentru pictură a început încă de la grădiniţă. La doar câţiva ani a demonstrat că pe hârtie poate să dea contur unor personaje din desenele animate sau unor peisaje. Când a împlinit vârsta pentru a merge la şcoală şi-a dorit să se înscrie la o unitate de învăţământ care să-i dezvolte competenţele. Nu a fost însă posibil atunci. „La Liceul de Artă «Marin Sorescu» din Craiova nu se puteau face înscrieri decât din clasa a V-a, şi atunci părinţii au ales să mă îndrume spre o şcoală normală“, spune Alin. Conştiincios, a început să facă performanţă la disciplinele de studiu. În clasa a IV-a a obţinut premiul II la Olimpiada de Matematică. „Premiul de atunci mi-a demonstrat că am înclinaţie spre ştiinţele exacte, dar nimic nu se compara cu bucuria de a picta“, spune adolescentul. În prima clasă de gimnaziu a ajuns la Liceul „Marin Sorescu“ din Craiova. „Atunci a început adevărata nebunie. Până în clasa a VIII-a am desenat orice. Pictura mi-a adus bucurie. Este ceea ce m-a definit pe mine. Pot să zic că este domeniul în care am excelat. Eram mândru de mine că am privilegiul să expun. Şi acum asta vreau să fac. Cred că voi reuşi să trăiesc din pictură“, spune Alin Velişcu. Desenele lui Alin au fost admirate de mai mulţi artişti, care l-au ajutat să-şi şlefuiască talentul. „Au fost destui oameni care m-au luat sub aripa lor şi m-au iniţiat în tainele picturii. Au fost artişti care m-au încurajat, care m-au şlefuit. Silviu Bârsanu, Preda Florin, Mihai Velişcu sunt doar câţiva dintre cei care m-au ajutat să învăţ mai multe“, spune tânărul. A reuşit să se facă remarcat la concursurile naţionale de pictură. Şi-ar fi dorit însă să aibă mai multe expoziţii personale, dar nu a reuşit din cauza costurilor. „Nu am avut posibilitatea să ies la mai multe evenimente. O expoziţie personală pe care o privesc ca pe o premiere este cea organizată la Ateneul Român. Un astfel de eveniment este foarte costisitor. În primul rând, materialele sunt foarte scumpe. Îmi place foarte mult să lucrez pe pânză şi pe hârtie“, spune Alin.

Pasiune şi pentru sculptură

Când are timp liber, Alin se ocupă şi de sculptură. „Am descoperit pasiunea pentru sculptură la şcoală pentru că specializarea mea este design, care îmbină mai multe elemente de artă. Îmi place mult modelajul, pe care îl pot folosi ca pe o oportunitate din care să-mi câştig mai mult existenţa. Se plăteşte foarte bine, dar numai ceea ce înseamnă obiecte de lux. Ceea ce mi se pare foarte dificil este însă sculptura de tip renascentist. E greu de făcut de către un om obişnuit. Cred că mi-ar mai trebui încă o viaţă să reuşesc să o înţeleg şi să o realizez“, spune elevul. „Am ales să optez pentru Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, secţia design, unde sunt de părere că pot să preiau elemente din toate ramurile artei, să edific şi să le dau utilitate“, mărturiseşte Alin. Înainte de a deveni student, Alin Velişcu mai are un ţel, să participe la Olimpiada Naţională de Arte Plastice, care se va derula în 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS