11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAi casă mare, plăteşti multă apă de ploaie

Ai casă mare, plăteşti multă apă de ploaie

\n

Mai mulţi craioveni s-au trezit că au de plătit în această lună facturi piperate la apă. Valorile sunt foarte mari comparativ cu o lună de vară, când mai tot omul care locuieşte la casă foloseşte apă măcar la udatul florilor. De această dată însă, abonaţii Companiei de Apă Oltenia (CAO) sunt nedumeriţi de ce trebuie să plătească atât de multă apă meteorică. Dincolo de faptul că populaţia este nemulţumită că plăteşte apa de ploaie, în luna noiembrie valorile trecute în facturi sunt în cele mai multe cazuri de peste zece metri cubi. Într-o astfel de situaţie este Gheorghe Teică, de pe strada Corneliu Coposu, nr. 73, care are în factura din luna noiembrie un consum de 10 mc de apă, alţi 10 mc de apă menajeră şi 20,6 mc de apă meteorică. „Apa costă 35,96 lei, toţi cei 10 mc. Canalul şi apa de ploaie – 71,36 lei. Am avut apă pluvială 20,06 mc, iar canalul este 10 mc. În total, am plătit 107 lei. Mă miră de unde atâta apă de ploaie! Să ajungi să plăteşti în lună de toamnă mai mult ca vara?! Eu înţeleg, apa să mi-o aducă la robinet costă bani, dar apa de ploaie se duce în canal, în pământ. Eu am plătit peste 48 de lei apa de ploaie. Nu s-au spart conducte prin zona asta, să zici că sunt nişte pierderi şi ni le pun nouă la plată. Că am mai păţit-o odată cu cea care citeşte apometrele. A venit, a citit şi aici i s-a rupt levierul cu care ridică acele capace şi a trecut din burtă“, a spus Gheorghe Teică.
În aceeaşi situaţie sunt şi mai mulţi proprietari de pe strada Caracal. Unul dintre aceştia are de plătit, pe lângă cei 19 mc de apă, alţi 19 mc de apă menajeră şi 16,49 mc de apă meteorică. În total, valoarea facturii se ridică la 155 de lei pentru consumul din luna octombrie. „Mi se pare absurd să plătesc 20 mc de apă de ploaie. Nu-mi amintesc să fi plouat în luna respectivă foarte mult. În aceeaşi situaţie sunt şi vecinii mei“, a spus unul dintre proprietari. Un alt abonat al CAO, tot de pe strada Caracal, are de achitat pentru luna octombrie 18,94 mc de apă de ploaie.

Casa, INM-ul şi coeficientul de scurgere

Controversată sau nu, plata apei de ploaie este reglementată printr-un ordin al ANRSC (Ordinul nr. 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi canalizare). Reprezentanţii CAO au şi explicaţii pentru craiovenii care s-au trezit că trebuie să plătească zeci de metri cubi de apă de ploaie. „Aşa-zisa apă de ploaie nu se plăteşte doar în Craiova. Există o reglementare a ANRSC, care se aplică la nivelul întregii ţări. Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă meteorică specificată de ANM pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafeţele totale ale incintelor construite, declarate de fiecare utilizator, şi cu coeficienţii de scurgere, şi anume cu 1. Rezultatul se înmulţeşte cu preţul pe canal perceput de noi. Trebuie menţionat că valoarea mare este dată de suprafaţa construită, în sensul că amprenta la sol influenţează factura. Ai o casă mai mare ca suprafaţă, logic, valoarea pentru apa meteorică va fi mai mare. Craiovenii trebuie să ştie că factura care le-a venit în luna noiembrie reprezintă consumul din luna octombrie şi apa meteorică din luna septembrie. Pentru septembrie, Centrul Meteorologic Regional a transmis că a fost un total de precipitaţii de 91,6l/mp, mult. În plus, noi am făcut notificări şi i-am rugat pe abonaţii noştri să vină să reînnoim baza de date. Mulţi, atunci când s-a făcut o inventariere, poate au înţeles greşit şi în loc de suprafaţa construită au înţeles întreaga suprafaţă pe care o deţin şi au spus, să zicem, 800 mp, iar casa este de 200 mp. Normal, când se facturează apa meteorică pe o suprafaţă construită mare rezultă o factură mai mare“, a explicat Dorel Grigorie, directorul comercial al CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS