10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul Marlorex loveşte în consumatori

Scandalul Marlorex loveşte în consumatori

http://www.youtube.com/watch?v=DrKKynVCvNEhttp://www.youtube.com/watch?v=7PNDiXS3f3g

\n

Comercianţii din Piaţa Centrală din Craiova, care se aprovizionează din Complexul Marlorex, au început încet-încet să mărească preţurile mărfurilor, pe motiv că se aprovizionează mai scump. Angrosiştii din Marlorex, în faţa camerei, nu recunosc că au scumpit, dar spun că nu mai vine lumea să cumpere de la ei, de teama Direcţiei Antifraudă.

Unii comercianţii din Piaţa Centrală, care se aprovizionează cu fructe din Complexul Marlorex, au scumpit uşor marfa. „Au crescut preţurile cu 50 de bani, un leu la clementine, la portocale. Nu prea se mai găsesc şi o să se scumpească şi mai mult peste o săptămână. Aşa e de Sărbători! La toate cresc preţurile…. Le scumpesc cei din Marlorex, că le iau şi ei cu alt preţ, probabil. Ne aprovizionăm cu portocale la doi lei (pe kilogram – n.r.), clementine la trei lei. Nu cred că din cauza controalelor ANAF le majorează, că ei vând angro, vând cantităţi mari, nu ca noi 10 – 15 kilograme“, a spus Gabi Alin, comerciant în Piaţa Centrală din Craiova. Altă comerciantă care ia marfă din Marlorex a recunoscut, în cele din urmă, că a vândut puţin mai scump marfa. „Automat, din moment ce ei cresc preţurile, şi noi trebuie să le majorăm. Avem cu patru lei şi clementinele şi portocalele. Am pus 50 de bani la preţ, un adao.s ceva, pentru că degeaba nu putem să muncim“, a spus Anicuţa Pitic, care afişa preţuri de 3,99 lei. Femeia a spus că merge să se aprovizioneze în continuare din Marlorex şi că ia totul cu acte. Alţi comercianţi au declarat că nu au majorat preţurile fructelor, dar o vor face în apropierea Sărbătorilor. Cei care aveau portocale la 2,5 lei pe kilogramul şi clementine la trei lei au refuzat să spună de unde se aprovizionau şi cum de aveau preţurile mai mici decât restul. Un cumpărător a spus că a găsit fructe chiar mai ieftine decât săptămâna trecută. „Am găsit lămâi cu trei lei şi portocale cu 2,5 lei. Sunt cu 50 de bani mai ieftine decât săptămâna trecută“, a spus Florin Sanda, fost profesor de chimie şi fizică.
Ieri, în Piaţa Centrală, cele mai ieftine fructe erau merele, care porneau de la 1,5 lei pe kilogram şi până la trei lei (cele turceşti). Portocalele aveau preţuri între 2,5 lei şi patru lei pe kilogram, clementinele porneau de la 3,5 lei şi până la patru lei pe kilogram, strugurii se vindeau cu şase lei pe kilogram, iar lămâile, tot cu şase lei. Dintre legume, cele mai scumpe erau roşiile cherry – 13 lei pe kilogram, iar roşiile obişnuite se vindeau cu şase lei kilogramul.

Afară e „păzit“ gardul, iar în spate… leopardul

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Târgu Jiu s-au aflat şi ieri în control în Complexul Marlorex din Craiova. După ce zilele trecute angajaţii ANAF le confiscaseră comercianţilor marfa care era fără acte, iar luni angrosiştii au răsturnat tirul cu marfă alterată în curtea complexului, ieri s-au verificat intrările şi ieşirile din Marlorex. Fiecare maşină care intră este monitorizată de inspectorii antifraudă, care înregistrează de la ce firme sunt cumpărătorii. La ieşire, se verificau documentele, dar şi încărcătura dubelor şi, altor mijloace de transport care transportau fructe şi legume din acel complex. Comercianţii nu au mai dorit să vorbească în faţa camerei, motivând că „ne-aţi făcut evazionişti!“, aşa cum a spus una dintre comerciante.
În ciuda faptului că angrosiştii susţineau că nu au crescut preţurile, şoferii maşinilor cu marfă care părăseau complexul au spus că s-au scumpit fructele cu 20 de bani pe kilogram. „Noi facem distribuţie şi s-a pus un pic mai mult la marfă, ca să scoată motorina. E preţul puţin mai mare. Fructele le luăm cu 2.000 mai mult (20 de bani) din Marlorex, ca să-şi scoată motorina“, a spus Romanescu, un comerciant care se aprovizionase ieri din Marlorex.

Pustiu în Marlorex. De ce nu mai vin cumpărătorii ca înainte?

Angrosiştii spun că, de când au început controalele celor de la Direcţia Antifraudă, s-a diminuat numărul cumpărătorilor care se aprovizionează în sistem angro, din acel complex. Dacă înainte de începerea controalelor celor de la Antifraudă prin curte mişunau maşinile, dubele şi alte mijloace de transport, ieri foarte puţini se aprovizionau din Marlorex, iar curtea era aproape goală, în ciuda faptului că ne aflăm aproape la mijlocul lunii decembrie – luna cadourilor şi a cumpărăturilor. Întrebaţi de ce cred ei că nu mai vin oamenii să cumpere din Marlorex ca în alte luni, câţiva comercianţi au spus: „Nu mai vin, că se sperie de organele de control. Dau o notă de nesiguranţă… E problema lor de ce nu vin. Noi îi aşteptăm!“. „De joi e aşa gol, de când au început controalele. Noi nu am scumpit. Marfa se depreciază. Să ştiţi că am aruncat multă marfă“, a spus un alt comerciant.

Un preţ pe bileţel, alt preţ pe factură?

În timp ce inspectorii antifraudă stau la porţile complexului, în interior marfa se vinde la fel ca înainte, chiar sub nasul autorităţilor. Sub protecţia anonimatului, o persoană care s-a aprovizionat ieri-dimineaţă din Marlorex a spus: „Un preţ este trecut pe factură şi altul pe bileţele. Pe bileţele este preţul real de 2,5 – 3 lei pe kilogram, iar pe factură se trece preţul de 1,1 lei. Aşa e de mult acolo. Se ştie peste tot, la toate autorităţile“. Asemenea practici au fost recunoscute zilele trecute de reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă, care au descins în complexul cu pricina. „Prezenţa inspectorilor antifraudă în complexul Marlorex a avut ca efect fiscalizarea mărfii şi au apărut preţuri mărite cu 145%. De la 54 de bani la ceapă la 1,37 lei, de la 69 de bani la cartofi, la 1,37 lei. La banane, de la 43,53 lei baxul, la 75 de lei baxul“, a declarat pentru GdS, Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Acuzaţii grave între comercianţii din Marlorex şi inspectorii DSV

Scandalul Marlorex ajunge şi la DSV. O firmă acuză inspectoarele că plecau cu duba plină de marfă, iar inspectoarele spun că au refuzat să semneze procesele-verbale de distrugere a unor cantităţi enorme de marfă alterată, pe care spaniolul dorea să o scadă din gestiune, pentru a nu plăti TVA la stat.

Controalele care se fac în Complexul Marlorex se lasă cu acuze reciproce atât din partea comercianţilor, la adresa autorităţilor, cât şi invers. În urmă cu două zile, angrosiştii care deţin un depozit în Marlorex au acuzat inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) că pleacă încărcaţi cu marfă pe care o solicită pentru analize, dar că nu se mai întorc la ei cu rezultatele de la buletinele de analize. „Când a venit la mine, o inspecţie de la DSV a cerut pentru analize la fructe şi legume, câte o ladă din fiecare produs pe care îl am eu aici şi eu am 40 de produse diferite. Şi eu le-am spus că, dacă vor să facă analize, le dau câte un produs, nu o ladă. Şi mi-au dat amendă 40.000 de lei (10.000 de euro). Momentan, am făcut contestaţie (…). Amendă mi-au dat pentru că nu am vrut să le dau… Dacă vrei să faci analizele la un porc, te duci cu o bucată la analize, nu duci tot porcul“, a acuzat Antonio Burgos, deţinătorul firmei Frutas Burgos SRL, care este unul dintre cei mai mari angrosişti care îşi desfăşoară activitatea în Marlorex. Soţia lui, Diana Burgos, a acuzat, la rândul ei: „Au venit în fiecare săptămână în control şi au plecat cu duba plină de aici. Deci, am dat atâtea dubiţe de marfă încărcată, fără să primim nici un rezultat, la nici o analiză. Am dat doctoriţei Popa şi doctoriţei Iordache de la DSV. Păi, ce, să le fac plângere când ele au plecat cu dubiţele pline de marfă. Sunt contestaţii făcute“.

DSV a refuzat să le „neutralizeze“ comercianţilor tone de marfă alterată

Din partea DVS, inspectoarele acuzate că au plecat cu dubiţele pline de marfă de la Frutas Burgos, pentru analize, au ripostat. Ele au negat acuzaţiile care li s-au adus, dar au declarat că nu au vrut să-i mai scadă firmei respective marfa alterată în cantităţi uriaşe, până nu făceau dovada că aveau contract cu o firmă care să neutralizeze produsele stricate. Inspectoarele au spus că au refuzat să le semneze procesele-verbale de distrugere a unor cantităţi imense de marfă, la câteva zile de la aprovizionarea efectuată de angrosist.
„Acuzele sunt nefondate, în primul rând, pentru că noi ne deplasăm cu Loganul, nu cu dubiţe, iar în al doilea rând, de la Frutas Burgos ultimele probe s-au recoltat în februarie 2013, pentru că ulterior, societatea nu ne-a mai permis accesul. Societatea era nemulţumită pentru că DSV nu îi face acte de distrugere, cu privire la marfa perisabilă şi de proastă calitate pe care o are în depozit“, a spus Mariana Iordache, consilier superior în cadrul DSV, Compartimentul de Siguranţă a Alimentelor. Inspectoarea a explicat că nu i s-a făcut documentaţia de distrugere a mărfii, deoarece „la trei zile după recepţia fructelor din Spania, nu este normal ca din 20 de tone de marfă, şapte tone să fie stricate. Este responsabilitatea administratorului. Marfa e transportată necorespunzător: la -10 grade Celsius, marfa nu se aduce sub prelată şi nu recepţionăm din start, din 20 de tone, şapte tone stricate“.
Mariana Iordache a mai replicat că DSV face procese-verbale de distrugere a mărfii, atunci când aceasta se strică în depozite, şi nu când s-a recepţionat deja stricată. În plus, ea acuză societatea că a refuzat să încheie un contract cu o firmă specializată în distrugerea mărfurilor stricate.
Antonio Burgos s-a scuzat, spunând că firma care se ocupă de neutralizarea produselor deteriorate cere 4.000 de lei pe tona de marfă stricată, sumă pe care spaniolul nu o poate suporta. „Eu nu pot să mă duc să plătesc 4.000 de lei la o tonă de fructe stricate. Cine dă banii ăştia? Problema este că nu ne scade din gestiune“, a acuzat comerciantul. Marfa sa poate fi scăzută din gestiune doar pe baza unui proces-verbal de la DSV, care să arate că a fost deteriorată (neconformă). În caz contrar, spaniolul plăteşte TVA la stat şi pe produsele stricate, chiar dacă le-a vândut sau zac în spatele depozitului.
Reprezentanţii DSV Dolj spun că nici nu trebuie să le dea răspuns firmelor de la care recoltează probe, decât în cazul în care apar infestări cu pesticide sau alte produse. Doar în astfel de cazuri se comunică rezultatele analizelor şi companiilor de la care s-au recoltat probe. În plus, se recoltează câte două kilograme din fiecare produs, susţin reprezentantele autorităţilor.

Inspectorii se tem că produsele declarate alterate ar putea ajunge pe tarabe

Luminiţa Popa, consilier superior în cadrul DSV, în Compartimentul de Siguranţă a Alimentelor a declarat că „acuzele aduse de societatea Frutas Burgos la adresa inspectorilor DSV că ar pleca cu dube pline de marfă este nefondată. Sunt proceduri specifice de recoltare a probelor. Maşina de servicu merge întotdeauna cu noi când se recoltează probele, se sigilează probele şi se duc la laboratoare. Controalele de probe se fac trimestrial“.
Reprezentanta DSV a mai spus că, atunci când încheie DSV-ul un proces-verbal care arată că marfa este neconformă, atunci marfa rămâne în unitatea respectivă, dar dacă produsele deteriorate sunt neutralizate de o firmă autorizată şi specializată pe această activitate, atunci marfa este distrusă şi nu mai există riscul ca produsele respective, care, deşi deteriorate, să fie totuşi vândute de comercianţi către diverşi consumatori.
„Ni s-a refuzat accesul în unitate în luna iunie a acestui an, când doream să recoltăm aceste probe. S-a aplicat o amendă de 40.000 de lei unităţii respective. Ni s-a refuzat accesul, deoarece societatea ne-a trimis o adresă să facem o neutralizare a produselor care erau neconforme. Li s-a transmis răspuns la acea adresă, cum că unitatea DSV nu este abilitată să facă aceste distrugeri, dar distrugerea se face de către o firmă care este autorizată, astfel încât produsele care sunt considerate de noi neconforme să fie distruse şi să nu ajungă pe uşa din dos către consumatori“, a mai declarat Luminiţa Popa, consilier superior în cadrul DSV. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS