Masă de operaţie nouă la Clinica I Chirurgie

Masa de operaţie donată de Fundaţia Gazeta de Sud a fost montată în blocul operator al Clinicii I Chirurgie a SJU Craiova


Fundaţia Gazeta de Sud continuă seria donaţiilor de aparatură medicală. După cele patru infuzomate oferite Clinicii de Hematologie a Spitalului Municipal „Filantropia“ şi cele două infuzomate donate Clinicii Pediatrie II a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), a urmat o masă de operaţie de ultimă generaţie oferită Clinicii I Chirurgie a SJU Craiova, în valoare de aproape 26.000 de euro.

Din fondurile strânse în cadrul campaniei „Olteni pentru Olteni“, demarată de Fundaţia Gazeta de Sud în octombrie 2013, s-a reuşit achiziţionarea, în luna decembrie, şi a unei mese de operaţie ultramodernă, care a intrat în dotarea Clinicii I Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Donaţia Fundaţiei Gazeta de Sud vine în sprijinul medicilor care lucrează în Clinica I, dar şi a pacienţilor care se vor interna aici, şi se alătură celor şase infuzomate, în valoare de 1.000 de euro fiecare, care au fost deja oferite Secţiei de Hematologie de la Spitalul „Filantropia“ şi Secţiei de Oncohematologie de la SJU.

Masa de chirurgie, care a costat 112.736,82 lei (25.400 de euro) şi a fost plătită dintr-o sponsorizare oferită integral de firma Top Gel, a fost montată în blocul operator al Clinicii I şi are darul de a „aduce liniştea în clinică ani buni de acum înainte“, după cum s-a exprimat prof. univ. dr. Ion Georgescu, şeful Clinicii I Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Reputatul chirurg a apreciat faptul că masa este destinată oricărui fel de chirurgie şi că poate susţine o greutate mare, fiind astfel de un real folos atât medicului, cât şi pacientului.

„Eram obligați să punem scaune pe sub masă ca să facă faţă greutăţii“

Donaţia Fundaţiei Gazeta de Sud, cumulată cu noul laparoscop în valoare de 120.000 de euro, primit de Clinica I în urma achiziţiilor de aparatură medicală făcute de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj din fonduri proprii, face ca la SJU să existe, practic, încă o sală de operaţie cu toate dotările necesare, de aici şi liniştea de care vorbea prof. Georgescu. „Am primit prin donație o masă de operație foarte bună, care dispune de toate manevrele pentru a putea opera în cele mai bune condiţii. Am ţinut în mod special ca masa să aibă anumite caracteristici, adică să susțină și greutăți mari, pentru că ne confruntăm şi cu bolnavi obezi, iar până acum eram obligați să punem scaune pe sub masă ca să facă faţă. Are comenzi electrice, poți să pui bolnavul în orice poziție, e abordabilă oricărui tip de chirurgie – pentru ortopedie, chirurgie toracică, urologie, chiar și pentru orice organ. Ne va fi de mare folos, iar o astfel de masă te ţine ani buni. Cea veche, de vreo 15 ani, era fixă, nu se putea coborî sau urca, așa că o foloseam doar pentru anumite tipuri de operații. Uneori stăteai și incomod, dar nu aveai ce face“, a precizat prof. dr. Ion Georgescu.

Acesta a mai menţionat că la Clinica I Chirurgie se fac, în medie, zece operații pe zi şi că uneori, pentru a se putea face 12 operații într-o zi, personalul este nevoit să stea și până după ora 19.00, din lipsă de săli. „Acum avem un bloc operator renovat, instrumentar nou, masă nouă, un nou laparoscop, așa că putem să ne extindem și să stăm liniștiți pentru câţiva ani buni“, a explicat prof. dr. Ion Georgescu.


„Avem două săli unde putem să intervenim laparoscopic 24 de ore din 24“

Şeful Clinicii I Chirurgie a SJU Craiova susţine că ponderea intervenţiilor chirurgicale făcute cu laparoscopul depăşeşte în prezent procentul de 40% (restul sunt operaţii clasice), însă ea este în creştere de la an la an. „Asta a fost, de altfel, şi ideea programului de laparoscopie iniţiat de Ministerul Sănătăţii, la propunerea mea. Pentru că, folosind laparoscopia, bolnavul și spitalul au de câştigat. Noi, din punct de vedere al laparoscopiei, ne-am extins şi am intrat foarte mult şi în sfera ginecologiei, pentru că în rest facem cam toate tipurile de intervenţii: colecistectomii, hernii hiatale, chirurgia de colică benignă, chirugia suprarenalei, chirurgia splenică, tot ce ţine de abdomenul acut – ulcer perforat, ocluzii intestinale, apendicite, hemoragii etc. Din 2014 vor veni și rezidenți noi și trebuie să-i învățăm, pentru că și pe noi ne-au învățat alții. Dragostea de chirurgie se instalează lent, aşa că rezidenţii nu trebuie speriați“, a mai spus prof. dr. Ion Georgescu.

„Nu rămâne decât să mulțumim Fundaţiei Gazeta de Sud şi Consiliului Județean că avem un bloc operator care nu ne mai creează stres. Pentru că, în afară de stresul bolnavului, exista și stresul sălii, al aparaturii, al sterilizării. Acum avem două săli unde putem să intervenim 24 de ore din 24 şi să abordăm chirurgia laparoscopică. Putem face două operații în același timp şi nu va mai fi nevoie să așteptăm după sterilizare“, a conchis prof. dr. Ion Georgescu.

Campania „Olteni pentru Olteni“ continuă

Campania de strângere de fonduri „Olteni pentru Olteni“, demarată de Fundaţia Gazeta de Sud în octombrie 2013, va continua până când Clinica de Hematologie a Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova va fi dotată cu un Flowcitometru (un instrument ultracompact pentru aplicaţii diverse în analiza celulelor şi a particulelor). Pentru toţi cei care doresc să se implice în această campanie şi să facă donaţii, Fundaţia Gazeta de Sud a deschis următoarele conturi în RON şi EURO la Banca Unicredit Ţiriac, Sucursala Craiova: CONT RON: RO74 BACX 0000 0030 2887 2000; CONT EUR: RO47 BACX 0000 0030 2887 2001.Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 6 ianuarie 2014

Actualitate

» Cod Galben de ceaţă în judeţul Mehedinţi
» Adrian Năstase, în carantină 21 de zile la Penitenciarul Rahova
» Cod Portocaliu de valuri uriaşe în opt departamente din Franţa
» Letonia va avea pentru prima dată o femeie premier
» Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica mâine, de Sfântul Ion
» Adrian Năstase: “Nu eram pregătit pentru această sentinţă!”
» Şef nou la Parchetul Judeţean
» O săptămână de vis pe pârtia de la Rânca
» Adrian Năstase va fi dus la Penitenciarul Rahova
» Condiţiile de obţinere a permiselor pentru armele neletale vor fi înăsprite
» Ministrul Justiţiei: Avem promovată o ordonanţă de urgenţă privind noile Coduri
» Apariţii editoriale
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Adrian Năstase a plecat de la locuinţa sa din strada Zambaccian pentru a se preda autorităţilor
» Procurorul Gheorghe Muscalu, ales vicepreşedinte al CSM
» Condiţii de coşmar la Secţia Interne a Spitalului Judeţean Satu Mare
» CE: Nu există semnale că un număr mare de români şi bulgari s-au deplasat în alte state membre
» SUA: Incendiu într-un zgârie-nori din New York, soldat cu un mort şi şapte răniţi
» Elevi jandarmi în stagiu de practică la IJJ Dolj
» Afganistan: O fată de opt ani a încercat să comită un atentat sinucigaş
» Adrian Bordea a fost ales în funcţia de preşedinte al CSM

Local

» Anchetă la IPJ Olt după evadarea infractorului din Drăgăneşti Olt de sub escortă
» Bilanţul real al administraţiei Olguţa Vasilescu
» A rămas pe drumuri după ce casa i-a fost mistuită de flăcări
» Două accidente de circulaţie cu 12 răniţi
» Masă de operaţie nouă la Clinica I Chirurgie
» Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian

Dolj

» Dolj: Fetiţă de doi ani lăsată nesupravegheată, la spital după ce a băut vişinată
» Incendiu sub pasajul suprateran
» Dolj: Mii de persoane au asistat la Calafat la aruncarea crucii în Dunăre, de Bobotează

Gorj

» Cămătar condamnat la patru ani de închisoare
» Gorj: Poliţia Locală a dus apă sfinţită bolnavilor şi bătrânilor imobilizaţi
» Gorj: Instructorii auto nu scapă de arestul preventiv

Sport

» Fotbal – Al Ahli penalizată cu un meci pierdut la „masa verde”
» Fotbal – Avionul cu care Nicolo Napoli trebuia să ajungă la Craiova a fost redirecţionat spre Aeroportul Otopeni din cauza ceţii
» SCM, învinsă de HCM Baia Mare
» Se împlinesc 40 de ani de la primul trofeu al Universităţii
» Funeraliile lui Eusebio: Un ultim tur de onoare pe stadionul Da Luz, în aplauzele a mii de suporteri
» Michael Schumacher, în stare stabilă, dar critică, au anunţat oficial reprezentanţii spitalului unde pilotul este internat
» Fotbal – FC Olt Slatina s-a reunit pe “Metalurgistul”
» Box – Un pugilist japonez a murit după un KO suferit primul său meci la profesionişti
» Fotbal – Exclusiv: CS Universitatea Craiova se reuneşte pe 13 ianuarie
» Fotbal – Perioada de transferuri în Liga I, programată între 27 ianuarie şi 24 februarie

Bani & Afaceri

» Ce ne aşteaptă în 2014 din punct de vedere fiscal
» Cum a evoluat piaţa muncii în mediul privat
» Moneda euro a atins maximul ultimelor şase luni

Sanatate

» Olt: Trei şefi de secţie de la Spitalul Judeţean Slatina au fost schimbaţi din funcţie

Educatie

» Proiectul “Grow” revine în liceele din Craiova

Magazin

» Horoscop

Top