15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChioşcuri după model obligatoriu în Craiova

Chioşcuri după model obligatoriu în Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=Gnsaqr9wn6o

\n

De la 1 iunie 2014, toate chioşcurile din Craiova trebuie să arate aproximativ la fel. Proprietarii care nu optează pentru unul dintre cele patru modele obligatorii stabilite de primărie nu mai primesc prelungiri la autorizaţii. Costurile noilor chioşcuri pornesc de la 300 euro/mp.
Primăria Craiova obligă deţinătorii de construcţii provizorii să-şi demoleze chioşcurile până la 1 iunie 2014. Potrivit proiectului care reglementează activitatea în domeniu, supus votului Consiliului Local (CL) Craiova în şedinţa de pe 19 decembrie, începând cu data menţionată, activităţile comerciale stradale se vor derula numai în chioşcuri şi tonete după modele prestabilite. Comercianţii pot alege între cele patru variante desenate de arhitecţi (foto). Este vorba despre două variante de chioşcuri modulate pe structuri metalice, tocărie PVC, decoraţiuni şi culori specifice şi două tipuri de chioşcuri izolate (pătrat, octogonal) – tonete fără fundaţii. Regulamentul supus aprobării CL Craiova se aplică „fără excepţie, atât pentru amplasamentele aparţinând domeniului public şi privat al municipiului, cât şi pentru proprietatea aparţinând persoanelor fizice şi juridice“ (art. 2). De asemenea, regulamentul se aplică celor care derulează activităţi sociale, sportive sau prestează servicii către populaţie şi „îşi desfăşoară activitatea în zonele publice din municipiu sau pe proprietăţile private, atunci când aceşti factori întreprind activităţi ce se adresează publicului“ (art. 4). Nu fac obiectul regulamentului construcţiile care deservesc o proprietate, în această categorie fiind incluse garajele, foişoarele, magaziile şi alte construcţii provizorii asimilate anexelor gospodăreşti (art. 3).

Ce prevede regulamentul

În accepţiunea regulamentului, tonetele sunt construcţii provizorii de mici dimensiuni, amplasate pe sol, fără sistem de fundare sau dală de beton armat, utilizate în scopul comercializării următoarelor categorii de produse: flori, cărţi, ziare şi reviste, produse mărunte de patiserie, dulciuri, băuturi răcoritoare, bilete şi abonamente pentru mijloacele de transport în comun. Modul de atribuire a amplasamentelor pentru tonete nu pare clar. Proiectul de regulament spune că acestea trebuie atribuite prin licitaţie publică (art 25 alin 3). Primarul Lia Olguţa Vasilescu spune altceva. „Tonetele nu se închiriază prin licitaţie publică, pentru că unele dintre ele sunt tonete pentru RAT, altele sunt pentru îngheţată, şi mai mult de trei luni pe an nu rămân pe domeniul public. Apoi, ne gândim că în zona centrală le putem muta când sunt evenimente importante. Ele nu trebuie să fie ancorate în paviment şi de aceea am stabilit că aceste tonete se vor închiria prin acord“, a afirmat primarul ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. În ceea ce priveşte activităţile ocazionale şi sezoniere, acestea se desfăşoară pe amplasamente stabilite prin dispoziţia primarului, în baza acordului de amplasare temporară (art. 22).
Iată alte câteva reglementări, pe scurt: cu excepţia tonetelor şi a teraselor de alimentaţie publică din faţa punctelor de lucru, în zona centrului istoric al municipiului chioşcurile stradale sunt interzise; mobilierul teraselor din zona istorică trebuie realizat din lemn, în stilul anului 1900; umbreluţele teraselor trebuie să fie obligatoriu albe sau bej, inscripţionate cu numele terasei sau al sponsorului care le-a oferit.
Foarte important este termenul dat de primărie pentru demolarea chioşcurilor actuale şi realizarea celor model: 1 iunie 2014. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat ieri că proprietarii ale căror autorizaţii expiră pe 31 decembrie vor primi o prelungire până la 1 iunie. „Dacă la data de 1 iunie chioşcurile nu arată precum cele model sunt automat date jos şi nu vor mai beneficia de nici un fel de prelungire“, a declarat primarul.

Chioşcarii din pieţe, în vizor

Proprietarii de chioşcuri cu autorizaţii pe termen lung, valabile până după 1 iunie 2014, vor primi o ofertă: realizarea unor chioşcuri noi, după model, în schimbul prelungirii autorizaţiei pe zece ani. „Dacă şi-au plătit la zi toate datoriile, pot primi o prelungire de până la zece ani, dar cu obligaţia ca în termen de şase luni chioşcurile să arate precum cele model“, a adăugat Olguţa Vasilescu. Situaţia comercianţilor din pieţele oraşului nu este însă foarte clară. „Este o situaţie specială la pieţe. Dar şi ei va trebui la un moment dat să refacă faţadele la fel“, a afirmat primarul. Consilierul municipal Emil Ştefârţă, arhitect de meserie, este cel care a realizat designul celor patru modele obligatorii de chioşc. „Nu am făcut o calculaţie, dar din experienţă cred că realizarea noilor chioşcuri înseamnă costuri de cel puţin 300 euro/mp. Sunt sigur că în câteva luni Craiova va arăta altfel, executivul a dat un răgaz destul de generos de şase luni. Cred că foarte multă lume va marşa pe această ofertă“, a precizat Emil Ştefârţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS