11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoftiţi la nămol, gunoaie şi bălţi!

Poftiţi la nămol, gunoaie şi bălţi!

http://www.youtube.com/watch?v=8JuWx6vJM5M

\n

Parcarea neasfaltată, spaţiile neacoperite în care comercianţii îşi vând marfa, tomberoanele insuficiente şi alte lipsuri din Târgul Municipal Craiova se văd cel mai bine când plouă. După o noapte de precipitaţii, târgul s-a transformat – fără a exagera în exprimare – într-o cocină. Peisajul e dezolant, iar problemele nu se opresc aici.

Totul începe de la intrare, unde te întâmpină o ditamai băltoacă. După aceea, mergi în parcare şi ţi se pare că trăieşti un vis urât. Acesta-i Târgul Municipal Craiova, transformat aproape în totalitate în cocină după ploaia de duminică seară.
Spectacolul grotesc continuă în zona „neacoperiţilor“, acolo unde comercianţii îşi vând marfa sub cerul liber – de fapt, sub un schelet al unei construcţii -, deşi li s-a promis în nenumărate rânduri că le va pune şi lor cineva un acoperiş deasupra capului. Marfa e una cu noroiul şi cu gunoaiele şi ţi-e scârbă să-ţi faci drum prin pietriş, noroaie şi bălţi. „E dezastru! Muncim la ei, nu avem acoperiş, nu avem nimic, şi ar trebui să ne facă şi nouă, puţin măcar, cât de cât, condiţii. Ia uitaţi, puserăm şi noi aici pături, cearceafuri, ce apucăm, că nu putem face nimic altceva. Nu ne-au spus nimic legat de acoperiş şi nici nu cred că ne pun. Ia uitaţi, mizerie pe jos, vin clienţii, ne mirăm ce să punem pe jos. Ba o blană, ba o cârpă, să nu se murdărească nici clienţii, nici marfa. Pe zi plătim 50.000, 100.000, bani vechi, cât avem locul. Nu ne ia cine ştie ce, dar mai bine ar fi să dăm un ban mai mult şi să avem şi noi ce ne trebuie“, spune Daniela Trancă, o femeie care susţine că-şi doreşte să muncească, dar nu are condiţii.

Rezolvarea problemei: „Acum şapte-opt zile s-au luat nişte interviuri“

Înspre zona vânzătorilor de legume şi fructe, nişte muncitori au început să sape pentru a pune hidranţi. Locul e plin de nămol şi noroaie în care te afunzi până la glezne. Un pic mai încolo, o alee a început să fie asfaltată. Oamenii pun aceste surprize pe seama „interviurilor“ pe care Gazeta de Sud le-a luat în urmă cu o săptămână în târg („Aşa târg, aşa primar!“ – 19 noiembrie 2013). „În urma vremii, nu prea e bine cum este acum, dar conducerea a luat la cunoştinţă de problema asta datorită faptului că acum şapte-opt zile s-au luat nişte interviuri. Fac canalizări, se pregătesc pentru toate autorizaţiile. Am înţeles că s-a schimbat directorul, iar cel nou a promis că va face un târg excepţional. Având în vedere că vechea conducere, cu acordul ei şi al primăriei, ne-a băgat în plin şantier aici, era normal să veniţi să luaţi interviuri, lumea era nemulţumită şi este“, ne explică Nicolae Fisogeanu, comerciant şi el în Târgul Municipal Craiova. Se pare, deci, că singura soluţie pentru aceşti oameni este… presa.

„Am rămas ca în buncăr“

O femeie care învârte nişte mici pe grătar ne cheamă la ea, ca să ne spună ce o deranjează. De fapt, problema a fost semnalată în paginile GdS şi în trecut, însă, până acum, nu s-a rezolvat nimic („Nemulţumirile se ţin lanţ în Târgul Municipal Craiova“ – 12 octombrie 2013). „Uitaţi, domnii din faţă, care sunt cu terasele, au închis în mod abuziv aleea de acces către celelalte spaţii care sunt aici. Nu numai în zona asta, toate sunt închise de cei din faţă. Pe lângă faptul că nu au respectat proiectul – numai noi l-am respectat -, depăşesc şi regimul de înălţime. Şi atunci, noi am rămas ca în buncăr. În partea cealaltă, calea de acces se blochează mereu că nu au oamenii unde să parcheze şi vin şi parchează pe calea de acces, iar în spate nu ne mai vede nimeni. Mi se pare că promovează concurenţa neloială. Domnul director, actualul director, ne-a promis că se va deschide aici. În cazul în care nu se face asta, noi facem petiţie la Inspectoratul în Construcţii şi la Protecţia Consumatorului, pentru că avem motive întemeiate să facem lucrul ăsta“, a povestit Loredana Popescu, una dintre cele 30 de persoane care vând în zonă şi se simt lezate de acest fapt. În rest, femeia confirmă ceea ce se observă cu ochiul liber în târg: „Arată oribil, deplorabil! Nămoale, peste tot numai bălţi. Zic că pun asfalt, dar nu ştiu dacă numai acolo sau şi în celelalte zone. Nu ştiu nici domnii de aici să ne spună exact“, încheie aceasta.
Ceilalţi comercianţi tac mâlc, situaţie întâlnită şi săptămâna trecută în acelaşi târg. Doar unii clienţi mai pufnesc printre buze când încearcă să ajungă unde au treabă: „Fir-ar… Vai de mamă de om ce-i aici!“, spune un bărbat care încearcă să scape de o baltă imensă, dar dă de-un pietroi care aproape îi suceşte glezna.

Restaurantul trebuie să se mute în cinci zile

În ceea ce priveşte situaţia restaurantului care blochează aleile mai multor comercianţi, noua conducere a SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL spune că „le dăm perfectă dreptate. Știm de problema respectivă și în momentul de față am notificat proprietarul respectivei construcţii provizorii să mute construcţia și să lase liberă calea de acces, în termen de cinci zile calendaristice. În caz contrar, vom proceda la rezilierea contractului cu acesta şi vom face demersurile necesare demolării respectivului spațiu“.
Aceeaşi conducere afirmă că, în acest an, parcarea nu va fi realizată, iar acum se efectuează lucrări la alei. „În prezent, se execută lucrări la suprastructura aleilor de circulație din Târgul Municipal Craiova. Parcarea pentru clienți este, în momentul de față, executată la nivel de infrastructură. Amenajarea acesteia cu privire la suprastructură (asfaltare, betonare) nu este prevăzută ca execuție pentru anul în curs“, se arată în răspunsul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Cei fără acoperiş mai au de aşteptat

Legat de cei care vând în zona neacoperită, societatea subordonată Primăriei Craiova spune că nu poate estima un termen de rezolvare al acestei probleme, iar situaţia gunoiului care se află aproape peste tot în târg este pusă pe seama comercianţilor. „Am constatat că la platforma de gunoi nu este aruncat doar gunoi menajer, ci și foarte multă îmbrăcăminte și încălțăminte pe care comercianții consideră că nu o mai pot valorifica. Dar asta nu înseamnă că respectivele bunuri nu sunt utilizabile. Prin urmare, am hotărât să nu le interzicem comercianților să arunce îmbrăcămintea și încălțămintea la containerele de gunoi menajer ale SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, deoarece această măsură ar aduce un dezavantaj societății SC Salubritate Craiova SRL, administrată tot de Consiliul Local Municipal Craiova, pentru că bunurile respective ar fi aruncate la containerele de gunoi din cartiere, nerespectând legislaţia în vigoare cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor“, explică administratorul societăţii, Claudiu Neagoe. Acesta susţine că în Craiova vor fi amenajate locuri speciale pentru îmbrăcămintea și încălțămintea pe care comercianţii nu o pot valorifica, pentru a fi donată persoanelor nevoiaşe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS