14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScrisul Românesc, ultimul număr pe 2013

Scrisul Românesc, ultimul număr pe 2013

Numărul 12 din acest an al revistei de cultură Scrisul Românesc – serie nouă a apărut chiar în prima zi a lunii decembrie. Sub cordonarea directorului, prof.univ.dr. Florea Firan, revista apare sub egida Fundaţia – Revista „Scrisul Românesc“, în parteneriat cu Gazeta de Sud şi tipărită în condiţii grafice deosebite la Tipografia de Sud. Editorialul acestui număr, semnat, ca de obicei, de Florea Firan, este dedicat lui Dumitru Radu Popa, prozator, eseist, critic literar şi publicist, în prezent stabilit la New York. Originar din Bucureşti, D.R. Popa a făcut studiile elementare şi medii la Liceul „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, iar facultatea (de filologie) în Capitală. A debutat editorial în 1980, apoi în 1985 a părăsit România şi, după o escală la Paris, s-a stabilit la New York, studiind la Universitatea Columbia ştiinţa informaţiei şi biblioteconomia. După ce a părăsit România, o perioadă de peste zece ani a fost absent din literatura română. A revenit începând cu 1997 şi de atunci a publicat câteva cărţi importante, impunându-se ca prozator, eseist, critic literar şi publicist. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1990). D.R. Popa susţine rubrica de publicistică, memorialistică literară şi eseu „Din partea cealaltă“ în revista Scrisul Românesc de la primul ei număr, serie nouă, (2003), şi până în prezent.
O altă pagină semnată de Florea Firan îi este dedicată lui Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova, care a trecut în nefiinţă în seara zilei de 25 noiembrie, la numai 66 de ani împliniţi în septembrie, „Florin Rogneanu – drumul spre eternitate“. Cu câteva ore înainte de deces, Florin Rogneanu trimisese profesorului Florea Firan articolul său pentru pagina „Atelier de artist“ – pe care acesta o susţinea cu regularitate de peste un deceniu în Scrisul Românesc -, articol intitulat „Constantin Brâncuşi – un artist în căutarea «proporţiilor interne»“.
La 89 de ani (împliniţi pe 27 noiembrie), Nina Cassian a trimis revistei Scrisul Românesc câteva „Poeme alese“, publicate în acest număr din decembrie. Poeme mai publică Mihai Firică şi Mihai Ene, iar Carmen Firan – „Ierusalim“, poem scris cu prilejul vizitei poetei la Tel-Aviv la invitaţia Institutului Cultural Român din Israel. Totodată, revista publică o pagină a câştigătorilor concursului de debut în volum, organizat de Scrisul Românesc: Elena Costea (proză) şi Cerasela Sprîncenatu (poezie). Proză mai semnează şi: Adrian Sângeorzan, Radu Polizu, Viorel Forţan. Cele mai multe pagini sunt cele care cuprind eseuri semnate de: Marian Victor Buciu, Cecilia Căpăţînă, Ramona Lucia Ceciu, Adrian Cioroianu, Gabriel Coşoveanu, Geo Constantinescu, Mihai Duţescu, Nitza From, Ovidiu Ghidirmic, Rodica Grigore, Ioan Lascu, Alexandru Oprescu, Nicolae Panea, Ion Parhon, Dumitru Radu Popa, D.R. Popescu, Deyan Ranko Brashich, Gabriela Rusu – Păsărin, Monica Spiridon, Maria Tronea, Ştefan Vlăduţescu, Constantin Zărnescu, Cecilia-Alina Preda. Despre întâlnirile cu cititorii ale autorilor publicaţi la Scrisul Românesc a consemnat un articol Claudia Miloicovici, iar Georgiana Oprescu scrie despre simpozionul „Drumuri brâncuşiene“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS