5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinistrul culturii a demisionat după dezvăluirile GdS

Ministrul culturii a demisionat după dezvăluirile GdS

Ministrul culturii, Daniel Barbu, şi-a prezentat ieri demisia. Aceasta a venit după ce şeful statului, Traian Băsescu, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi mai multe organizaţii i-au cerut plecarea din fruntea Ministerului Culturii. Conform Mediafax, prim-ministrul Victor Ponta a primit demisia lui Barbu şi o va înainta, împreună cu propunerea pentru funcţia de ministru al culturii, preşedintelui Traian Băsescu.
În urma scandalului provocat de declaraţiile lui Daniel Barbu, făcute publice de Gazeta de Sud, în care acesta compara bugetul alocat Ministerului Culturii cu cel al Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA, ministrul culturii şi-a prezentat, ieri, demisia prim-ministrului Victor Ponta. Conform Mediafax, Ponta a confirmat demisia lui Daniel Barbu, dar a precizat că o va trimite preşedinţiei doar împreună cu propunerea de numire a unui nou ministru şi numai după ce va discuta cu conducerea PNL şi preşedintele Traian Băsescu. Totuşi, a spus Ponta, „nu pot lăsa ministerul fără conducere în această perioadă. Se apropie Sărbătorile, sunt plăţi de făcut, inclusiv pentru salarii, iar singurul care poate semna este chiar ministrul, nu un secretar de stat“.

UNOPA: „Sperăm să ajute persoanele seropozitive“

Demisia sa a fost aşteptată atât de societatea civilă în general, care a condamnat atitudinea sa discriminatorie, cât şi de cei afectaţi direct de efectele declaraţiilor sale. „A fost un gest, aş zice, normal, într-o ţară civilizată. La noi, în ţara asta, m-aş bucura să nu fie folosit scandalul pe tema HIV/SIDA pentru a se rezolva aceste situaţii, problemele politice. În principiu, este un gest normal, dumnealui şi-a cerut şi scuze, şi-a dat şi demisia, ca urmare a solicitării preşedintelui de partid. Nu e condamnabil lucrul ăsta, pentru că în România nu avem această cultură a demisiei. […] Dacă partidul nu considera că e necesară o demisie, ar fi lăsat lucrurile în continuare aşa. Se pare că în ţara asta şi demisia se dă la cererea partidului“, consideră Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate (UNOPA) de HIV/SIDA.
Acesta a precizat că încă aşteaptă un punct de vedere din partea guvernului în ceea ce priveşte programul anti-HIV. „Noi sperăm ca toată discuţia asta să ajute persoanele seropozitive şi să avem şi o poziţie a guvernului. Până în momentul ăsta, a fost una a prim-ministrului, legată de domnul Barbu. Ne-ar fi interesat o poziţie legată de programul şi de situaţia din zona de HIV/SIDA“, a încheiat Iulian Petre.

Barbu, audiat pe 16 decembrie de CNCD

În perioada următoare, Barbu va fi audiat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Conform directorului UNOPA, care va fi şi el prezent la audiere, aceasta va avea loc pe 16 decembrie, la ora 10.00. Daniel Barbu va răspunde pentru declaraţiile sale în faţa Colegiului Director al CNCD, forul decizional în constatarea existenţei faptelor de discriminare şi în sancţionarea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS