24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBilanţul real al administraţiei Olguţa Vasilescu

Bilanţul real al administraţiei Olguţa Vasilescu

\n

La început de an, GdS propune cititorilor săi un scurt bilanţ al Administraţiei Olguţa Vasilescu în 2013. Pentru a uşura lectura, materialul retrospectiv este structurat în două secţiuni. O secţiune cuprinde în rezumat scandalurile importante în care a fost implicată administraţia craioveană anul trecut, enumerate în ordine aleatorie. Cealaltă secţiune tratează pe scurt modul în care primarul Olguţa Vasilescu şi-a onorat câteva dintre cele mai importante promisiuni electorale din 2012: 20.000 de noi locuri de muncă, 4.000 de locuinţe pentru tineri, lucrări edilitare etc. Aşteptăm opiniile şi sugestiile cititorilor pe site-ul ziarului (www.gds.ro) sau la adresa de e-mail [email protected]. Redactorii GdS au inventariat 23 de scandaluri provocate de administraţia Olguţa Vasilescu. Cititorii sunt invitaţi să voteze cea mai mare nerealizare şi cea mai mare realizare a actualei administraţii locale, rezultatul şi comentariile relevante urmând să fie publicate în ziar.

SECŢIUNEA I

1 – Scandalul „SRI“ – Olguţa a anunţat pe Facebook că de sub geamul primăriei a fost ridicată o maşină „tixită“ cu tehnică de ascultare aparţinând SRI; maşina s-a dovedit că aparţinea primarului din Castranova, Dumitru Măceşanu, venit cu treburi pe la prefectură. Olguţa Vasilescu a pretins de mai multe ori că este vânată de serviciile secrete şi paparazzi ascunşi în boscheţi.

2 – Scandalul „Statuile“ – două statui nud, realizate de artistul Peter Jacobi, amplasate în centrul oraşului, au fost îmbrăcate în cearşafuri; ştirea a fost preluată de toată presa, iar Craiova s-a făcut de râs.

3 – Scandalul „Ştefănescu“ – Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu s-au certat pe organizarea funeraliilor regretatului Costică Ştefănescu, legenda Craiovei Maxima; incidentul a fost relatat de presa din întreaga ţară.

4 – Scandalul „Ţuculina“ – cinci pui de leu născuţi în captivitate la Zoo Craiova au murit din cauza incompetenţei angajaţilor; au plătit subordonaţii, în timp ce directorul RAADPFL Craiova, Florin Lungu, a rămas în funcţie.

5 – Scandalul „Adăpostul“ – licitaţia pentru construirea adăpostului canin de la Pod Breasta şi construcţia în sine sunt şi astăzi subiecte controversate; au fost promise 5.000 de locuri de cazare pentru câini şi au fost construite doar 500.

6 – Scandalul „Bubico“ – tratamentul aplicat câinilor maidanezi a adus pe picior de război primăria cu ONG-urile pentru protecţia animalelor; „Craiova, meriţi mai mult!“ au scris protestatarii pe pancarte, aluzie la sloganul electoral al Olguţei Vasilescu.

7 – Scandalul „Licitaţia“ – licitaţii organizate de primărie au fost anulate pe bandă rulantă din cauza documentaţiilor prost întocmite; licitaţiile importante reuşite de primărie în 2013 pot fi numărate pe degete.

8 – Scandalul „Autobuzul“ – achiziţia în leasing a 50 de autobuze noi (11,7 milioane euro fără TVA) a fost anulată, singura ofertă fiind considerată inacceptabilă; anterior, o cerinţă controversată privind capacitatea rezervorului (300 l) a generat un imens scandal; achiziţia anunţată ca „istorică“ s-a dovedit un eşec istoric.

9 – Scandalul „Târg Caracal“ – SC Pieţe şi Târguri SRL, societatea primăriei, plăteşte 15.000 euro/lună chirie unei firme private pentru locaţia târgului de pe strada Caracal nr. 172B; lucrările de amenajare au fost derulate fără autorizaţii; directorul societăţii, Cătălin Resceanu (PNL), a fost înlocuit din funcţie, PSD a profitat şi şi-a numit un nou director.

10 – Scandalul „Balta Craioviţa“ – 1,2 milioane de euro au fost alocaţi peste noapte pentru achiziţia a 3 hectare din Balta Craioviţei, terenul aparţinând unei firme a lui Adrian Mititelu.

11 – Scandalul „FCU Craiova“ – după ce s-a certat cu Adrian Mititelu, Olguţa Vasilescu a retras banii pentru achiziţia hectarelor de la Balta Craioviţa şi a sprijinit înfiinţarea unei noi echipe de fotbal, CS Universitatea Craiova; FCU Craiova a fost scoasă de pe „Ion Oblemenco“; ulterior, FCU a obţinut o hotărâre judecătorească pentru reintegrarea pe stadion; primăria a refuzat, fanii au protestat, Olguţa le-a replicat ironic: „Asta-i viaţa! Unii cu înjurăturile, alţii cu stadionul“; FCU Craiova a reuşit să revină pe stadion cu ajutorul executorului judecătoresc; războiul judiciar între Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu pentru „Ion Oblemenco“ se află în derulare, pe rol fiind peste 20 de procese.

12 – Scandalul „Autorizaţia“ – lucrările pentru reabilitarea unor străzi şi imobile au fost demarate fără autorizaţii; după sesizarea GdS, primarul şi-a aplicat o autoamendă, spre amuzamentul general.

13 – Scandalul „Parc Romanescu“ – molozul din construcţii a fost depozitat de RAADPFL în Parcul „Nicolae Romanescu“, monument istoric; mizeria a fost îndepărtată după protestul redactorilor GdS; sesizată, Garda de Mediu s-a făcut că plouă, iar directorul Florin Lungu nu a primit nici o sancţiune.

14 – Scandalul „Plagiatul“ – directorii a cinci instituţii de cultură din Craiova au fost acuzaţi de plagiat, un concurs pe post a ajuns la DNA.

15 – Scandalul „Traian Demetrescu“ – concursul pentru ocuparea postului de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ ocupă un loc aparte în peisajul caragialian al administraţiei Olguţa Vasilescu; organizatorii au anulat de două ori concursul, ultima dată din cauză că unul dintre candidaţi a depus două proiecte de management, ambele acceptate iniţial pentru evaluare; unul dintre proiectele depuse de împricinat era plagiat după proiectul lui Antoniu Zamfir – evaluator, el însuşi acuzat de plagiat

16 – Scandalul „Buletinul“ – serviciul care emite buletinele în Craiova a trecut în subordinea primarului fără avizul forului tutelar de la Bucureşti; primarul şi-a numit propriul om la conducere; fostul director a intentat proces, scandalul nu este încă încheiat.

17 – Scandalul „Chioşcarii“ – zeci de chioşcuri din oraş au fost demolate de primărie; scandalul a ajuns la prefectul Elena Costea, demisă la cererea Olguţei Vasilescu; ruinele chioşcurilor se văd şi astăzi în staţiile de autobuz ale RAT Craiova.

18 – Scandalul „Adrian Păunescu“ – primăria a schimbat numele unei străzi fără să ceară opinia locuitorilor de acolo; oamenii au protestat în zadar, nimeni nu a ţinut cont de supărarea lor.

19 – Scandalul „544“ – nemulţumită că relatează despre scandalurile administraţiei Olguţa Vasilescu, primăria nu mai comunică decât în scris cu Gazeta de Sud, prelungind până la limita prevăzută de lege oferirea informaţiilor pe care este obligată să le furnizeze cetăţenilor Craiovei.

20 – Scandalul „Beculeţul“ – pentru că nu a organizat la timp licitaţia pentru delegarea iluminatului public în municipiu, primăria a intrat în conflict cu firma Luxten Lighting, care a refuzat să realizeze iluminatul ornamental pentru sărbătorile de iarnă; municipalitatea a fost nevoită să realizeze iluminatul în pripă, spre dezamăgirea craiovenilor.

21 – Scandalul „Filmuleţul“ – filmuleţul de prezentare a oraşului pentru concursul privind desemnarea Craiovei capitală culturală europeană în 2021 a costat 25.000 de euro; cu toate acestea, din clip lipseşte brandul cultural nr. 1 al oraşului – Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, celebru pentru Festivalul Internaţional „Shakespeare“; doar clădirea instituţiei apare fugitiv în film, nu şi activităţile culturale care au loc pe scena TNC; actorii s-au declarat indignaţi, opinia publică s-a inflamat; ramificaţiile scandalului sunt mai ample, deoarece cheltuielile Asociaţiei „Craiova capitală culturală europeană 2021“ (contracte, deplasări în străinătate) nu sunt publice în acest moment.

22 – Scandalul „Impozitul“ – de la 1 ianuarie 2014, impozitele în Craiova au crescut în termeni reali cu 10%; CL Craiova a votat hotărârea cu pricina în contextul în care Olguţa Vasilescu susţinea că oraşul Craiova este singurul din România în care nu au crescut taxele şi impozitele.

23 – Scandalul „Panoul“ – în ultimele două luni din an, în Craiova au apărut panouri publicitare semnate de persoana fizică Lia Olguţa Vasilescu în care aceasta îşi asumă realizări ale administraţiei Antonie Solomon, ca: reabilitarea centrului istoric, reabilitarea liniei de tramvai, a reţelelor de apă şi canalizare, asfaltarea unor străzi pe fonduri europene. Primăria Craiova, asociată cu firmele de publicitate din oraş, refuză să facă public contractul de publicitate încheiat de persoana fizică Olguţa Vasilescu pentru aceste panouri controversate.

SECŢIUNEA A II-A

Promisiunile neonorate ale Olguţei

Cu o medie de 26.000 de şomeri, judeţul Dolj s-a aflat în ultimii ani în topul naţional al şomajului. Craiova, un oraş industrial cu mari întreprinderi pe vremuri, a ajuns în prezent un pol al sărăciei. Pe lângă lipsa locurilor de muncă, tinerii se confruntă şi cu lipsa locuinţelor. În 2012, evidenţele primăriei înregistrau peste 2.000 de dosare prin care tinerii cu vârste sub 35 de ani solicitau locuinţe cu chirie, construite prin ANL. În acest context, a venit campania electorală şi alegerile din 10 iunie 2012. Candidatul Lia Olguţa Vasilescu a promis crearea a 20.000 de noi locuri de muncă şi construirea a 4.000 de locuinţe pentru tineri, fiind ales primar al Craiovei. Cât de realiste au fost însă aceste promisiuni? După câştigarea alegerilor, administraţia locală ar fi trebuit să deruleze o campanie agresivă pentru atragerea investitorilor şi crearea de locuri de muncă. Pârghiile unei administraţii locale sunt simple: reduceri de taxe şi impozite şi facilităţi pentru investitori. Cu toate acestea, impozitele aplicate firmelor în Craiova se află la limitele maxime permise de lege: 1,5% din valoarea de inventar a clădirii, majorată cu 15%. Pe de altă parte, primăria nu a realizat un program de facilităţi pentru investitori. În ultima perioadă, în oraş au apărut panouri publicitare prin care Lia Olguţa Vasilescu susţine că au fost create 5.000 de locuri de muncă. Evident, administraţia Olguţa Vasilescu a evitat să răspundă sincer întrebărilor GdS referitoare la controversatele panouri publicitare.
Construirea locuinţelor pentru tineri este o altă poveste a Administraţiei Olguţa Vasilescu. Iniţial, primăria a anunţat că va construi un minicartier pe terenul ocupat de Târgul 1 Mai (4,2 hectare), care aparţine municipalităţii. În consecinţă, târgul a fost mutat pe str. Caracal nr. 172B, unde plăteşte o chirie de 15.000 euro/lună către Texind SA – o firmă controlată de fostul lider PSD, Andi Gaiu. Lucrările de amenajare au demarat fără autorizaţii, iar condiţiile oferite comercianţilor sunt execrabile, subiectul fiind abordat pe larg în paginile GdS. În urma scandalului, PNL şi PSD au înţeles să-şi plătească poliţe politice, directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Cătălin Resceanu (PNL) fiind înlocuit cu Claudiu Neagoe (PSD). Condiţiile din târg au rămas însă la fel. În timp ce chiria se scurge în conturile Texind SA, fostul târg 1 Mai, care aparţine primăriei, este gol.
Altă locaţie anunţată pentru construirea locuinţelor destinate tinerilor este pe str. Caracal nr. 132 – care aparţine MApN. Shandong Ninjiang Construction Group Ltd. – o companie din China, şi-a anunţat intenţia de a construi aici 1.000 de locuinţe pentru tineri. La scurt timp, discuţiile au fost sistate, pe motiv că Legea parteneriatului public-privat nu a fost adoptată. Misterioşii chinezi au venit în Bănie prin Casa Româno-Chineză (CRC), organizaţie patronată de deputatul PSD de Dolj Nicu Vasilescu. Între timp, Nicu Vasilescu (zis „Geacă“ în dosarele de interceptare ale DNA) a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi ridicat de poliţişti chiar înainte să fugă în China. Până acum, nici una dintre cele 4.000 de locuinţe pentru tineri nu s-a materializat.
Tot în campania electorală din 2012, Olguţa Vasilescu promitea reabilitarea termică a tuturor blocurilor de locuinţe din Craiova. Fondurile UE limitate şi contribuţia financiară obligatorie a proprietarilor au descurajat însă mulţi craioveni. Din 3.000 de blocuri promise, pe listă au intrat doar 300. Proiectul însă se află abia la început, în stadiul de realizare şi aprobare a studiilor de fezabilitate. Olguţa Vasilescu dă vina pe presă pentru eşecul reabilitării termice.
Realizarea noului complex sportiv „Ion Oblemenco“ este o altă promisiune neonorată până la această dată. Complexul ar trebui să coste circa 120 de milioane de euro, însă se pare că nu există bani pentru realizarea lui.
Pe parcursul anului 2013, administraţia craioveană a eşuat şi în tentativa de achiziţie, în leasing, a 50 de autobuze noi pentru dotarea parcului auto învechit al RAT. De asemenea, nu au fost finalizate două licitaţii importante: cea pentru creditul destinat realizării de locuinţe pentru tineri (32,3 milioane de lei) şi cea pentru realizarea unei parcări subterane în zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
În ritmul prefaţat de 2013, bilanţul mandatului Olguţa Vasilescu se poate dovedi dezamăgitor, probabil chiar mai slab decât cel al administraţiei Vasile Bulucea (2000 – 2004).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS