9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞimnicu stă cu gunoiul la poartă

Şimnicu stă cu gunoiul la poartă

http://www.youtube.com/watch?v=avSm6pls4So

\n

În comuna Şimnicu de Sus, fie că este vorba de satul Albeşti sau Dudoviceşti, ca şi în alte comune şi sate din judeţul Dolj, problemele miros a gunoi menajer. Şi pentru ca peisajul să fie complet, câte un stâlp de electricitate înclinat periculos de mult ameninţă siguranţa celor ce locuiesc acolo sau care au drum prin acele locuri.

Pe DN 6B Craiova – Melineşti, în dreptul indicatorului care ne arată drumul spre Albeşti, un stâlp de electricitate atrage atenţia. Stă înclinat ameninţător de mult, cât să fie băgat în seamă. Nu credem că l-au aplecat taxele ce urmează să fie aplicate, căci ar fi mult prea devreme. Maşinile circulă nestingherite prin zonă şi poate, cu puţin noroc, căderea lui nu se va solda cu nici o victimă. Încercăm să aflăm de la primărie un răspuns în ceea ce priveşte siguranţa locuitorilor comunei şi a celor care trec zilnic pe drumul naţional. „Este stâlpul CEZ-ului. Noi am făcut nenumărate sesizări către ei şi în legătură cu reţeaua electrică, aceasta fiind foarte veche. CEZ-ul a făcut prea puţine investiţii la nivelul comunei şi ne confruntăm cu o gravă problemă în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice. În plus, situaţia stâlpului înclinat nu este singulară. În comună mai există astfel de cazuri“, a precizat viceprimarul comunei Şimnicu de Sus, Cosmin Dumitru.

Ridicarea gunoiului menajer, o problemă generală

Problema stâlpului rămâne în picioare, nu şi stâlpul. La fel de actuală este şi problema colectării gunoiului menajer. Din primăvară, nimeni nu mai vine să ridice resturile menajere, aşa că, dacă arunci o privire peste gardul gospodăriilor din Albeşti, de exemplu, este imposibil să nu vezi maldărele de gunoi ce tronează în grădini. Iar atunci când grădina devine neîncăpătoare, la colţ de drum se mai aruncă unele lucruri nefolositoare. Şi pentru că uneori omul e gospodar doar în curtea lui, dincolo de poartă poate fi prăpăd. Aşa că cei câţiva saci cu gunoi pot sta liniştiţi în drum. Poate, într-o bună zi, cineva va catadicsi să îi ridice.
„Nu mai vine nimeni să ia gunoiul. Au zis că vor rezolva problema în luna august, când trebuia să fie contactată altă firmă, dar tot cu gunoiul în curţi am rămas“, se revoltă un localnic, în vreme ce altcineva a găsit soluţia: „La peturi le dăm foc, restul le punem în groapă, în grădină, şi când se umple săpăm alta în pământ. Ce să facem? Fiecare se descurcă aşa cum mă descurc eu“, a precizat Elena Stere.
Câteva gospodine au găsit altă soluţie: „Ce e de strâns în grădină strângem într-un loc şi îl folosim ca şi gunoi de grajd, de pus prin grădină. Restul îl aruncăm în vale“, au recunoscut Catrina Constanţa şi Rodica Popa.
Pe margine de stradă, un localnic recunoaşte că încet, dar sigur îşi transformă grădina în focar de infecţie şi aşteaptă ca rezolvarea problemei să vină de la edili: „Nu e treaba noastră, e treaba primarului. Noi rămânem cu focarul de infecţie“.
Primăria aşteaptă şi ea. De această dată, nu pe lucrătorii CEZ-ului, ci masterplanul care urmează să fie implementat în 2014. „Noi am avut contract cu o firmă care a colectat deşeurile menajere la nivelul comunei Şimnicu de Sus până în luna februarie a acestui an. S-a derulat pe o perioadă de trei ani. Preţurile au crescut foarte mult şi firma nu şi-a mai permis să colecteze gunoiul de la cetăţeni. Am făcut demersuri să aducem alte firme. Nu au venit pentru că sunt foarte puţine contracte la nivel de comună, iar preţurile de transport, colectare şi plata la gropa de gunoi sunt foarte mari. Noi suntem prinşi în masterplan la nivel de judeţ. Aşteptăm implementarea lui în 2014“, a precizat viceprimarul Cosmin Dumitru.
Cu alte cuvinte, până la implementarea masterplanului, grădinile se vor umple de gunoi, iar stâlpii de electricitate se vor face una cu pământul. Şi atunci când resturile menajere nu vor mai încăpea în curţi, se va găsi cu siguranţă loc şi pe marginea drumului, căci nici un loc de pe plaiul românesc nu are farmec dacă nu este accesorizat cu câteva resturi menajere. Gunoiul nostru cel de toate zilele va continua, din păcate, să ne reamintească faptul că trăim în România problemelor cu iz de resturi menajere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS